Ћирилица Latinica
24.08.2023.
Колумне

Мандатар колонијалних намјесника: Владу формирају НАТО и Квинта

Аутор: Редакција 2 Оставите коментар

ПИШЕ: Бошко Вукићевић

„Примјећујем да многи медији и аналитичари блиски ПЕС-у, критички а неки и са дозом запрепашћења, коментаришу покушај прекрајања изборне воље од стране младог мандатара и неких других политичких чинилаца. Тј, у невјерици сагледавају извјесну могућност поновног одстрањивања из извршне власти оних који су се деценијама борили против диктатуре Ђукановића, и истовремено укључивање, у улози кључних играча у влади, традиционалних партнера криминогеног ДПС -а“.

Није једноставно тим субјектима признати да су активно и страствено подржавали некога кога није требало, али с друге стране није им лако ни ратовати с чињеницама. Стога је очекивана њихова критика усмјерена ка политичким субјектима које су подржавали, и она ће се само ширити, имајући у виду скандалозне размјере прекрајања изборне воље.

Данашње саопштење ПЕС-а је још један одраз непромишљености, рекло би се и политичке наивности и дилетантизма младог мандатара. У том саопштењу ПЕС признаје да никада није постојала никаква званична понуда коалицији ЗБЦГ, што је само по себи нечувено. Јер, како неко уопште може одговорити на неку понуду, ако она није званична? Дакле, коалицији ЗБЦГ заправо никада није ништа званично понуђено.

У саопштењу се истичу „незваничне понуде“, а као свједок се позивају Демократе. Па добро, да видимо шта садржи та незванична понуда. Садржи прије свега драстично кршење принципа о пропорционалној заступљености у влади странака које су побиједиле, а које је сами ПЕС успоставио у свом документу о преговарачким принципима. Тако се ЗБЦГ нуди макар дупло мање министарстава од броја који им припада сходно изборном резултату. Осим тога, коалицији ЗБЦГ се одузима и мјесто предсједника Парламента, које им према изборним резултатима припада.

Е сад, ако је мандатар код колонијалних намјесника из Квинте заиста добио допуштење да ЗБЦГ може ући у владу, уз гаранцију да њихова министарства неће бити повезана са безбједношћу, одбраном и НАТО -ом, поставља се питање: чему онда процентуална дискриминација и кршење демократских принципа? Једноставно, читава ствар је лишена логике и личи на испостављање понуде за коју знаш да неће бити прихваћена.

Незванична понуда, осим дискриминаторних елемената, има и одређене расистичке примјесе, јер се мањак у извршној власти покушава надомјестити мјестима „по дубини“. У питању је још један језиви покушај понижавања људи који су гласали за коалицију ЗБЦГ, јер се тиме шаље порука: „елитна мјеста су резервисана за друге, док за вас и ваше представнике има мјеста само на нижим нивоима“. Страшно.

Но, не треба искључити ни сљедеће: када је млади мандатар схватио да би коалиција ЗБЦГ, уз одређене модификације и побољшања, ипак могла прихватити понуду – онда је, умјесто слања званичног документа, успаничен и брже-боље дотрчао до Милових сателита и свечано им саопштио да „Срби неће бити у власти“. То би значило да преговори никада нијесу ни били искрени, тј. да се радило о фарси с циљем задовољења јавности. Из неких разлога који ће се вјероватно разјаснити у скоријој будућности…

Коментари
Ђука
Ђука: Спајићева будућа влада је влада Мила Ђукановића или ти влада Енглеског,Америчког и Немачког амбасадора, тиме је Црна Гора доказала да је колонија Англосаксонаца и да се влада и председник у Црној Гори ништа не питају нити одлучују, доћи ће дан ослобођења од Англосанксонских колониста и управитеља
24.08.2023 13:26
гаврило
гаврило: Узети у владу мањине које су биле највјернији Дон Милови сарадници а не странке које су учествовале у рушењу Али Бабе изазива мучнину!
24.08.2023 18:05
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
barskiportal@gmail.com

Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar