Ћирилица Latinica
19.11.2023.
Хроника

Испливали докази: Мафија из врха полиције и државе дириговала суђење за "државни удар"

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Наводни припадници полицијског нарко-картела Петар Лазовић и Љубо Миловић поручивали су да не може да фали новца само да би се потврдила првостепана пресуда у случају „државни удар“, којом су, између осталог, два тадашња опозициона лидера осуђена на по пет година робије.

То се наводи, између осталог, у транскриптма са криптоване Скај апликације које је црногорским истражитељима доставио Еуропол.

Из порука које су размијенили 18. јануара 2021. године и након што је 5. фебруара исте године укинута првостепена пресуда, види се да су очекивали другачији исход.

Одлука Апелационог суда да укине првостепену пресуду разбијеснила је и недашању предсједницу Врховног суда Весну Меденицу, која је прокоментарисала уз псовку…

Из транскрипата пресретнутих порука које је црногорским истражитељима доставила Агенција Европске уније за сарадњу у спровођењу закона (ЕУРОПОЛ), произилази да је одлука у том поступку умјесто у Апелационом суду договарана у Котору.

Према тим списима, у које „Вијести“ имају увид, Петар Лазовић, који на Скају користи надимак Јуниор, 18. јануара зове Миловића Официра, да се виде и оду на тренинг. Након што му тај, сада одбјегли полицајац, одговара да није ту и да је спавао у Тивту, Лазовић га обавјештава да је “Све ОК”.

Преписку настављају тек сјутрадан, када Лазовић пише:

Да стисне око државног удара. Нема лимита за паре Пилетићка”.

“Да, да, супер. Куда си? Био сам са Д., рекао сам да ће нам требат. Вели да је топ са њим. Повезани су на разне начине”, одговара му одмах након тога Миловић.

Лазовић тада објашњава Миловићу да је отишао до оца, да га види:

“Ево дођох да видим тату, а тек после, вазда нешто за њих. То нека стисне. Реци да то ријеши. Узму обоје паре. То нека стисне”, понавља Лазовић.

Његов отац Зоран Лазовић тада је био помоћник директора Управе полиције и то за најзначајнији Сектор за борбу против организованог криминала и корупције (СБПОКК).

Сека Пилетић судија је Апелационог суда и била је чланица вијећа које је оборило првостепену пресуду оптуженима у предмету “државни удар”.

Тим вијећем предсједавао је судија Зоран Смоловић, а осим Пилетић члан је била и Миленка Жижић.

Они су 5. фебруара 2021. године објавили одлуку – да се предмет врати на поновно суђење и то пред другим вијећем.

“Поништише пресуду”, шаље тог дана Лазовић истог дана Миловићу.

Тај полицајац и члан кавачког криминалног клана одговара му да је дан раније речено да неће моћи другачије.

“Да, јуче ми рекао Д. да нема шансе. Рекао муж да нијесу имуни на паре, али да не може то да уради”, пише Миловић.

“Јбг. Весни нека се захвале. Ку*ва стара, одвратна”, одговара му тадашњи службеник Управе полиције.

Судије Апелационог суда у одлуци којом су укиниле првостепену пресуду констатовале су да су “у поступку њеног доношења и у самој пресуди почињене битне повреде одредаба кривичног поступка, а због којих се нијесу могли прихватити ни чињенични ни правни закључци у првостепеној пресуди, како у односу на постојање кривичних дјела за које су оптужени оглашени кривим, тако и у односу на постојање њихове кривице за та дјела”…

Након што јој је шефица кабинета Мирјана Бобичић 5. фебруара 2021. године послала линк текста са једног портала, који је објавио да је Апелациони суд укинуо пресуду за „државни удар“, некадашња предсједница Врховног суда Весна Меденица одговорила јој је: “Знам, мајку им је*ем четничку”.

Од своје некадашње сараднице добија кратак одговор: “Катастрофа”…

То је само дио преписке из телефона дугогодишње прве жене црногорског правосуђа, који је заплијењен након што је она 14. априла 2022. године ухапшена због оптужби да је дио криминалне групе коју је формирао њен син Милош Меденица.

Меденица је претпосљедњег дана 2020. године поднијела оставку на позицију предсједнице Врховног суда.

(РТЦГ)

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
barskiportal@gmail.com

Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar