Ћирилица Latinica
07.06.2024.
Црна Гора

Кркељић: Санација зграде Музичке академије залог за будућност

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Радови на санацији крова и спољне столарије на згради бившег енглеског посланства у Престоници Цетиње, која тренутно служи као простор Музичке академије Универзитета Црне Горе, започети су као кључна фаза пројекта Универзитета Црне Горе. Овај пројекат је добио највећи дио средстава на прошлогодишњем конкурсу за Програм заштите и очувања културних добара Министарства културе и медија Црне Горе.

Пројекат под називом “Израда конзерваторског пројекта и спровођење мјера заштите на културном добру бившег енглеског посланства, Престоница Цетиње”, реализује се у сарадњи са Центром за конзервацију и археологију Црне Горе, уз финансијску подршку од 100.000 евра.

Деканка Музичке академије Универзитета Црне Горе, проф. др Татјана Кркељић, истакла је значај ових радова: „Ови радови не само да унапређују постојеће стање културног добра, већ и значајно доприносе одрживој заштити и очувању културне баштине. Осигуравајући да овај значајан објекат настави да служи као важна карика образовног система у Престоници, стварамо темеље за будуће генерације које ће цијенити и очувати нашу богату културну прошлост.“

План активности укључује конзерваторска истраживања, снимање постојећег стања објекта, израду пројектне документације од стране мултидисциплинарног тима, презентацију пројекта и резултата истраживачког процеса, те имплементацију конзерваторских мјера. Очекивани резултат пројекта је допринос заштити и очувању културне баштине Престонице, са акцентом на очување и интерпретацију бивших дипломатских представништава.

Реализација овог пројекта представља важан корак ка очувању културне баштине и омогућава да бивши дипломатски објекти наставе да буду интегрални дио образовног система и културног насљеђа града.

 www.ucg.ac.me

 

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
barskiportal@gmail.com

Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar