Ћирилица Latinica
23.11.2022.
Политика

Лековић: Вишемилионска штета нанијета Бару

Аутор: Редакција 4 Оставите коментар

Информација да је инвеститор "Лико Сохо Група" који у Бару треба да гради хотел са пет звјездица у оквиру пројекта економског држављанства по кондо моделу пословања, тражио од Владе сагласност да му дозволи да промијени тај модел и да хотел гради по мјешовитом моделу, само је потврда наших навода од прије четири године када смо упозоравали да је 2019. године продајом скоро 30.000 квадратних метара државног земљишта на УП1 зони А, блоку 1, ДУП Тополица III по цијени од само 132 е/м2, Општини Бар и Црној Гори нанијета вишемилионска штета, казао је данас Момчило Лековић, предсједник Клуба одборника Демократа у СО Бар.

По његовим ријечима, умјесто за “очекиваних и минималних десет милиона”, вриједна државна имовина површине 27.972 м2 у центру града, на 100 метара од мора продата је тада “за само 3,692.304 евра од чега је Општини Бар припало нешто више од миллион евра”.

"Према Закону о туризму, разлика између кондо и мјешовитог хотела је у томе што власници апартмане у кондо моделу морају ставити хотелу на располагање за издавање десет мјесеци годишње, а у мјешовитом моделу пословања издавање је на добровољној основи, што у суштини значи да по мјешовитом моделу нема ограничења колико дуго власник може користити јединицу и понуда смјештајних јединица преко хотела није обавезна.

Дакле, простим ријечима то више није јединица хотелског смјештаја, већ стан за продају.

Измијењеним бизнис планом инвеститора се такође повећава број смјештајних јединица које су намијењене продаји, па ће умјесто првобитно планираних 112, до 2026. бити продате 244 смјештајне јединице, што је више него дупло у односу на оно што је представљено 2019.

Због чега је ово важно?

Према процјени предметне имовине која је вршена 2019. као детерминанта за процјену била је минимална очекивана зарада коју инвеститор очекује за себе, а која је сада како видимо очигледно много већа, јер се планира продаја више смјештајних јединица што у суштини значи да је утврђена цијена од 132 евра по квадрату по којој је продато земљиште, крајње понижавајућа" - подвлачи Лековић.

"У коначном овом пренамјеном, од хотела са пет звјездица полако али сигурно остаје само сјена, док ће превасходни циљ инвеститора на који ће се усредсредити у наредном периоду бити продаја станова и гарсоњера, односно другим ријечима изградња стамбеног комплекса на самој пјени од мора.

Тај циљ инвеститора јесте можда легитиман али није и циљ грађана и града Бара и на то смо до сада више пута упозоравали црногорску јавност" - истакао је Лековић.

Коментари
Nole
Nole : stravično, može li se išta napraviti u Baru. Bar postaje provincija Cg, turizma nema, evo i u Ulcinj se rade risorti i hoteli a u Bar ništa. Grad sa slabom lukom, lošim turizmom... Jedino što ima to je gtadnja stanoba koji su prazni
24.11.2022 09:58
Nole
Nole: od početka tj 2020 ovo je ličilo na Gazda Jezdu i Dafinu, obećanje o 1000Radnih mjesta.... Sad dođosmo do stanova za prodaju bez hotela. Neko mora za ovu pljačku da odgovara. Isto ovakvo je obećavan hotel i u Soho zgradama a evo uđosmo u 2023 još ga nema....
24.11.2022 10:16
LELE NAMA S VAMA
LELE NAMA S VAMA: Opljackas kiosk ides odmah u prdekanu ostetis drzavu ako se ovo uopste moze nazvati drzava za sest sedam miliona niko ni prstom da mrdne a kamoli da te bajne investitore posalje u Spuz a poslije protjera tamo odakle su dosli.
24.11.2022 11:22
Oooo
Oooo: Lekovicu. Mislim da ces jednog dana biti mozda precednik opstine. Ali poslije Tufegdzica. Lagano sa napadima.
24.11.2022 21:34
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
barskiportal@gmail.com

Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar