Ћирилица Latinica
29.06.2024.
Култура

Свечано отворени 30. Дани Заграђа

Аутор: Редакција 1 Оставите коментар

 

Свечано су отворени јубиларни 30. по реду Дани Заграђа, а у суорганизацији Дана Заграђа са Међународним удружењем књижевних стваралаца и уметника „Неказано“ представљањем 11. по реду летњег кампа из Београда, на челу са власником Вукојицом Сандићем. И овог пута, тераса „Виле Ћетковић“ домаћина Веселина Ћетковића била је тесна за бројне госте који су и овог лета дошли да уживају у овој сјајној културној манифестацији која традиционално већ тридесет година окупља љубитеље уметности, поезије, шаха, малог фудбала, фолклора, као и гусала, тог најсјајнијег традиционалног инструмента наших народа.

Специјални гост вечери био је српски песник Слободан Ристовић из Рогатице, Република Српска. Лабуд Н. Лончар, председник Међународног удружења књижевних стваралаца и уметника испред Дана Заграђа, удружења „Неказано“ и Школе гусала Сандић пожелео је гостима добродошлицу осврћући се кратко на све оне активности које је за протеклих тридесет година њихов домаћин Веселин Ћетковић спровео на добробит заједнице у Сутомору и Бару.

Власник „Школе гусала Сандић“ је на себи својствен начин у виду здравице и пригодне беседе поздравио госте, домаћина Ћетковића и песнике „Неказаног“ и позвао пароха сутоморског свештеника Марјана Петковског да благослови вече. Сутоморски свештеник Петковски, је поред благослова лепим речима и беседом о Видовдану и гуслама поздравио скуп и пожелео да се Дани Заграђа наставе и у будућности.

Лончар је кратком биографијом представио специјалног госта сусрета Слободана Ристовића из Рогатице позивајући га да он својом беседом и песмом најбоље говори о себи што је овај и учинио. Говорио је о усменом предању и гуслама и њиховом значају у очувању идентитета српског народа. Поводом Видовдана говорио је неколико својих песама из Видовданског циклуса из свог стваралаштва, а наставио са песмама из свог педесетогодишњег песничког стваралаштва, на одушевљење публике.

Песникиња Наталија Новаковић говорила је једну своју песму, а на захтев присутних отпевала је а капела једну етно песму и публика ју је наградила бројним аплаузима. Надица Илић, песникиња из Београда, говорила је једну своју песму, а барски песник и глумац Владимир Церовић говорио је једну своју песму намењену Виту Николићу. Барски писац Василије Васко Јанковић, као оснивач Друштва црногорско-руског пријатељства, говорио је две песме о Русији и црногорско-руском пријатељству. Инспирисан Видовданом и гуслама, Лабуд Н. Лончар је говорио своју песму „Крвави месец“ посвећену сећању на своје детињство и проведене школске летње распусте код родбине на Косову.

Гуслајући и певајући уз гусле, професор Сандић је публици представљао полазнике 11. по реду кампа, који су сви његови ученици. Почевши од млађаног Илије Новаковића, старог седам година, који је побрао све симпатије гостију, преко Марије Петричевић, девојке која је својим вокалним способностима освежила и доказала ону народну „пева к'о девојка“, сестара Радоњић Јане, Владaне и Јоване, етно певачице Сузане Митровић која је поменула јунаке са Кошара, гуслара Матеје Радуновића, Милана Вуковића, Николе Милошевића, Алексе Дошића, Василија Мишовића, Марка Ковачевића, Павла Гурдељевића и Милоша Танасковића, све до младог глумца, здравичара и беседника Саве Новитовића који је уз мало хумора и пар шаљивих прича насмејао публику.

Завршавајући представљање својих младих полазника, Сандић је још једном захвалио домаћину Ћетковићу и удружењу „Неказано“ на сарадњи и изразио наду да ће се ова сарадња у будућности наставити на општу радост и задовољство љубитеља уметности и очувања традиције. Позвао је све госте да се поново друже 14. јула на турниру у шаху.

Испред „Неказаног“ домаћину Ћетковићу, присутнима и Школи гусала Сандић обратио се Лабуд Н. Лончар захваљујући се на пажњи и сарадњи и позвао присутне да ако су у могућности задњег викенда у августу дођу и буду гости VII. Међународног фестивала љубавне поезије „Пјесник – Светионик“ које организује „Неказано“ и чије ће једно вече бити приређено у „Вили Ћетковић“ у величајући 30. Дане Заграђа. Дружење се традиционално наставило уз домаћу трпезу и пријатељске разговоре до касно у ноћ.

 

Коментари
Bodin Srbski
Bodin Srbski: Kako su glupi i prizemni ovi nazovi nacionalni crnogorci, pa oni ne shvataju sledecu cinjenicu da je prava Srbija tamo gdje je prisutna Srbska ijekavica i gdje se pjeva uz najsrbskiji instrument a to su Srbske gusle. Srbija je tamo gdje je prisutna Srbska ijekavica i gdje se nalaze Srbske gusle!!!!!!!
29.06.2024 19:41
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
barskiportal@gmail.com

Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar