Ћирилица Latinica
22.11.2022.
Политика

Ђуровић: Попис становништва је празник статистике и демографије

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Посланик Демократског фронта Дејан Ђуровић казао је на данашњем Пленуму коментаришући Закон о попису становништва дасе већ 15 мјесеци у Црној Гори води дебата треба ли спровести ову законску обавезу.

„Пописом становништва се обезбјеђују статистички подаци о становништву, домаћинствима и становима и омогућава упоредивост са ранијим пописима. Ако ово узмемо као суштину, долази се до закључка да је он значајан за сваку земљу“, казао је Ђуровић.


Ипак, ако је то само техничко питање у свим земљама, то је у Црној Гори политичко питање.

 „Врло је једноставно зашто је тако. У свом процесу разбијања српског народа те редизајнирања националне мапе, креаторима тог пројекта је попис оружје. Доминантна српска национална свијест у Црној Гори на крају и после II Свјетског рата је мијењана и Срби су преведени у Црногорце. Ово је рађено тако да креатори овог пројекта говоре да су Срби и Црногорци исто и да није важно како се пишу јер је то исто. Овакво стање је даље разграђивано и довело до тога да су постали национални Црногорци и раскинули са својим прецима“, подвлачи Ђуровић.

Српски народ, тврди посланик ДФ-а, не тражи никаква посебна права осим оног које сви већ имају.

„Попис је природан процес и његово одлагање је наставак турбуленција. Ако су избори празник демократије онда је попис празник статистике и демографије. Опште је познато да је ДПС на фингираном попису и фантомском бирачком списку опстајао на власти. Свако ко је за фантом бираче је против демократије“, казао је Ђуровић.

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
barskiportal@gmail.com

Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar