Ћирилица Latinica
06.09.2023.
Црна Гора

Зечевић: Крајње је вријеме да се Уставни суд изјасни о замрзавању имовине Русима

Аутор: Редакција 1 Оставите коментар

Више до годину Уставни суд није нашао за сходно да разматра двије иницијативе, којима се тражи оцјена уставности одлуке Владе да замрзне имовину руским држављанима. Подносиоци, појединачних, иницијатива су власник портала Бизнис ЦГ Предраг Зечевић и некадашњи   Демокарски фронт. И друга љетња сезона прође, а одговора из Уставног суда нема.

“Уставну иницијативу сам поднио крајем јуна прошле године, и мислим да је је крајње вријеме да дође на оцјену уставности. Проблем представља што Уставни суд има 6 судија, фали им један судија што значи да је приликом гласања о оцјени уставности уставне иницијативе могућ неријешен усход 3:3. Због тога је потребна тропетинска већина у парламенту која би изабрала седмог судију Уставног суда”, рекао је порталу АДРИА Зечевић.

На питање каква се порука шаље тиме што се више од годину чека оцјена уставности одлуке Зечевић истиче да треба имати у виду да Уставни суд једно вријеме није имао кворум, те да није ни функционисао.

“У међувремену, пар хиљада предмета је дошло на оцјену уставности, па је Уставни суд буквално пребукиран. С друге стране, ова уставна иницијатива и евентуална погрешна одлука је такође врућ кромпир која може има далекосежне посљедице по политички у економски амбијент у Црној Гори”, објааснио је Зечевић.

Према његовим ријечима уколико се иницијатива прихвати као основана, сви погођени тим одлукама ће тражити одштету.

“Међутим, то није највећа штета у овом поступку јер је свима јасно да је приватна својина неприкосновена, па одгађањем одлуке се прави још већа штета Црној Гори у виду правне несигурности према највећим инвеститорима у Црној Гори. Ту је такође и дускриминација по националној основи, будући да је замрзнута имовина само људима који се национално изјашњавају као Руси”, закључио је Зечевић.

Подсјећамо, Влада Црне Горе је без одлуке Уставног суда замрзнула имовину за више десетина руских држављана. Многи су, незадовољни том одлуком, најавили тужбе, те се наша држава може наћи у озбиљном проблему, уколико се поменуте иницијативе Зечевића и некадашњег ДФ-а оцијене као основане.

Коментари
Za ovoga
Za ovoga : Pusti ti ruse, neka drzava vrati zemlju narodu,kao sto je vracen(valdanos), RESTITUCIJA🤔🤔🤔
07.09.2023 09:59
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
barskiportal@gmail.com

Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar