Ћирилица Latinica
08.08.2019.
Društvo

Svečano obilježena hramovna slava crkve Svete Petke u Sutomoru

Autor: Redakcija 1 Ostavite komentar

Sveta Petka Trnova, hramovna slava crkve u Spičanskom polju kod Sutomora, svečano je danas ovdje obilježena crkveno-narodnim saborom. Sveta Petka je ujedno slava Sutomora.

Svetu Liturgiju služio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, uz sasluženje sveštenika iz više parohija SPC.

Mitropolit je nakon Svete Liturgije kazao da primjer žrtve Svete Petke Trnove(Rimljanke) predstavlja putokaz i primjer žrtvovanja za pravdu Božju.

"Svi evropski narodi su prizvani da se ujedine u jedan - Božji narod, koji se klanja Hristu Bogu. Prizvani smo da svojom žrtvom, i žrtvujući sebe za druge, a ne druge za sebe, pridružimo se tom Božjem narodu, kao što se Sveta Petka žrtvovala za pravdu Božju, za Hrista i za Hrista surovo postradala" - kazao je mitropolit Amfilohije.

On je kazao i da je nedopustivo što se 20. vijek pretvorio "u najzločinačkiji vijek u istoriji svijeta". Kako je naglasio, zločin koji sprovode mnogi hrišćanski, evropski narodi nastavljen je i u ovom, 21.vijeku.

"To se najbolje vidi na bezumnom bombardovanju naše zemlje, na okupaciji i otimanju Kosova i Metohije od zlikovaca, koju brukaju onaj pošteni šiptarski narod" - istako je mitropolit.

Svetoj Liturgiji i zajedničarenju koje je potom upriličeno, prisustvovao je i don Dejan Turza, župnik sutomorski.

 

Krštenje

U crkvi Svete Petke danas su kršteni Milorad Čubrilo i Radmila Ivković. U vjeru su ih uveli mitropolit Amfilohije i sveštenici Mitropolije crnogorsko- primorske. Kumovala je Sava Gaćaša.

 

 

Komentari
Вања
Вања: Благо нама за нашег митрополита, свуда стигне. Срећна слава Спичани и гости Сутомора.
08.08.2019 15:12
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Izdvajamo
08.02.2021.
20
Krstolomci
03.02.2021.
21
E, moj Saša...
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar