Ћирилица Latinica
17.09.2023.
Друштво

Пријетње због предлога да маслина у парку Дворца краља Николе буде посвећена Карађорђевићима

Аутор: Редакција 12 Оставите коментар

Дворац краља Николе у Бару саградили су 1885. године српски кнез Пeтар Карађорђевић и његова супруга Зорка (ћерка црногорског краља Николе) за своје потребе. Првобитно је овај објекат уз море на Тополици носио име Вила "Тополица". 

Истакнути еколошки и спортски радник и активиста мр сци Миодраг Бановић заједно са стручним консултантом и експертом за маслинарство, пријатељем града Бара и универзитетским професором Момом Радуловићем, прије десетак дана урадио је идејну форму Парка маслина “Краља Николе” – Бар са три маслине.

Како Бановић објашњава, идеја је да се маслине засаде на простору на којем су уништене три палме. Ријеч је, како каже, о простору који је већ дужи низ година ругло и пустош поред Дворца, те као такав девалвира реноме Дворца краља Николе, док  надлежни не реагују на такво стање.

Из поштовања према  прецима, вели Бановић, идеја је да се овдје засаде:
1. Маслина “Краља Николе”,
2. Маслина “Кнеза Патра и кнегиње Зорке Карађорђевић”,
3. Маслина “Престолонасленика Данила”. 

Убрзо након што је објелоданио иницијативу, Миодрагу Бановићу стигле су и пријетње. 

"Због маслине бр. 2. којој смо дали назив Маслина “Кнеза Петра и кнегиње Зорке Карађорђевић” пријете да ће ми доћи на врата неки перјаник. Тима да кажем: мој ђед је био перјаник краља Николе, ја сам рођен на Цетињу, отац и мајка су ми из старе Црне Горе - Ријчке и Црмичке нахије, свакога перјаника ћу дочекати како приличи по старим црногорским обичајима" - поручио је Бановић на друштвеној мрежи Фејсбук.

Потом је наставио:

"Коме год није јасно да објаснимо, да треба испоштовати градитеље дворца краља Николе, да им кажемо хвала, макар са тиме да им посветимо једну маслину да буде вјечна као Стара маслина на Мировици која траје 2.248 године. Да кажем и ово: Саградили су га је зет и кћерка књаза Николе, кнез Петар Карађорђевић и принцеза - кнегиња Зорка 1885.године за своје потребе, који су од свог вјенчања живјели у Црној Гори. Пространа балска дворана дозидана је 1910.године.
Млађи син Петра I Карађорђевића и кнегиње Зорке Александар, рођен је на Цетињу 16. децембра 1888.године, а своје дјетињство провео је у Вили „Тополица“, како је било право име Дворца у Бару. Ђед по мајсци био му је црногорски краљ Никола, а баба краљица Милена."

У међувремену, Бановић који је оснивач и предсједник НВО „ИНФО спорт ЦГ“ – Бар је саопштио како се чека сагласност надлежних за формирање  "Парка Маслина краља Николе"

План је да се засаде три сорте маслина: "барска жутица", "лећино" и "истарска бјелица".

Дворски комплекс Николе I Петровића у Бару, налази се на Тополици. поред морске обале. У саставу Дворца су : Велики и Мали дворац, куле-стражаре, дворска капела и зимска башта. 
Некадашњу Вилу „Тополица“ у Бару касније је откупио краљ Никола, која је дошла у насљедство Николином сину књазу Данилу, и потом названа „Дворац престолонаследника Данила”, а касније ја добила назив Дворац краља Николе.

Бановић наводи да је краљ Никола  био љубитељ природе и претеча еколошке државе Црне Горе, па је формирао ботаничку башту у кругу Дворца и посебну зимску башту на овом простору. Био је, додаје, и велики пријатељ маслинарства.

Краљ Никола је посљедњи пут био у Дворцу 29. јуна 1914. године. Након Првог свјетског рата, Дворац и околно имање остали су као пустош и рушевине. Од 1933. године, подсјећа Бановић, у Дворцу је почела да ради Специјална пољопривредна школа за јужне културе „Тополица“, једина таква у земљи.

Од 1946. до септембра 1949. у Дворцу је радила Средња пољопривредна школа, а подизањем нове зграде за ову институцију, претворен је у стамбени објекат за неколико породица до 1960. године, када је у њега смјештен Завичајни музеј, а од 1965. до 1977. и градска библиотека. Данас је у Великом дворцу смјештен Завичајни музеј, а користи се и за галеријско-изложбене и музичко-сценске потребе.

"Вјерујемо да ће надлежни бити релаксирани одређених предрасуда што иницијативу за "Парк Маслина краља Николе” покреће појединац преко НВО “ИНФО спорт ЦГ” – Бар и да ће издати потребну сагласност за његову реализацију, а поготово што би те маслине засадили на запуштеном простору испред Дворца краља Николе, на којем су већ више година уништене три палме, простор који је ругло и који девалвира реноме Дворца краља Николе.

Једноставно речено, уништене су три  биљке - палме, а на тим мјестима засадили би три нове биљке - маслине" - наводи Бановић.

Као координатор масовних ЕКО акција на озелењавању цијеле Црне Горе, у протекле 23 године  Бановић је са другим волонтерима формирао 141 Парк “Маслина дјеце Бара и Црне Горе” са 3.097 маслина, а од 09.марта до 21.маја 2023. године формирао је још 64 ЕКО парка “Дјеце сјевера Црне Горе” са 1.628 борова.

"Да би санирали посљедице уништења три палме и уредили запуштен простор ипред Дворца краља Николе, а такође и из поштовања према нашим прецима, урадили смо идејну форму "Парка Маслина Краља Николе” са три маслине, да на мјестима уништених палми засадимо маслине, као симбол мира, пријатељства и складног суживота све три вјере народа у Бару и Црној Гори, да буду вјечне као “Стара маслина” на Мировици засађена 225. године п.н.е. која траје 2.248 година, а трајаће и даље" - навео је Бановић. Он је истакао и да су већ набављене саднице маслина, природни стајњак потребан за садњу, као и други материјал неопходан за тај подухват. Такође је обезбијеђена и механизација која би била ангажована.

Надлежни, како закључује, немају никаквих трошкова за овај пројекат, те се од њих очекује само писмена сагласност за реализацију иницијативе.

Коментари
Paladin
Paladin: Podrska Bane! U Baru se cijeni sve sto radis. Kamo srece da ostali rade deseti dio onoga sto im je u opisu posla. Tebi ovo nije obaveza vec sve radis za dobro Barana i Crne Gore. I ostavljas veliki trag koji ce jednog dana znati da se cijeni. danas su vremena da poltroni koji intimno podrzavaju ovo sto radis zbog trenutnih materijalnih zadovoljstava ne smiju da se cuju zivi. Takav je ovdje mentalitet "ljudi". Sreca ima i onih sa pepelom na mudima koji te podrzavaju pa i koji ti se dive.
17.09.2023 09:14
Славољуб
Славољуб: Евентуално неприхватање ове иницијативе биће пуцање себи у ногу од стране локалне власти која броји задње дане.
17.09.2023 09:15
Sanja Topoličanka
Sanja Topoličanka: Naša lijepa Topolica je dobila ime po Topoli - rodnom mjestu kralja Petra. Isto kao i njegov letnjikovac koji je sagradio ovdje i koji je kasnije preimenovan u Dvorac njegovog tasta kralja Nikole. Zato, gospodine Banoviću, svaka vas sreća pratila zbog ove ideje koja je realna i plemenita. A prijetnje - mačku o rep. To su bijedne kukavice i izdajnici tradicionalne Crne Gore.
17.09.2023 09:42
Bogdan
Bogdan: Bravo Bane! Podrška za akciju.
17.09.2023 10:53
Saška
Saška : Nešto što je istina, ne može da se promijeni. Mogu da prijete ali istinu ne mogu da promjene. Bravo za predlog, samo naprijed!!!
17.09.2023 11:46
realno
realno: Uz sve dobre namjere zamislite da se petljate u nesto sto vam nije posao, u imovinu koja nije vasa...predlazete masline za koje se ne bi svako slozio da im je tu mjesto plus gdin Radulovic je ekspert mozda za agrume a ne masline. Svakako sto vise zelenila u Baru a manje betona svima je na radost korist. Sretno.
17.09.2023 16:34
Mungos
Mungos: Ako teta Branka sazna za ove tvoje aktivnosti , oduzece ti stan ( prostorije sahovskog kluba) koje si dobio kao najveci aktivista DPS. Mnogi ne znaju da si prostorije Sahovskog kluba dobio sa mjesecnom otplatom od 1DMarke na 20 godina.
17.09.2023 18:41
Za mungosa
Za mungosa: Mani se ove rabote, tvoje je da "tamanis" 🐍🐍🐍🐍😉😉😉
17.09.2023 18:51
Za.Mungosa
Za.Mungosa: Sve ovo sto pise ovaj gospodin za ovog,,dobrocinitelja,,je 100% tacno on je glavni krivac i DPS sto je Bar danas jedini grad u Crnoj gori koji nema Sahovski klub a nekad je bio po snazi igraca odmah iza Podgorice neka je na obraz i cast i Banovicu i vrhuski DPSa sto je to tako.
18.09.2023 00:02
гаврило
гаврило: Ако се племенитошћу може опрат бар мало гријеха нека буде тако! И сам знаш, боље него многи, ко води Бар! Товари Бане, товари који посјекоше сто чемпреса како би се свим старим Баранима наругали! Но нека, тако им Бог помогао као што су они помогли да се не посијеку!
18.09.2023 21:50
Crnovršanin
Crnovršanin: E'o nešto saznah iz ovih komentara.
22.09.2023 20:37
LOLA CG
LOLA CG: Sve, ali bas sve, može, jedino ne moze nista sta je SRPSKO! E, PA, UDADE SE MLADA ZORKA...
16.10.2023 21:05
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
barskiportal@gmail.com

Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar