Ћирилица Latinica
09.06.2024.
Црна Гора

Филиповић: Интернет номадима из Русије и Украјине треба отворити врата и институција

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Финансијски аналитичар Олег Филиповић сматра да Црна Гора може много боље да искористи долазак великог броја стручњака из ИТ сектора, који су бјежећи од ратних разарања у Украјини и ситуације у Русији, дошли код нас, и обезбиједити им што боље услове како не би одлазили у друге државе региона.

Филиповић, за портал "Дана" истиче да је Црна Гора добила велики број стручњака које треба да упосли и омогући им добре услове за рад.

- Добили смо професионалан кадар који, једноставно нисмо имали, који нам је недостајао. из Русије и Украјине су дошли људи са јако великим искуством. Тај тренд морамо да искористимо и да упослимо тај кадар. Како? Има више начина. Треба виђети шта је најбоље. Да ли је то у државним органима, банкама, потенцијалну у будућој банци ра зарвој... Бројне су могућности. Морамо у потпуности отворити тржиште и институције - каже Филиповић.

 

Он наглашава да су то људи који су дошли у Црну Гору бјежећи од рата или од режима или од обоје.

 

- Потребно је да се боримо за текадрове. Нисмо улагали у њихово школовање и стицање искустава, а можемо све њихове потенцијале да искористимо на обострано прихватљив начин. Погледајте једне Сједињене Америчке државе, које су у потпуности отворене за те кадрове и из Русије и из Украјине. Њихов допринос је огроман нарочито из обласи ИТ сектора - каже овај финансијски аналитичар.

Он каже да је допринос ових људи и за буиџет огроман и да ће се, наравно, евентуални њихов одлазак такође одразити на буџет, али овога пута негативно.

- У ствари у фебруару се већ одразио. Зато не треба да дозволимо да због неких ситних бирократских препрека такви људи напуштају нашу земљу. Они то сада раде и одлазе већином у Србију гђе имају много боље услове. Морамо као држава нешто да урадимо да такав профил стручњака, које смо изненада добили, остану код нас - каже Филиповић.

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
barskiportal@gmail.com

Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar