Ћирилица Latinica
07.07.2019.
Društvo

Svač: Sveštenici Mitropolije crnogorsko-primorske služili Liturgiju mira

Autor: Redakcija 6 Ostavite komentar

Policija nije dozvolila sveštenstvu Mitropolije crnogorsko primorske da služi Svetu liturgiju pod svodovima drevnog hrama Svetog Jovana Krstitelja u Svaču kod Ulcinja

Liturgija koju Mitropolija crnogorsko - primorska danas povodom Ivanjdana služi u Svaču kod Vladimira, u blizini Ulcinja, održana je, ali na ulazu na lokalitet gdje se nalazi drevna crkva pošto policija nije dozvolila služenje Liturgije kod hrama.

Skup obezbjeđivala policija, naročito ulaz na lokalitet.

"Mi nismo ovdje stranci, decenijama izlazimo, dolazimo ovde na temelje naše državnosti i duhovnosti, ne da bajračimo. Sa jednim ciljem da ne zaboravimo naše svete pretke, osveštane grobove koji se ovdje nalaze. Prenosim blagoslov vladike Amfilohija, koji je trebalo da donese ruku Svetog Jovana Krstitelja. Ali, zbog tenzija to će uraditi naredne godine. Predsjednik Opštine je rekao da je do decembra zabranjen pristup lokalitetu, zato što rade arheološka istraživanja", rekao je namjesnik barski Slobodan Zeković koji je služio liturgiju.

On je kazao da će se već naredne godine vjernici okupiti kod hrama i uputio poruke mira, kako je kazao, braći Albancima.

"Bili smo dobri prijatelji i to ćemo ostati", rekao je on.

Policija je Liturgiju na ostacima crkve zabranila na zahtjev lokalne vlasti, koja je prije nekoliko dana jednoglasno osudila najavljene aktivnosti Mitropolije crnogorsko primorske u drevnom gradu.Paroh ulcinjski, protojerej Siniša Smiljić, kazao je ovom listu da je šokiran odlukama vlasti i policije.

Pojedinačno najjača albanska partija Forca ostala je pri osudi namjere SPC "da liturgiju održi na teritoriji naseljenoj nepravoslavnim stanovništvom".

Albanski ekstremisti iz Vladimira i okolnih sela prošle godine su takođe spriječili mitropolita Amfilohija da sa sveštenstvom i vjernicima pristupi unutrašnjosti crkve. I tada je, nakon početnih tenzija, liturgija ipak održana ispred objekta.

Forca je ocijenila da je namera SPC neprihvatljiva i iritirajuća za stanovnike Ana e Malita i Ulcinja.

 

 

"Već dvije godine naša radost na ovaj praznik je pomućena zbog grupice ljudi koji na svoju sramotu žele da zabrane da se sabiramo na ostacima hrama i slavimo ime Božje", kazao je u besjedi otac Slobodan, šaljući komšijama Albancima poruke mira i ljubavi.

"Treba da ostanemo dobre komšije. Decenijama se ovdje okupljamo i sa komšijama Albancima nikada nismo imali problema, a nije bilo ni mrkog pogleda. Danas neki kažu da smo mi ovdje stranci! Zar u sopstvenoj zemlji!? Svač je bio prestonica Svetog Jovana Vladimira, prvog srpskog svetitelja. Ovaj hram 1300.godine obnovila je kraljica Jelena Anžujska, supruga Uroša I Nemanjića. Ovdje ne barjačimo već klanjamo svima koji su svete hramove gradili. Nezaboravimo svete pretke, svete oltare i grobove koji se ovdje nalaze" - poručio je pravoslavni namjesnik barski.

Otac Slobodan je rekao da su on i ulcinjski paroh Siniša Smiljić razgovarali sa gradonačelnikom Ulcinja, koji ih je obavestio da se na zidinama hrama izvode arheološki radovi koji će potrajati do decembra.

"Nadamo se da ćemo tada moći da obavljamo svetu službu na njegovim ostacima", dodao je Zeković.

Na praznik su u Svaču donete čestice moštiju Svetog Nektarija Eginskog, iscelitelja.

Sveštenici SPC pustili su i golubove koji sibolizuju ljubav i mir.

Komentari
Serbon
Serbon: dogodine... u Prizrenu!!!!
07.07.2019 16:54
Љутко
Љутко: Поштовање оцу Зековићу. Показао је Љубав православну и Наду да ће безумни почети да живе у Вјери! А не у мржњи!!! Свети Нектарије моли Бога за нас!
07.07.2019 18:37
Vladimirac
Vladimirac: Tako vam bog pomogo sto ste vi sluzili liturgiju mira. Nista se ne radi na silu pa ni bogu se ne moli. Znamo se.
07.07.2019 18:47
flamantes
flamantes: Imate nekoliko ozbiljnih problema, Sv Vladimir nije srpski svetac jer u njegovo doba nije postojala nikakva srpska crkva, i drugo Nemanjići ništa nijesu gradili u Crnoj Gori, oni su samo rušili, pa i istu ovu crkvu.
07.07.2019 18:53
Baranin
Baranin: Sta bi ovo danas toliko buke 10setak dana kad ono corak. Sta bi sa Barskom Srbadijom pa sa ovom Gojkovom brigadom pa ostalim vojvodama i serdarima pa nema ni Rista jos i bolje sve je proslo u najboljem redu jer su bili pravi vjernici. Pozdrav za Sinisu Smilica i Slobodana Zekovica.
07.07.2019 19:32
Đoka
Đoka: Bez Boža bi bilo sve drugčije.Ni hodža ne bi zavijao ko prerijski vuk.
09.07.2019 17:10
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar