Ћирилица Latinica
19.01.2023.
Друштво

Из барског Водовода најавили ниже цијене услуга у овој години

Аутор: Редакција 1 Оставите коментар

Водећи рачуна о све сложенијем економском положају грађана и старајући се да компанија буде стабилна и одржива дошли смо до нижих цијена наших услуга које ће бити на снази у овој години, каже извршни директор Младен Ђуричић

.....

 

На засједању локалног парламента које је одржано крајем прошле године, сходно Закону о комуналним дјелатностима, и уз сагласност Регулаторне агенције за енергетику, одборници су дали сагласност на измјене цијене воде и комуналних услуга.

Како каже извршни директор "Водовод и канализација" доо Младен Ђуричић, управо наведени приступ у дефинисању цијене воде и комуналних услуга усмјерен је на стварање повољнијег амбијента за потрошаче.

"И ове, као и претходних година, јасно показујемо да је у нашем пословању фокус на бризи о нашим цијењеним корисницима. Водећи рачуна, са једне стране, о све сложенијем економском положају грађана данас, а са друге старајући се да компанија буде стабилна и одржива, дошли смо до нижих цијена наших услуга које ће бити на снази у овој години" – каже Ђуричић.

Бројна умањења наведених цијена, објашњава он, односе се како на физичка, тако и на правна лица и предузетнике, чиме се смањују намети, ствара повољнији пословни амбијент и додатно подстиче даљи развој привреде у граду.

"Конкретно, предлогом нових цијена промјене настају код категорије корисника физичка лица, гдје је варијабилни дио за испоручену воду умањен за 4,90 одсто, односно са важећих 0,95 на 0,90 евра, варијабилни дио за прихваћену и одведену отпадну воду има раст за 0,025 евра или 12,71 одсто, фиксни дио за испоручену воду умањен је за 18,68 одсто, односно са 0,73 на 0,59 евра, фискни дио за прихваћену и одведену отпадну воду умањен је за 36,60 одсто, односно са 0,21 на 0,13 евра, накнада за заштиту воде од загађивања умањена је за 6,64 одсто, односно са 0,020 на 0,019 евра – каже он.

Ђуричић наводи да је код правних лица варијабилни дио за испоручену воду умањен за 16,98 одсто, односно са важећих 1,53 на 1,27 евра, варијабилни дио за прихваћену и одведену отпадну воду умањен је за 2,42 одсто, односно са 0,33 на 0,32 евра, фиксни дио за испоручену воду умањен је за 29 одсто, односно са 1,18 на 0,84 еура, фиксни дио за прихваћену и одведену отпадну воду умањен је за 36,60 одсто, односно са 0,21 на 0,13 евра, накнада за заштиту воде од загађивања умањена је за 6,64 одсто, односно са 0,020 на 0,019 евра.

Ђуричић сматра да ће нови цјеновник који је усклађен са Законом дати додатни подстицај развоју водоводне и канализационе мреже дуж читаве општине, и уједно бити прилика да се грађанима и привреди омогући боље и квалитетније водоснабдијевање и олакша уредније измиривање дажбина.

"Оваква оријентација ће бити окосница наше пословне политике и у будуће, заједно са концептом улагања у развој инфраструктуре, техничких капацитета и, прије свега инвестирања у усавршавање наших запослених, јер су управо они предуслов развоја сваке озбиљне компаније" - закључује Ђуричић.


Ниже цијене доносе губитак предузећу

Одборник Омер Вукић (СДП), иначе запослен у овом предузећу, каже да се цијене морају формирати сваке године посебно, сходно Закону о Комуналним дјелатностима и методологији за утврђивањем цијена.

"Цијене су ниже, а једина ставка која је увећана је варијабилни дио за канализацију. По метру кубном са 0,1999 на 0,2253, све остало је ниже. Њихово смањење донијеће у овој години губитак од 288.000 евра предузећу. Бојим се како ће инфлација утицати на рад фирме, али и потврђујем да се пословало домаћински и тако ће бити и убудуће" – каже Вукић.

(ДАН)

 

Коментари
Barski
Barski : Bozo je ovo zavrsio
23.01.2023 21:08
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
barskiportal@gmail.com

Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar