Ћирилица Latinica
11.03.2023.
Хроника

И у Бару одржан протест против вршњачког насиља

Аутор: Редакција 6 Оставите коментар

Да би се скренула пажња јавности и државних институција на пораст вршњачког насиља у Црној Гори, данас је одржан протест у Бару, на Тргу Владимира и Косаре, који је почео у симболично вријеме, пет до 12.

Повод за окупљање су посљедњи догађаји насиља у којима су жртве малољетници, али и починиоци, а који су само показатељ недовољног степена безбједности и свеоприсутног насиља међу дјецом и младима.

"Насиље је изгледа постало наша свакодневица и што је још опасније, прихватљиво понашање за које одговорности чак и када се понавља", поручили су иницијатори протеста у Подгорици НВО Удружење „Родитељи“.

Инцијативи за мирни протест придружили су се професори у Бару са намјером да укажу на девијантну поаву у друштву, пошаљу поруке да је у питању горући системски проблем који је неопходно рјешавати, а интензивно се као цјелокупно друштво посветити превенцији насиља.

"Имамо пораст вршњачког насиља и насиље је видљивије него што је било раније. Иницијатива је наишла на велику подршку актива и професора Средње економско- угоститељске школе и ми смо се организовали у Бару. Указујемо да проблем вршњачког насиља мора бити системски рјешаван. Већина школа се са вршњачким насиље суочава не само у двориштима, холовима већ и у учионицама. Жртве насиља су ученици, а и просвјетнии радници.

Ова тематика нас и те како таргетира. Желим да укажемо на то да васпитно-образовне установе треба да имају комплетиране васпитно-педагошке службе са и педагогом и психологом. За рјешавање овог проблема потребна је подршка Управе полиције, центара за социјлани рад, државног тужилаштва", казао је професор Средње економско –угоститељске школе Бар Неђељко Ђуровић, додајући да починиоци насиља нису бројни, то су “труле јабуке” које морамо да препознамо.

"Надлежни морају да буду присутни, морају да сарађују и морају сви подједнако да буду иницијатори пријављивања било ког облика насиља. Насиље које није пријављено ће се поновити. Рецимо НЕ насиљу", поручио је Ђуровић.

Психолог Бранка Ћаласан истиче да је изузетно важно говорити о вршњачком насиљу и прије него што се оно догоди, а такође, је важно превентивно дјеловати.

Драго joj је, каже, да се апелујe док није минут до 12. Треба, вели, да се покаже колике су размјере овог проблема и колико је системски важно дјеловати. Ћаласан је истакла да је важно “удесити” систем на начин да имамо дугогодишње стратегије које ће заштити наше младе и дјецу током развоја, збринути породице, а родитељство поткријепити.

Професорица Средње економско угоститељске школе Сања Гачевић истиче да о насиљу треба говорити.

"Не само о вршњачком, треба говорити о сваком виду насиљу. Пред насиљем не треба затварати очи и правити се да не чујемо да се у комшилуку нешто дешава. Посебну пажњу треба обратити на вршњачко насиље. Радим у школи, знам и жртве и насилнике. Мислим да и једним и другима треба помоћи", казала је проф. Гачевић.

Професорица Средње економско угоститељске школе Александра Ковачевић мишљења је да је данас требало бити више грађана на мирном протесту.

"Очекивали смо много више и родитеља и колега, суграђана, јер је ово проблем свих нас. У рјешавање проблема морамо да се укључимо, да будемо повезани у једном заједничком циљу да насиље сведемо на минимум и колико је могуће искорјенимо. То треба радити на нивоу државе, ако треба да оформе радне групе, начини, средства јер то је најважније. Све ћемо лако постићи ако имамо здраве генерације младих људи који нису агресивне, које воле и поштују једни друге", казала је проф.Ковачевић.

Протест у Бару подржала је Интернационална полицијска организација (ИПО) Монтенегро.

"У потпуности подржавамо протест удрузења „Родитељ.ме“ који је одржан данас у 11.55 на Тргу независности у Подгорици и Тргу Владимира и Косаре у Бару. Свако дијете има право на заштиту од сваког облика насиља и не смије бити изложено било ком облику насиља, било да је краткорочно, јер остају посљедице по ментално здравље", навео је генерални секретар Интернационалне полицијске организације Момчило Шћекић.

"Насиље не оправдати. Сви смо чланови једне заједнице те треба помоћи и жртви и насилнику", једна је од порука данашњег протеста у Бару.

www.primorski.me 

Коментари
Stop nasilju
Stop nasilju: Nemamo mi jos adekvatne ustanove da kaźnjavaju NASILNIKE !!!! STOP NASILJU KAZNE SU NAJBOLJI METOD PROTIV NASILNIKA
11.03.2023 16:25
Dzoni
Dzoni: Pobjeda ANDRIJE MANDICA MANDE GARANTUJE PRAVNU I UREDJENU DRZAVU JEDITE KOD DZOA A GLASAJTE ZA MANDU MANDA NAS PREDSEDNIK ZIVIO MANDA I DEMOKRATSKI FRONT
11.03.2023 21:26
Zzz
Zzz: Neki od ovih profesora sa slike se živi nisu čuli prethodnih godina niti reagovali na nasilje kako je trebalo uprkos žalbama ucenika. Sram da ih bude za to zmurenje. Ali u isto vrijeme svaka čast što su se pokrenuli sad. Ipak se nadam da ovo nije samo pred kamerama i novinarima nego da će ubuduce BEZ straha odmah odreagovati kad bude trebalo. Jer sve se pamti dragi moji profesori i direktori bivši i sadasnji
11.03.2023 22:13
Bogi
Bogi: Ja sam veceras vidio kako trojica djecaka maltretira jednog blizu centra. To je svakodnevnica.
11.03.2023 22:38
Robin hud
Robin hud: Bas me interesuje kako ce ovi nasi korupirani sudije osuditi ove huligane a zaprijecena kazna je od 6 mjeseci do 5 godina.za sve ovo sto se desava krivi su roditelji i sudije neka me neko demantuje.
12.03.2023 00:23
Za bogija
Za bogija: Reagovali???
12.03.2023 08:35
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
barskiportal@gmail.com

Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar