Ћирилица Latinica
23.06.2024.
Crna Gora

Sabor vjeroučitelja

Autor: Redakcija 0 Ostavite komentar

Uoči praznika Silaska Svetog Duha na apostole u Cetinjskom manastiru održano je godišnje Sabranje vjeroučitelja Mitropolije crnogorsko-primorske.

Saborovanje je započelo Svetom liturgijom kojom je u katedralnom manastiru Mitropolije crnogorsko-primorske načalstvovao Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski, Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije.

Nakon Svete službe Božije na ekonomiji Cetinjskog manastira održan je sastanak vjeroučitelja sa Mitropolitom Joanikijem koji je u svom slovu istakao značaj vjerske nastave pri parohijama u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj. Mitropolit se posebno osvrnuo na neophodnost inovativnog i neposrednog pristupa u držanju nastave koja, po riječima Njegovog visokopreosveštenstva, ima za cilj da prije svega privede djecu Crkvi i Svetoj liturgiji. Zato je naročito važno, podvlači Mitropolit, da se djeca što više uključuju u sama bogosluženja, naročito za pjevnicom.

Predavanje na Saboru vjeroučitelja ove godine je održao profesor na odsjeku za crkvenu muziku Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Predrag Đoković. On je govorio o značaju crkvenog pojanja i vezi između vjeronauke i pjevnice, koja mora biti tijesno povezana. Korelacija vjeronauke i pojanja je imperativ, ističe profesor Đoković.

O radu sa mladima, naročito onima sklonim delikvenciji i devijantnom ponašanju, naročito je govorila monahinja Jelisaveta (Privanović), vjeroučiteljica iz Beograda. Ona je, pored bogoslovskog obrazovanja, završila i master iz defektologije, i prenijela vjeroučiteljima Mitropolije crnogorsko-primorske svoja vrijedna iskustva.

Potom se govorilo i o organizaciji 23. dječjeg sabora koji će se ove godine održati u Cetinjskom manastiru poslednjeg avgustovskog dana. O ovoj temi je naročito govorio Mitropolit Joanikije koji je istakao da se radi o jednom od najvažnijih događaja u godišnjem kalendaru Mitropolije crnogorsko-primorske, te da je neophodno da svi vjeroučitelji uzmu učešća u organizaciji i osmišljavanju bogatog sadržaja jedne od najvećih dječijih smotri u cijeloj Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Uslijedila su pitanja i otvorene brojne teme od važnosti za funkcionisanje vjerske nastave, a konstruktivan razgovor nastavljen je i za ručkom koji je priređen u Bogosloviji Svetog Petra Cetinjskog.

 

www.mitropolija.com 

Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar