Ћирилица Latinica
22.02.2023.
Друштво

НВО сектор тражи да Раичевић неселективно процесуира узурпаторе јавних површина

Аутор: Редакција 8 Оставите коментар

Из НВО сектора поздрављају најаву градоначелника Бара Душана Раичевића да ће већ данас процесуирати инвеститоре због узурпације и нелегалне градње на Чрвању уз овдашњу Црвену плажу.

Покрет за уређење Сутомора позвао је градоначленика да истраје у тој најави, али и да се не зауставља на томе када је у питању узурпација и довља градња на јавним површинама, јер, како наводе "пуно је ситуација као на Чрвању дуж барске ривијере".

"Деценијама већ се посебно у појасу којим газдује Морско добро у Сутомору дешавају масовне узурпације и девастације простора. На то је до сада жмурила и надлежна инспекција и Општина Бар, што је недопустиво. Охрабрујемо Раичевића да сачини детаљну анализу узурпираних јавних површина и дивље градње на њима, те да се у односу на све који брутално крше закон с његове стране предузму неопходне мјере, кад већ надлежни органи којих се то најнепосредније тиче - не же да се мијешају у свој посао"  - стоји у саопштењу Покрета за уређења Сутомора.

Подсјечамо, предсједник Општине Бар Душан Раичевић саопштио је јуче да је “забринут и дубоко узнемирен” сценама узурпације и девастације барске ривијере на Чрвању уз Црвену плажу .

Раичевић је најавио да ће Комунална полиција већ данас поднијети кривичну пријаву против инвеститора “због овакве узурпације и нелегалне градње”, и још једном позвао на хитну реакцију Министарство екологије, просторног планирања и урбанизма (МЕПГ) и ЈП Морско добро.

"Као челник локалне управе дијелим стријепњу суграђана какве ће посљедице ова грађевинска интервенција оставити на животну средин​у и аутентичност овог дијела обале.

Подсјећам да смо још 2015. предузимали све законске мјере да зауставимо грађевинске радове на локацији код Црвене плаже, а додатно, рјешењем Комуналне полиције Општине Бар од 16.11.2021. наложили да се обуставе сви радови на фиктивној санацији ерозије.

Међутим, инвеститор је добио потребну документацију од надлежног МЕПГ рјешењем од 01.12.2022. и сагласност ЈП Морско добро од 25.11.2021, како је истакнуто и на градилишној табли.

На овај начин, упркос свим напорима и мјерама које је Комунална полиција спроводила а Општина Бар апеловала, сагласностима надлежних органа државе омогућен је наставак девастације овог простора"-истакао је Раичевић.

Он је казао и да је из оваквог поступања надлежних државних органа и предузећа који су констатовали да се на локацији Чрвањ радови изводе у складу са свим прописима, очигледно  да држава свјесно аминује девестацију обале и класичан примјер нелегалне градње на самој морској обали.

"Поставља се кључно питање зашто МЕПГ, ЈП “Морско добро” и остали, већ данима гласно ћуте на овакво поступање и за чије интересе се ради санација ерозије, док се уништава природа а грађани и локална управа трпе"-нагласио је Раичевић.

Као “прилог чињеници да се на терену изводе нелегални грађевински радови”, додао је, израђен је геодетски елаборат 21.02.2023. којим је утврђено да је инвеститор приликом извођења радова на овој локацији узурпирао и парцеле које припадају држави, “односно којима располаже Општина Бар”.

"И тај елаборат, као ургентну допуну раније достављеног захтјева, упутили смо ресорном Министарству.

Комунална полиција сходно својим надлежностима, већ сјутра ће поднијети кривичну пријаву против инвеститора због овакве узурпације и нелегалне градње, те још једном позивам на хитну реакцију МЕПГ и ЈП Морско добро"-поручио је Раичевић.

Коментари
Barski
Barski: Kako kad su svi iz njegove partije
22.02.2023 12:31
Dritane javi se
Dritane javi se: Pa u Baru je zadnjih 20 godina na vlast DPS sa satelitima a kazete da je to pocelo da se desava 2015 pa dje ste bili do sada kasno vam iz dupeta doslo u glavu treba vidijeti ko se tu debelo ugradio pa ih zajedno poslati na ladovinu u Spuz da ima drzave tako bi bilo a ovako ce biti pojeo vuk magarca
22.02.2023 17:57
gtg
gtg: Babovići i pajković, mala pomoć za duboko zabrinutog ubicu barskih čempresa.
23.02.2023 11:38
istina
istina: sram vas bilo!kome vise nije muka od tebe.
23.02.2023 17:26
Br
Br: Ok je ovo i trba sprijeciti ovog nasilnika sto je krenuo sa devastaciom, ali sta je sa Sutomorem, Canjem, Utjehom, Velikim Pijeskom, Ladnm Uvalom, Topolickom i Zukotrlickom plazom itd. Sve je ovo devastirano za vrijeme DPS-a i njegovih prilepaka. Pogledajte ko su vlasnici tih objekata na plazama. Sve njihovi vojnici, rodjaci i bliski partijski sponzori.
23.02.2023 21:05
Xyz
Xyz: Da ima naroda ovdje,sve bi objekte na plažama vojnika lopovska sekte trebalo porusiti...da se nikad vise ne mogu bahatiti ko za vrjeme vladavine njihovog lupeza nepomenika!
24.02.2023 11:10
Zizo
Zizo: Dok je Lelemud na vlasti sve će biti u službi prisvajanja.Što bi rekli, nikad na zelenu granu a Lelemud se stalno smiješi.Zašto da se ne smije kada mu je sve jako smiješno
25.02.2023 07:37
Игор
Игор: Овај Мали од кужине је недостојан својих родитеља! Један бескрупулозан тип којем је врхунац дјеловања да буде послушан и снисходљив.Заправо је цијела полтика криминалне организације ДПС-а заснивана на “млевењу душа”! Поништили су ЦГ у свим сегментима на којима је ЦГ створена и стварана. Они који су проливали крв и уградили своје кости у Слободу ЦГ заједно са својим потомцима неподобни су и прозвани непријатељима, заједно са нашом црквом! Такво разарајуће дејство на комплетан друштвени систем је био гори од било које окупације! Мали од кужине само је продукт свега лошег и накарадног и нема му спаса!
08.07.2023 06:48
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
barskiportal@gmail.com

Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar