Ћирилица Latinica
24.04.2023.
Култура

Омаж Веселину Ракчевићу

Аутор: Редакција 2 Оставите коментар

Међународно удружење књижевних стваралаца умјетника Неказано и ЈУ Културни Центар Бар прославили су Дворцу краља Николе Светски дан књиге и ауторских права својеврсним омажом црногорском пјеснику Веселину Ракчевићу а кроз промоцију часописа за културу и умјетност “Неказано” Бр.11

У програму су учествовали: Перивоје Поповић, Наталија Новаковић, Аника Вулетић, Здравко Ђурановић, Ана Иванчевић, Горан Радичевић, Ина Ђурановић, Савка Гудовић Парађина, Винка Марстијеповић Леринц, Катарина Бољевић, Олга Дабовић Кликовац, Владимир Церовић, Рада Вишњић, Наташа Лечић, Маја Никллић, Огњен Лутовац, Светлана Милић и Санела Рамадановић Софтић.

У музичком дијелу: Матеја Десанчић и Марија Макарова из класе проф.мр. Маје Басараб, ученици Школе основног музичког образовања „Петар II Петровић Његош“ из Бара извођењем мелодија на клавиру уљепшали су ово збиља посено вече. Као и Клапа КУД „Јединство“ из Бара.

Модератор вечери била је Аника Вулетић, пјесникиња удружења Неказано.

На почетку вечери Лабуд Н. Лончар, предсједник удружења, се захвалио ЈУ Културни центар на помоћи при реализацији прославе Светског дана књиге и ауторских права, захвалио се и школи за основно музичко образовање „Петар ИИ Петровић Његош“ из Бара, породици Веселина Ракчевића, Перивоју Поповићу потпредсједнику Удружења књижевника Црне Горе, клапи КУД „Јединство“ и присутним гостима који су за ову прилику допутовали из Београда, Бијелог Поља, Берана, Никшића, Подгорице, Улциња и Рисна.

Осврћући се на сарадњу са музичком школом из Бара истакао је да су сјајни сарадници а ученици и проф. Мр. Јелена Добрковић који су раније учествовали у програмима тренутно на путу за Париз гдје ће учествовати на Међународном такмичењу и позвао присутне да им аплаузом пожеле срећу.

У наставку вечери бриљирао је књижевник, књижевни критичар и теоретичар књижевности Перивоје Поповић говорећи о свом преминулом пријатељу Веселину Ракчевићу, све кроз анегдоте из заједничког живота са истим, посебно истичући чињеницу поетичност Ракчевића, његовом свеукупном књижевном дјелу.

Пјесник и глумац Владимир Церовић говорио је Ракчевићеву пјесму „Писмо из Титограда“ напомињући да је ову пјесму чуо давних седамдесетих година у студентским данима и да ју увијек са задовољством говори.

Испред породице Ракчевић удружењу Неказано и присутнима захвалио се Митар Ракчевић, син покојног Ракчевића, иначе помоћник Генералног директора РТЦГ за програм.

Црногорски пјевач Здравко Ђурановић који се јавности скоро представио књигом „Извираће ђе је извирало“ у издању „Неказано“ говорио је по први пут своју љубавну пјесму откривајући да еј она само једна од многих а из књиге која је у припреми за штампу, такође у издању Неказано.

„Препуна сала Дворца краља Николе најбољи је показатељ да у нашем граду постоји љубав према књизи и да се та љубав кроз овакве скупове а посебно кроз издања књига у нашој продукцији његује. Вечерас је бриљирала Књига! А овај својеврстан омаж нашем пријатељу Веселину Ракчевићу само је мали знак пажње и мали дуг који смо му одужили јер је он наш велики пријатељ и раније је учествовао на нашим књижевним вечерима и промоцијама, и говорио о многим другим пјесницима, као о Рајку Шћепановићу којем смо били посветили сјећање у нашем првом броју часописа. Ово вече неби било толико успјешно да није сјајни књижевник Перивоје Поповић, потпредсједник удружења књижевниак Црне Горе опет у свом маниру бриљирао кроз свој специфични Кучки перфоманс, кроз анегдоте а и кроз озбиљан књижевни приказ Веселина Ракчевића. Хвала свим учесницима вечери, посебно Здравку и Ини Ђурановић, као и сјајним мајсторима на клавиру младим ученицима музичке школе, њиховој професорици мр. Маји Басраб и клапи КУД „Јединство“, као и сјајној Аники Вулетић која је мајсторски водила ово вече. Хвала и нашим пријатељима из Ниша. Удружење писаца „Чегар“ је прије два дана одржала промоцију нашег часописа у Нишу, захваљујући нашим члановима и члановима Чегра из тог града. Хвала Мирјани Светозаревић и пјеснику Мирославу Мишу Бакрачу, доживотном почасном предсједнику Чегра. Иначе, овај број часописа доставили смо у све земље региона, свим ауторима заступљеним у овом броју.“ – казао је Лабуд Н. Лончар на крају вечери.

 

Коментари
Ја
Ја: Сјајно вече !
25.04.2023 19:36
LOLA CG
LOLA CG: Evo, koliko smo i pismeni i kulturni. Za nešto šta je za svaku pohvalu nema "aplauza" putem komentara. Hvala Bogu da je omogućeno da se isto i održi.
26.04.2023 18:29
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
barskiportal@gmail.com

Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar