Ћирилица Latinica
05.07.2024.
Црна Гора

(ВИДЕО РЕПОРТАЖА) Андровићи чувају најстарији српски крст

Аутор: Редакција 17 Оставите коментар

У најновијем пројекту "Новости" под називом "Другачије приче" објављени су ексклузивни снимци са планине Румије и причао најстаријем српском крсту који породица Андровић из околине Бара чува више од 1.000 година.

Преноси се са кољена на кољено и окупља људе све три вјере.

Ово је прича о чуварима крста Св. Јована Владимира, првог српског светитеља.

Он је убијен 1016. године, а у рукама је држао крст, који данас након више од хиљаду година година окупља људе све три вере на литијама.

У наставку погледајте видео репортажу "Новости" о неуништивом српском крсту.

Коментари
Гина
Гина: Андровићи заслужују велики респект. Свака им част.
05.07.2024 10:27
Grgur barski
Grgur barski: Bogu dragom hvala. Živio srpski Bar !!!
05.07.2024 10:28
MIKULIC PODNO RUMIJE
MIKULIC PODNO RUMIJE: E pa ,,braco,,srbi i vi posrbice a posebno omladina Androvica ovako stoje stvari pa kome milo kome krivo.U selo veliki Mikulici bilo je 15,20 familija Muslimana i tri familije pravoslavaca Markicici, Marljukici i Androvici i samo jedna kuca Sekulica od koje potice i gradonacelik Raicevic ako nije tacno neka me neko demantuje svi nasi stari su zivjeli slozno bez tenzija mi smo imali dzamiju oni crkvu postovali jedni drugima slave i obicaje zajednicki izlazili na vrh Rumije ako je ona gomila kamena na vrh Rumije onlka procijenite ko je vise kamena iznio na vrh Rumije tada nase sviju nas a danas samo vase e takva vam je svaka istina. A sto se tice krsta koji je u amanet ostavljen porodici Androvic i koji su ga sacuvali do danas treba da se zna da je u jednom trenutku jedan od starina Androvica ostavio krst u amanet porodici Perocevica ili Sinanima koji su ga sacuvali i ponovo vratili to je istina to su znali svi stariji Androvici Milo,Boro i ostali pa ako su oni ostavili krst potomcima sigurno su im pricali o ovome pa bi posteno bilo da neko od omladine to danas i kaze kako se oni osjecanu kad se za Trojcin dan izlazi na vrh Rumije i vide da od njihovih komsija nema nikoga sve dodjosi koji nisu nista znali ni o krstu ni obicajima ni Rumiji.
05.07.2024 11:21
Лазар
Лазар: Овај наводни Микулић најприје нека каже да је Србиј исламске вјере тј потурица.
05.07.2024 11:52
Bodin Srbski
Bodin Srbski: Apsolutna je naucna cinjenica, a to i pravi narodni Srbi sa ovog podrucja znaju, da Androvici cuvaju najstariji Srpski krst!! Sveti Jovan Vladimir je bio sveti Srpski knez, a mozda i kralj, vladar najbitnijeg dela prvobitne Srbije, odnosno primorsko-zetske i sire zetsko-podgorske Srbije!!!! Na to podrucju se najljubomornije cuvao i negovao pojam Srbije!!!! U to vrijeme je samo mali dalmatski dio DANASNJE ekavske Srbije bio obuhvacen tim pojmom!! Pomoravlje i danasnja Sumadija, zatim juzna Morava ili Bugar-Morava, potom Podunavlje sa Beogradom i prava Raska (Raska u uzem smislu) su bile zemlje kojima su vladali Turkijski Bugari izmesani sa Slovenima sa podrucja danasnje Bugarske i tamo tada pojam Srbije nije postojao, niti se tamo iko Srbinom osecao!! Glavna prvobitna drzavotvorna i etnicka Srbija je postojala na podrucju danasnje Crne Gore!!!! Primorje, zatim Dioklija ili unutrasnja Zeta, Polimlje, Gornja i Donja Moraca, Potarje i Piva su jezgro prvobitne prave Srbije bili i ostali i ovdje i dan danas postoji prvobitna i prava Srbija koju sada rasrbljeni Srbi sa podrucja Podlovcenskog dolca, odnosno jedine postojece Crne Gore, hoce da pocrnogorce!!!! Ti Crnogorci su svi odreda crnogorsko-bosanski, zatim crnogorsko-severnohercegovacki Srbi (sa podrucja Zelengore u Hercegovini) i malobrojni etnicki vlasi sa podrucja Zlatibora koji su naselili Cetinje i oni nikada nisu culi za Svetog Jovana Vladimira Srpskog i za Srpske Vojislavljevice, jer veze nemaju sa starim primorsko-zetskim Srbima ali zato sada kradu nasu istoriju prvobitne Srbije koju na silu hoce da pocrnogorce!!!! Nacionalni tvrdokorni crNjogorci su sve sami gangsteri, lopovi, kriminalci, falsifikatori i narko-dileri, fukara i najgora nacija na svijetu!!!!!!!!!!!!!!!?
05.07.2024 18:19
za mikulić
za mikulić : ova priča ne pije vodu niti je utemeljena na istorijskim činjenicama
05.07.2024 18:53
Za Bidona Srpskog
Za Bidona Srpskog: A sto naprica a sto izlaga sve,klasika srbijanska. Eo da te pitam zasto ste Vladimira proglasili za sveca tek 1865?? Zasto to nije bio prije? 400,500,600,700 godina? Redekcijo nemoj da ste male čke pa ne objavite
05.07.2024 20:12
Za Bodina Srbijanca da malo plače
Za Bodina Srbijanca da malo plače: jasno je da su Srbi jedan od najpodmuklijih Ii najgrabežljivijih naroda na svijetu i da je skoro sva priča o njihovoj “slavnoj” prošlosti samo jedan ep absurdnih mitova o njihovim junaštvima, zbirka falsifikata, krađa i plagijata. Samo za početak, niko iz “slavne dinastije” Nemanjića nije bio Srbin. Patrijarh , prvi srbski kralj Stefan Nemanja bio je katolik iz ondašnje hrvatske Zete, a kako dokazuje crnogorski povjesničar dr. Novak Kilibarda, njegova supruga, majka njihovog najslavnijeg svetca, Rastka Nemanjića, alias sv. Sava, bila je katolikinja, Hrvatica Ana Borić.
05.07.2024 20:50
GRGA
GRGA: Evo gledah ovaj video jedino sto je tacno a prica ovaj pop je to da od davnina krst cuva porodica Androvica rodom iz velikih Mikulica a sve ostalo je neistina proizvoljna prica sto bi rekli rekla kazala ,posto vasu kucu dozivljavam kao jednu od boljih trebali bi da povedete racuna sto moze a sto ne u etar znaci istina bez vulgarnosti a posebno zabraniti sijanje mrznje u cilju zavade gradjana Bara.Pozdrav.
06.07.2024 17:05
😎
😎: Mirni ustase nikad vise2006
06.07.2024 17:49
Василије подрумијски
Василије подрумијски: Занимљиво је да највеће олиши, покатоличени Срби и исламизирани Срби, а сада монтемегрини и Бошњаци, негирају своје претке и истину која је само једна - да је Румија планина Срба све три вјере. Нико вам не спори да ви нисте православни након покатоличавања и исламизирани, али да нисте Срби, морате бити превише неписмени и дебили да би се одрицали своје једине нације у корист непостојећих баљегарских измишљотина. Све је ово природна Србија !
06.07.2024 18:35
Dado barski
Dado barski: Hvala Barskom portalu na MUDIMA. Kako plešete po mozgovima debilima izmišljene crnogorske nacije, poturicama i podukljicama. Neko napisa -Pridrodna Srbija.Pa naravno, Dušanovo carstvo se obnavlja. Ko ne uskoci u voz, moraće da putuje dalje od zemalja srpskih. A znate vi kompleksasi dokle...
06.07.2024 20:43
GRGA
GRGA: Taman vas pohvalih i skrenuh paznju da ne pustate ove fukare sto laju ko pascsd to nikome ne koristi niti iko normalan to shvata ozbiljno ali evo vi po starom obicaju sve sto je protiv Crne gore i Crnogoraca moze ostalo na kasicicu ajd na dobro da bude.
06.07.2024 21:54
za Vasilija
za Vasilija: Jedini poznati konvertiti su srbi.U početku bijehu katolici pa pravoslavni, pa katolici, pa pravoslavni.Još malo će postati budisti.Rumija je strateška visinska kota koju je protupravno prisvojila SPC.Isto tako, prisvajaju Vladimira Dukljanskog, koji nije bio pravoslavac.
06.07.2024 22:14
BR
BR: Topla sugestija administratoru da ukine ovu rubliku za komentare i postedi nas ovih budala sto svasta pricaju i ne paze na vokabular. Ako posjedujes, i ko posjeduje ovaj portal kao javno glasilo treba da vodi racua sta se na njemu komentarise a ne da se podsticu budale na mrznju i semetizam. Ne dozvolite da svaka budala dobije prostor u javni etar da svasta prica. Ajte molim Vas kao baranin.
07.07.2024 19:22
ZaBR
ZaBR: Prijatelju ti si u zabludi ako nisi već ukapirao da su oni i in4s po direktivi postavljeni da na svaki način pokušaju da zavade braću po Crnoj gori i za sada im to dobro ide.Sve što želiš da napišeš ružno i sa više vulgarnosti o crnogorci oni će objaviti sa velikim oduševljenje ali ako pokusasda napišeš za srbiju pa bila to istina 100% e to neće ali došlo je njihovih 5 minuta ma im neće za dugo.
07.07.2024 21:45
Правник
Правник: "Што се грбом роди, вријеме неисправи! Валтазар Богишић П.С: Ово у контексту неоспорног и недавног измишљања тзв. ЦГ нације и тзв.бошњачке нације
07.07.2024 21:55
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
barskiportal@gmail.com

Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar