Ћирилица Latinica
20.07.2023.
Колумне

На помолу издаја идеала литијског покрета

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

ПИШЕ: Бошко Вукићевић

Габријел Ескобар је је јуче имао излив искрености који је несвакидашњи за западне званичнике, те је у одговору на питање једног америчког новинара и формално потврдио колонијални статус Црне Горе.

Управо је тај излив искрености и формализација колонијалног положаја наше државе још једна потврда да ће и наредна црногорска Влада бити антисрпска, о чему сам ових дана писао.

Антисрпски карактер власти није ништа ново, напротив – представља једну врсту континуитета, али је поразна чињеница да нам се ово дешава након чудесних литија, чији је свети задатак био одбрана светиња и повратак Црне Горе себи.

Нови антисрпски пројекат дакако представља издају идеала литијског покрета, али и свих оних гласача који су на потоњим изборима гласали за странке за које су сматрали да неће спроводити антисрпске политике. Они су брутално обманути, а по реакцијама многих од њих, ових дана на друштвеним мрежама и другдје, да се закључити да такву издају неће лако опростити. Они нијесу гласали за тријумф тековина Мила Ђукановића, кроз афирмацију његових привезака, за које је компликовано докучити да ли су више напредовали у корупцији или у антисрспству.

Из тог елементарног разлога мислим да је изузетно наивно и кратковидо, од стране нових политичких субјеката, сматрати да ће се таква превара и издаја тако лако превазићи. Јер, промовисање ескобарштине не може ријешити баш све друштвено-политичке проблематике, па ни у оквиру колонијалног друштва. Остало је у овом народу још неког поноса и пркоса и он неће довијека трпјети претјерано понижавање. Уосталом, вријеме ће показати.

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
barskiportal@gmail.com

Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar