Ћирилица Latinica
29.08.2023.
Колумне

Јован Пламенац: Страдамо од оних који су од нас отпали

Аутор: Редакција 14 Оставите коментар

ПИШЕ: Јован Пламенац

 

  Ми Срби бивствујемо на простору гдје се већ много вјекова трву текстонске плоче источне и западне цивилизације. У новој ери, оставши у изворном, источном хришћанству, нашли смо се на удару бруталног прозелитизма Римске цркве. Доласком Турака на Балкан, наметнут нам је ислам. Касније нам је наметнут комунизам, а у ово вријеме новопагански либерализам. У сваком од ових процеса од стабла српског народа отпадале су слабашне и натруле гране, „плахи и лакоми“, како то каже Његош.

  Тако је временом велики дио српског народа превјерио, што примајући римокатолицизам или ислам, што усвајајући антихришћанске материјалистичке идеологије. У наставкву тог процеса, у огромном проценту, ови људи, или њихово потомци, су отпали од српског националног бића, постајући Хрватима, Албанцима, Румунима, Грцима, Македонцима, Муслиманима а потом и Бошњацима, националним Црногорцима... Дио српских потомака данас су Американци, Њемци, итд. Добар дио оних који су духовно, културолошки и национално отпали од српског народа данас су љути непријатељи Срба. Непријатељи својим прецима, са којима су у крвној вези, али не и духовној, културолошкој и националној.

  Посљедица тог малигног процеса, малигног јер је надојен мржњом, је формирање црногорске Владе на начин који управо гледамо. Бошњаци, Хрвати, Албанци и национални Црногорци не допуштају да у црногорској извршној власти буде Срба. У тој злоупотреби демократије, којој у једра снажно дувају западњачки носиоци новог паганства, чак трећини становника државе Црне Горе, која обитава не само у крвној него и духовној, културолошкој и националној свези са својим прецима, постизборним шпекулацијама, бива ускраћено право на учешће у извршној власти. (Можда ту и буде неки Србин, ради имиџа демократије, неки Србин који је то по форми изјашњавања на попису, али не и по суштини свога бића.)

  Видимо и друге посљедице тог антисрпског процеса у Црној Гори: Бјесомучни напад на портал Ин4С и његовог уредника Гојка Раичевића, јер медијски заступа интересе српког народа у Црној Гори, односно – није антисрпски. Судија за прекршаје у Колашину имена Алија Бегановић казнио је Милицу Живковић јер се одбранила од насилника Турчина. Недавно националистичко дивљање Албанаца у Улцињу, праћено псовањем мајки Србима, као и многе пријетње протјеривањем Срба из Црне Горе попут оног у Хрватској, из Крајине, не заврјеђују адекватну пажњу црногорског Тужилаштва... Итд, итд...

  Нама Србима у Црној Гори отпор нашим непријатељима, у које су се сврстали и они који су истих генетских коријена као и ми али од нас су духовно, културолошки и национално отпали, питање је опстанка. Да би дала плода, да не би била заведена за Голеш планину узвиквањем парола и исписивањем графита, те србовањем на друштвеним мрежама и по кафанама, наша борба за опстанак мора бити дјелатна. И жртвена.

Коментари
Ја
Ја: Оче ,Јоване ,све си рекао ! Хвала Ти и Бог драги Те благословио Ти си царство Божије заслужио кад подржаваш ,чуваш и браниш свој народ ! 🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏
29.08.2023 21:27
Evropica nikad zapamtite
Evropica nikad zapamtite: To da se Srbima ne da u vladu se vidjeli još od Zdravka prekrecenog prije 3 godine. Kako je Zdravko zacarao i omadjijao veliki broj Srba i povukao za sobom taj "profesor* nikad mi nece biti jasno. Tu je suštinski nas problem. Ovo danas je logičan slijed događaja i ja se ne čudim uopšte.
30.08.2023 08:50
Mirko
Mirko : Naravno Oce Jovane. Ne mogu nam biti blizi Esad i Milivoje od Andrije i Darka. !!!
30.08.2023 11:54
Don Milo
Don Milo: Ovi prozapadni lavovi ima da vas dovedu u red.Milo nije mogao izaći sa vama na kraj, zato će to da urade crnogorske mlade snage.ME=EU
30.08.2023 12:26
Игор
Игор: Да ли је комунизам још увијек моћан и да ли је свим мањинама дао оно што је одузео од србског народног бића? Чиме се храни ново црногорска иредента? Свим оним што припада србском Народу у ЦГ! Несхватљиво је да један тако “ паметан “ млади човјек као што је мандатар не види и не осјећа пулс народа! И то сљепило боли јер највише боли просута сопствена крв! Толико смо је већ просули, толико смо од сопствене крви изродили Нових народа и нових држава! Изродили тако да највише мрзе своје претке и њихове потомке! Што добија Нови мандатар, у духовном или материјалном, смислу није моје да гатам, знам што Губи! Мултиконфесионално, мултиетничко, мултикултурално је наратив једног злог и наопаког система власти а парадоксално да је то само атавизам прошлог времена али ни то није истина него је мимикрија која служи у суживоту “ док не дођу наши”! Наши муслимани ( барски) су били много другачији док није наступило вишестраначје и док није почело насељавање из пасивних дјелова ЦГ. Али да нас нису осјећали као своје то је истина а ми смо сами себе заваравали као и данас: сјећам се приче мог пок. ђеда који је причао да када су Изалијани ушли и поробили ЦГ да су прваци римокатолички дошли код тада једног разборитог и паметног човјека, Ђоквучића, ђе су га нашли у работи на имању. Када је видио прваке све римокатолике питао их је који добром људи. Погледали су се међу собом а један од њих је скупио храбрости и проговорио. Ево каже дошли су ови наши па смо хтјели са тобом да се разговорима да видимо што можемо и како да им помогнемо око нове власти...Који наши Бог вас убио, ђе НАШИ могу бити окупатори... Тако смо и ми, поштовани оче Јоване, окупирани од наших Изрода и оних који никада нису били наши али смо ми мислили и сада и прије да је су! Нажалост, довољно би било паметном човјеку да чује како причају Е. Инрахимовић, Шахиновић, Ш. Растодер, Суљо Мустафић... па да схватимо да никад нису били и да никад неће бити наши!!! Наши могу бити само крвници, за то су спремни.
30.08.2023 13:50
BR
BR: Bravo Igore.Svi se uzjogunili.evo ce im pomoci VB ambasadorka i slicne persone kad sami ne umijemo.Neokolonijalizam.Zivio Niger i njihov predsjednik.
30.08.2023 18:00
Emir,Podgrad
Emir,Podgrad: Igore znam da ovi tvoji ovo nece objaviti ali neka te stid i sram guzice jer nemas obraza kad ovako pricas za Barske Muslimane navedi jedan primjer u zadnjih 100 godina dje su se to Muslimani pokazali kao vasi krvnici a za tvoju informaciju 90tih godina su ovi tvoji krenuli bili u Tuzi da se obracunaju Muslimanima i Albancima,Podgrad u St.Baru dje su Muslimani vecina ovi tvoji su bili vec obelezili i napravili plan koja ce kuca kome da pripadne sve to je sprijecila vlast DPSa sta bi ono u vozu u Strpcima mogao bih ti jos toga napisati pa ti vidi Igore ko je kome krvnik u Baru sram te bilo.
30.08.2023 18:33
EMIR ZA REDAKCIJU
EMIR ZA REDAKCIJU: Hvala prijatno ste me iznenadili sto ste objavili odgovor ovom Igoru sve je ziva istina pa kome se svdja kome ne.
30.08.2023 21:32
Игор за Емира
Игор за Емира: Видиш “ знам да то ови твоји неће објавити” како си се препознао! “Ови твоји”, али “ ови моји” објавише твој одговор! Толико о “вама” и “нама”! Не знам, а то не бих желио ни да доживим, да не дај Боже дођу ови “ваши” из Мале Азије које више волите него нас! Но се добро претварате у љубави и срећном суживоту а свака ваша одлука на нивоу државе је против нас и против наше цркве, понашате се као да сте ви ослободили ЦГ а ослободили су је мојимђедови од ваших ђедова. Или није тако Емире из Подграда? Нико вас није ни ћерао нити се светио вама Емире из Подграда када је Бар ослобођен!
31.08.2023 18:25
Za igora
Za igora: Ti igore citiras ovog Djokvucica koji kaze ,,Koji nasi bog vas ubio kako okupatori mogu biti nasi,,igore ovako su ovi tvoji 1918 docekali ove vase okupatore i na zalost vi opet prizivate 1918 i ,,VASE,,
01.09.2023 14:09
За Емира
За Емира: Много неконзистентости у одговору! Твоја прича не држи воду! Или се опет позиваш на “живи истину”! Тек јадна Истина како изгледа мртва! 1912 -е под Скадром су биле Црногорска и Српска војска! Чини ми се да је погинуло 8000 Срба и 12000 Црногогораца ( али то је лако провјерити)! Када је краљ Никола напустио ЦГ сву преосталу војску је ставио под српску команду и ти говориш о окупаторима умјесто о Ослободиоцима, срам те било Незналицо и Лажове!
01.09.2023 16:07
LOLA CG
LOLA CG: Oče Jovane, o Vašem pisanju komentar moze biti samo pridruzivanje istinitosti Vasih riječi. No, nema se kome reći kojeg korijena su i da je sada tako kako je: ALI, na čem bi ličilo da se ovakav postupak protiv Srba u Vladi odnosi na bilo koji drugi narod ( da ih ne navodim, da puske ne zapucaju, naravno na mene; ja sam ionako sa pedigreom😅). Ima li u ovoj Crnoj Gori, u nasem Baru mjesovitih brakova? Hoce li djedovi i babe da zbog toga mrze svoju unucad? Bože pomozi. Hocemo li kod ljekara sa imenima i sa nacionalnom pripadnosti, ispisanih na celu, hocemo li i u skole djecu obiljezenu slati. ZAR NIJE DOSTA I OVO DO SADA? Partijsko zaposljavanje je pravi idotizam i od djece koja neće politikom da se bave, a uz to su jos, zamisli, tog " grijeha"- Srbi, treba da sjede uz tate i mamev ili na ulici. Sramotno i bezočno. Vi ste oče, kao svestenik, kao učitelj " ljubi bljiznjeg svog", kao duhovni otac mnogih od nas, kao pravedan ucenik naseg Gospoda Isusa Hrista, podvižnicki izbjegli teske riječi, ali ja iako vjernik osjećam ogromnu bol i nepravdu. Dakle, svi narodi i narodnosti neka zive u Crnoj Giri, jedino Srbi/ Srpkinje, pa njihiva djeca, a cak njihovo kuče i mače- neka crknu. Da bas, da crknemo. E, bogami " vi ( NeSrbi) nas mozete ubijati, ali nas ne možete istrijebiti..." Kao vjernik SPC i s vjerom u Vaskrsenje, pred Vama i pred Bogom, nijednu drugu adekvatnu riječ ne mogu upotrijebiti, samo - FAŠIZAM. Fašisti su se ovako ophodili prema pojedinim narodima, uveliko uključujući i Srbe, i sada se pokusava kopirati olovne i neljudske stranice od pacovskih kanala do zasijedanja u Americi i Britaniji. I nije to bilo prije hiljadu godina, samo su se nacisticka okupljanja, kongresi javni, krili. Naravno vrlo vjesto: nije bilo internete, ali je bilo razniraznih SLUZBI, pa... odose cijele porodice. Nista nije bolje ni sada. Taj korijen jec ahvatio sve, svi to vide: " ko izgubi strah od Boga, on izgubi stid od ljudi..." Budite zdravljem od Boga darezljivo čuvani. Amin Boze daj🙏🙏🙏
01.09.2023 18:26
LOLA CG
LOLA CG: Ovaj minus me nevtangira, jer će ih bitiiiiiii, ali kada imas hrabrosti da pokazeš ćud, na istinu, ponudi svoj e- mail ili Viber, davti pošaljem par dokumenata, nacengleskom jeziku ( negdje ima prevoda) i da shvatiš ko si i ti!
01.09.2023 19:28
гаврило
гаврило: “ нашим” муслиманима, барским, добро исшчитајте Мешу Селимовића! Ђе не разумијете, поново, јер изгледа много тога не разумијете!
02.09.2023 14:19
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
barskiportal@gmail.com

Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar