Ћирилица Latinica
05.08.2023.
Црна Гора

Туриста из Русије три пута мање

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Исхитрена одлука Владе прије годину да прекине летове ка Москви, али и замрзне имовину за десетине руских држављана, резултирала је готово три пута мањим доласком туриста из Русије у нашу државу. То јасно показују подаци Монстата, објављени у њиховом полугодишњем извјештају. 

За шест мјесеци ове године, када су у питању доласци и ноћења у Црној Гори, Руси су једва у Топ 10 земаља. Некада су се смјењивали са Србијом на првом мјесту, а данас нису ни близу тог мјеста. Наиме, за шест мјесеци Монстат биљежи долазак и ноћење 55.757 туриста из Русије. У истом периоду 2021. године тај број је износио 138.953, односно два и по пута више.

Јасно је да је до пада дошло због санкција, укидања летова али и замрзавања имовине руским држављанима.

Звучи парадоксално али више је туриста у Црну Гору, за пола године, дошло из Израела и Пољске, него из Русије, чији држављани су годинама били, традиционално, међу најбројним гостима код нас.

Подсјећамо, Црна Гора је, прије нешто више од годину, замрзнула имовину више десетина руских држављана и то без одлуке суда.

Устав Црне Горе гарантује приватну имовину и странцима, а она може бити замрзнута или евентуално одузета само ако је суд доказао да је стечена од криминала. Због тога су посланици Демократског фронта као и власник и главни уредник портал Бизнис.ме Предраг Зечевић поднијели двије одвојене иницијативе за оцјену уставности закона на основу којих су уведене санкције.

О томе Уставни суд ускоро треба да се изјасни.

Адвокати из Црне Горе су упозоравали Владу да није искључено да ће наша држава морати да плати одштету због замрзавања имовине без одлуке суда.

 

www.adria.tv

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
barskiportal@gmail.com

Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar