Ћирилица Latinica
10.06.2024.
Култура

Неказано посјетило Удружење српско-црногорске мањине „Морача – Розафа“ у Скадру, Албанија,

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Међународно удружење књижевних стваралаца и умјетника "Неказано" по свом годишњем плану за 2024. годину посјетило је Удружење српско-црногорске мањине „Морача – Розафа“ из Скадра, Албанија. У срдачној и пријатељској атмосфери одржан је радни састанак на којем су се упознали са удружењем, његовом историјом и плановима за будућност. Одмах при доласку у Скадар, чланове "Неказано" дочекали су Едмир Пиранић и Артур Попај Поповић, који су преузели улогу водича и наставили са упознавањем гостију са Скадром и тврђавом Розафа. Екипа "Неказано" била је у саставу: Лабуд Н. Лончар, Наталија Новаковић, Весна Лазовић, Стеван Стијовић, Светлана Милић, Огњен Лутовац, Винка Марстијеповић Леринц, Рада Вишњић и Иван Леринц.

Поред тога што су домаћини преузели улогу водича, љубазно су госте упознавали са појединим дијеловима историје овог краја. Након детаљног обиласка тврђаве, угостили су их у прелијепом локалу на обали Дрима, што је свима добро дошло због високе температуре и умора од пјешачења.

Након тога, одржан је радни састанак у просторијама удружења, којима доминира изузетно богата библиотека. Предсједник Удружења српско-црногорске мањине „Морача – Розафа“ из Скадра, Албанија, господин Павло Јакоје Брајовић, дочекао је екипу удружења "Неказано" као добар домаћин и упознао их са радом удружења.

Било је интересантно чути да је Скадарска тврђава "Розафа", опевана у нашој народној поезији у пјесми "Зидање Скадра", симбол вјековног присуства Срба у Албанији. Међутим, од 1934. године, за вријеме владавине краља Ахмеда Зогуа, мањине су биле изложене асимилацији и морале су мијењати имена и презимена у албанска. Његова породица живи овдје преко триста педесет година. Говорећи о заиста импресивној библиотеци, поносно је истакао да је ово највећа српска библиотека у Албанији. Некада се овдје одржавала настава за дјецу, и преко седамсто дјеце учило је да говори српски језик и да пише. Многи од њих су наставили школовање у Србији и Црној Гори. Данас њихово удружење нико не помаже и упитно је постојање просторија због потребе за плаћањем закупа, одржавања и слично. Потребно је да ово удружење и библиотека имају библиотекара који би радио на издавању књига и учењу дјеце језику, али нажалост, немају средстава да плаћају нешто такво. Посебно је истакао чињеницу да је до сада највећа помоћ удружењу стизала од Црногорско-приморске митрополије и покојног митрополита Амфилохија. Нада се да ће помоћ наставити да пристиже како би се Срби и Црногорци одржали у Скадру и њихова дјеца описмењавала. Захвалио се на донацији стотињак књига које је "Неказано" овог пута уручило библиотеци, а Лабуду Н. Лончару, предсједнику удружења, уручио је на поклон веома ријетку књигу “Скадар”, жалећи што нема више примјерака те књиге, додајући да би свака породица у Србији и Црној Гори требала да има ту књигу јер у њој је садржана истина о српско-црногорским мањинама у Скадру, а и у читавој Албанији.

Испред "Неказано" својим домаћинима се обратио и захвалио Лабуд Н. Лончар, жалећи што до овог сусрета није раније дошло, обзиром да нас дијели непун сат вожње, а спајају нас заједнички коријени и историја. Упознао је домаћине да је "Неказано" нестраначко, непрофитно удружење и једно од ријетких у којима је забрањено политичко дјеловање, али удружење у којем охрабрују све своје припаднике било које вјере и нације да воде рачуна о својој вјери и народу, те да његују своје обичаје, али поштујући и уважавајући друге. Такође се захвалио на понуди да преводиоци удружења “Морача – Розафа” преводе књиге издања "Неказано" на албански језик. Позвао је своје домаћине да посјете Бар и присуствују књижевним дружењима која организују, са посебним акцентом на Седми Међународни фестивал љубавне поезије "Пјесник – Светионик" који ће се одржати у Бару задњег викенда у августу, што су ови и прихватили.

Након тога, пјесникиње удружења "Неказано" Рада Вишњић, Наталија Новаковић, Винка Марстијеповић Леринц и Светлана Милић рецитовале су своје пјесме, а пјевачица црногорских народних пјесама Весна Лазовић отпјевала је својим домаћинима пјесму “Волим Зету и Зећане”, са којом је побиједила на 27 Утекс ТВ фестивалу 2023. године. Пјесмом јој се придружила и пјесникиња Наталија Новаковић пјевајући једну стару етно пјесму са југа Србије, на одушевљење домаћина. Након тога услиједило је поклањање књига, размјена адреса и традиционално заједничко фотографисање уз обострано изражене жеље да до поновног сусрета дође што прије.

Као и при доласку, љубазни домаћини су испратили чланове "Неказано" до излаза из Скадра, уз обећање да ће се оваква дружења ускоро поново одржати.

 

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
barskiportal@gmail.com

Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar