Ћирилица Latinica
10.11.2022.
Црна Гора

Укшановић: Воз на линији Београд-Бар "прескаче" Црмницу

Аутор: Редакција 14 Оставите коментар

Брзи воз на релацији Београд–Бар не стаје на Жељезничкој станици у Вирпазару кроз коју иначе свакодневно саобраћа. Мјештани кажу да откако је пруга прорадила 70-их година прошлог вијека скоро да и не постоји мјесто поред којег воз пролази, а не зауставља се. Иако у почетку није било много путника, па није стајао, у међувремену је Вирпазар постао туристичко мјесто и Национални парк које је љети изузетно посјећено.

Предсједник Мјесне заједнице Томо Укшановић каже да не само што воз не стаје, већ и није добро што имају један или два воза током дана, те да би требало да их је знатно више.

"Вирпазар је изузетно посјећено туристичко мјесто, можда и једно од најпосјећенијих у Црној Гори, које од туризма "живи" осам мјесеци у току године и, наравно заслужује да воз стане на станици. Имамо туристе који долазе и аутобусима и возовима, а имамо чак групе које желе да као превоз користе управо воз, јер им је то мерак, а не зато што немају пара. Не знам да ли су се раније из МЗ обраћали Жељезници и покушавали да ријеше проблем, али знам да то нисмо урадили у последње двије године" – каже Укшановић.

Управо због овакве ситуације, бројни угоститељи са овог подручја су принућени да госте дочекују у Подгорици или Бару и довозе их до жељене дестинације до које немају директан превоз.

Вирпазар је градско насеље у општини Бар у Црној Гори, а на Википедији је описан као бајковито мјесто на раскрсници гдје се преплићу многи различити путеви. Насеље је настало на ушћу ријеке Ораховштице и Црмнице. Спајајући се, оне граде извор и стварају ријеку Вирштицу која се улијева у Скадарско језеро. Вирпазар има и три камена моста, опјевана у старим народним пјесмама. Познато излетиште је главна транзитна станица за крстарење по највећем језеру Балкана и за посјету културно-историјским споменицима, манастирима и утврђењима концентрисаним на живописним острвима названим горице. Пјешчане плаже, аутентична сеоска архитектура и виногради су саставни дио крајолика који нуди посјетиоцима богату трпезу свјеже језерске рибе и црмничких вина високог квалитета. Госте у овом крају чека оно што им је најпотребније: чесма са изворском водом, хладовина старих и високих платана, органска храна и љубазни домаћини.

Укшановић истиче и да се у Вирпазару полако граде инфраструктурни објекти који ће додатно употпунити туристичку понуду. У току је реконструкција калдрме и отварање апотеке.

"Калдрма се ради у склопу пројекта прекогранична сарадња Црна Гора, Босна и Херцеговина и Албанија. Дио средстава је већ опредијељен. Можда то није довољно, али је засад обезбијеђена одређена сума, и сигуран сам да ће бити боље него што је било. Да ли ће бити сто посто сређено како бисмо жељели, не знам. Можда средства која су на располагању нису довољна, али ће се настојати да се од њих направи највише што је могуће. Планирамо и да на том простору поставимо неколико соларних клупа и адекватну расвјету" – каже он, додајући да су из Монтефарма заинтересовани за отварање апотеке, те да су њихови представници већ долазили да преговарају.

"Из разлога економичности пословања било би добро да објекат буде у центру. Зато настојимо да нађемо адекватан простор" – наводи Укшановић.

(ДАН)

Коментари
Za ovoga
Za ovoga : ZAR I CRMNICU🤔🤔🤔SRPSKU PERJANICU😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
10.11.2022 13:07
Crmnicanin
Crmnicanin: Da neces da staje na Vir i u Limljane
10.11.2022 13:39
Oooo
Oooo: Kad ovoga dzabalebarosa vidim. Nije mi dobro. Ajde vise dosta.
10.11.2022 16:41
MILOŠ
MILOŠ: Da se crmničani pitaju morali bi svaki voz da zaustave i naprave pauzu za obavezan ručak kod Neveke i ostalih DPS perjanika 🤣🤣🤣🤣
13.11.2022 15:45
Za Milosa
Za Milosa: Super predlog. I da uzmu teglu meda. Jer je taj med prije neku godunu oduzet. Zbog toga sto je jedan crmicanin htio da uveze iz Poljske. A oduzet je zbog pesticida. I naravno vino da uzmu od grozdja iz Makedonije. Jer crmicani toliko grozdja nemaju.
13.11.2022 22:05
JOKSIM I RADOSAV
JOKSIM I RADOSAV: Ovi sto komentarisu su 100% Cetalji iz Savnika i okolnih sela oni tako dodju kad je kakva svadba ili kad neko umre i djavolji se vise ne vrce nazad i avetaju sve im je neko kriv evo sad su se navrzli na Crmnicane ma im mogu pljunut pod prozor.
14.11.2022 02:54
Joksime
Joksime: Crmnica i komentari su na mjesto. A Vi daje cinjenice. Med i vino ili vinova loza. Ima li je u Vasem okruzenju. I nemoj se javljat jer cu imenima morati da izlatem.
14.11.2022 15:31
Za Joksima
Za Joksima: Samo procitaj sta si napisao. Dovoljno ti je.
15.11.2022 10:45
Oooo
Oooo: Imena. Ko muti sa medom. A ko sa vinom. Ajde? Od Flamingosa dovostalih???
15.11.2022 19:45
Pele iz Savnika
Pele iz Savnika: …sjecacu se grada Bara i Crmnickog Vir-pazara,Vir-pazara na tri mosta na njemu mi Voza nesta,Voza nema brojim dane kad će dociiii moojjjj Draaagaaaneee!…Ne zajebavajte nemamo ga ni mi u Savniku pa smo živi jer imamo Cetalje sa prednjom vučom!!!Dodjite da vam damo kojeg da imate za do Bara i Titograda!!
21.11.2022 17:07
1234
1234: Vjeciti prevaranti
23.11.2022 19:53
Za.Pelea iz Savnika
Za.Pelea iz Savnika: A dje ti napamet pade da uporedjujes tu vukojebinu od Savnika sa malom Venecijom Vir pazarom dosta nam je vas cetalja na dvije noge a ove sa 4 zadrzi trebace vam u tu vukojebinu
24.11.2022 11:14
Ћетаљ
Ћетаљ: Што ме вријеђате?У Црмницу ме зову МААСКАА,У ШАВНИК КЉУСЕ…мало сте ми муке задали и једни и други!!!!Ваше нељудске мржње између себе не товарите на моју кичму поломљену!!!!ГОООЕДААА ИЛИ ТИ ГОВЕДААА!!!За вас сам племенита ЖИВОТИЊА а ви лајте ка пашчад !!!!
24.11.2022 14:14
Za cetalja
Za cetalja: Od kojih si?
24.11.2022 21:38
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
barskiportal@gmail.com

Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar