Ћирилица Latinica
19.05.2023.
Црна Гора

Писмо Аџићу: Да ли је стални боравак јефтинији, ако је црногорско држављанство прескупо?

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Бојан Машановић, доцент на Факултету спорта и физичког васпитања у Никшућу, обратио се министру унутрашњих послова Филипу Аџићу отвореним писмом, које објављујемо интегрално.
...

Поштовани Министре, прошла је још једна година мог привременог боравка у Црној Гори, шеста година на крају које морам да изађем из Црне Горе и прекинем континуитет боравка по други пут, што ће ме поново вратити на почетак и, удаљити од могућности да добијем стално настањење односно, онемогућити да икад добијем црногорско држављанство.

Прошле године кад ми је учињена неправда и кад сам се нашао у опасности да изгубим посао и будем депортован због недостатка квоте, у којој сам се пет година непрекидно налазио, обратио сам се јавности отвореним писмом које су пренијели сви медији на чему сам им неизмјерно захвалан. Након реакције медија реаговали сте Ви и премијер Абазовић, продужили сте ми привремени боравак и омогућили да останем у Црној Гори још једну годину.

Међутим, на предлог Декана ФСФВ, Ректора УЦГ и Министарке Науке да ми се додијели почасно држављанство као заслужном научнику није нико реаговао. У једном моменту сам мислио да је конкретан корак предузет од стране предсједника Ђукановића који ми се јавио преко шефа кабинета Радовића са обавјештењем да је предлог Предсједника спреман и да само треба да се потпише ако ја то прихватим.

Наравно без оклијевања сам прихватио; међутим, ништа осим усмене понуде телефоном није се десило, а ја сам остао на истој позицији, односно по мом мишљењу неправедно ускраћен.

Претпостављам да је тешко организовати додјелу држављанства јер треба да се деси добра воља од стране неколико институција које могу бити политички различите структуре и гледишта без обзира колике су нечије заслуге. Међутим према члану 86 додјела сталног боравка за лица од значаја за Црну Гору је само у вашој надлежности па Вас молим да ми је додијелите.

Сматрам да нечије заслуге не смију бити игнорисане а мојих, када је у питању научноистраживачки и академски рад има много. Такође сматрам, да не смијем одустати док год моја молба не буде прихваћена. Већ сам се обраћао двојици Предсједника владе и Предсједнику државе, а уколико буде потребно, поново ћу се обраћати следећим људима који се нађу на овим позицијама у нади да ће се појавити неко ко ме неће игнорисати и ко ће исправити пропусте претходника.

Искрено се надам да ћете већ сјутра то бити Ви. Јер ако сам прије само неколико мјесеци сматран особом од значаја према мишљењима Декана, Ректора и Министарке онда таквим могу бити сматран и данас, јер ја сам још увијек онај исти доц. др Бојан Машановић који је награђиван од стране УЦГ за допринос науци за 2019. годину а којем је слично признање додијељено од стране још једне државе из региона за 2021. годину. Иако ја данас нијесам Декан Факултета како сам планирао, желио и очекивао ипак сам бивши Продекан за наставу и садашњи Продекан за науку што говори о томе да се моје радне заслуге цијене на матичној институцији па сад очекујем да буду награђене и на Државном нивоу.

Себе сматрам вриједним олакшице коју од вас тражим јер сам постигао сљедећа изузетна достигнућа: изабран сам од стране представика Универзитета 13 Европских земаља за координатора ЦЕЕПУС мреже; награђен сам са 14 Ерасмус и ЦЕЕПУС грантова, па сам током њихове реализације предавао на страном језику у више Европских држава и академским активностима успјешно представљао Црну Гору широм Европе; изабран сам за Лидера Црногорског истраживацког тима који заједно са осталих 114 Лидера из 57 држава у оквиру Active Healthy Kids Global Alliance (AHKGA) ради на унапређењу здравља дјеце и омладине у свијету; изабран сам за једног од два представника Црне Горе у 5 COST акција, у једној сам члан управног одбора и ITC координатор односно особа сам од повјерења која има могућност да додјељује младим истраживачима грантове који ће им помоћи да се развијају и мијењају свијет; активан сам као уредник у 5 еминентних свјетских часописа, а као рецензент у преко 25; изабран сам за незавиног Еxперта Агенције за контролу и обезбјеђење квалитета високог образовања (АКОКВО) у Црној Гори… а све то а и још више, као странац (са држављанством Републике Србије) без икаквих повластица иако се уз моје име или и прије њега помиње име Црне Горе што ћете видјети у документима која сам уз молбу приложио дана 19. маја 2023. године у МУП-у Цетиње (Филијала за управне послове, држављанство и странце Цетиње) и завео под бројем 04-УПИ-264/23/1425.

Учините тај мали корак за Вас, а огроман за мене јер ја сам то заслужио. Омогућите ми, додјелом сталног настањења да, несметано наставим помагати унапређење наше заједнице. Подсјетићу вас још да, као Цетињанин о мојим људским квалитетима врло лако можете добити додатне информације на Цетињу, у граду у којем обојица живимо а, у којем су рођени моја мајка, моја млађа сестра и мој млађи брат.

Док о мојим академским квалитетим говори горе наведено, а које се лако може провјерити. Као изузетно важне референце наглашавам мишљења мојих послодаваца, претходног Ректора који ми је додијелио Награду и садашњег Ректора који ме је предложио за Почасно држављанство. Такође и мишљење Ректора институције на којој сам се школовао, а које он несебично показује у медијима са намјером да ме подржи у борби са проблемима на које свакодневно наилазим као особа која не може остварити своја права у држави свих својих предака. А ја ћу заузврат на ваш уступак, ако га учините, Црној Гори и институцији у којој радим и увијек враћати вишеструко. Радићу то и у случају Ваше негативне одлуке, јер ја другачије не умијем.

 

С поштовањем,


Доц. др Бојан Машановић

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
barskiportal@gmail.com

Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar