Ћирилица Latinica
06.06.2024.
Црна Гора

Универзитет ЦГ - мост између науке и привреде

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Алумни асоцијација и Програм подстицања научноистраживачког рада двије су иницијативе које треба да оснаже сарадњу Универзитета Црне Горе и привреде. То је казала доц. др Милена Липовина Божовић која је у име Универзитета Црне Горе учествовала на престижној манифестацији која окупља најуспешније компаније у Црној Гори – “100 највећих у Црној Гори”.

“Свјесни смо да динамичан ангажман алумниста представља један од основних стубова развоја и модернизације високошколских установа, често са далекосежним позитивним утицајем како на институцију тако и на њене бивше студенте”, казала је Липовина Божовић.

Она је додала да на Универзитету Црне Горе постоји увјерење да су дипломци УЦГ најбољи његови амбасадори и огроман ресурс. У складу са тим креирана је прва Алумни стратегија за период од 2024. до 2029. године, коју је и недавно усвојио Управни одбор УЦГ. Покренута је и интерактивна интернет платформа алумни заједнице УЦГ-а, чији је саставни дио база података и систем за регистрацију алумниста. Такође, усклађен је правни оквир у сврху формалног укључивања алумни заједнице у образовни, истраживачки и развојни сегмент Универзитета Црне Горе.

“До сада су све универзитетске јединице основале своје алумни клубове, а у наредним данима планирано је и формално оснивање Алумни асоцијације УЦГ, па вас најсрдачније позивам да нам се придружите на овом узбудљивом путовању”, поручила је привредницима Божовић.

Она је нагласила и да је УЦГ развио Програм сарадње са привредом у дијелу подршке развоју научноистразивачког рада.

“Универзитет Црне Горе има јасну мисију да своје ресурсе стави у функцију развоја цјелокупног друштва. Стога смо развили програм који има за циљ да обезбиједи везу између наших истраживачких капацитета и потреба привреде. Наш циљ је да научни рад буде директно у функцији развоја привреде, омогућавајући бржу примјену истраживачких резултата у пракси”, навела је Липовина Божовић.

Она је појаснила да програм пружа прилику за заједничке пројекте, финансирање истраживања и развој нових технологија.

“Док би се, с једне стране, програмом финансирали краћи боравци научних радника који раде на истраживањима у специфичним областима, с акцентом на напредне технологије, с друге стране, за наше партнере отварају се вишеструке могућности: од редовних састанака са ректорским колегијумом на тему праваца развоја УЦГ, могућности дефинисања заједничких истраживачких тема И пројеката, организовања презентација компаније у циљу привлачења најбољих за запослење, присутност у реалном и виртуелном простору УЦГ, организовању предавања за студенте итд”, објаснила је Божовић.

Она је закључила да вјерује да је кључно ослушкивати потребе привреде у образовању те да се због тога И радни на усклађивању образовних програма са потребама тржишта рада, како би се студентима омогућила што боља припрема за будућу каријеру.

Липовина Божовић је позвала све учесника скупа да постану активни учесници УЦГ иницијатива, како би заједно стварали боље услове за будуће генерације и унаприједили црногорску заједницу.

www.ucg.ac.me 

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
barskiportal@gmail.com

Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar