Ћирилица Latinica
08.05.2018.
Kultura

Autorsko veče Petra Vujoševića: O Njegošu i Lubardi

Autor: Redakcija 0 Ostavite komentar

Autorsko veče poznatog barskog umjetnika Petra Vujoševića „Naša tvrda postojbina” o Njegošu i Lubardi, održano je u sutomorskom selu Talići, na imanju porodice Čakalović.

Realizovano je kroz mozaike i skulpture autora, slikara-grafičara, koji živi i stvara u Baru i Beogradu.

"Kamen je utkan u crnogorsko biće. Jedan talentovani mladić sa Ljubotinja koji je otišao u svijet da nađe negdje plodno tlo za svoj talenat, obišao je Beograd, Pariz, Firencu, Rim, i tek ga je našao kada se vratio na Cetinje.

Tu je Lubarda počeo da slika jedan ciklus, koji je obilježio ne samo njegovu poetiku, nego cjelokupno jugoslovensko moderno slikarstvo. Tu je razotkrio dubinu bića ovdašnjeg čovjeka, i u toj dubini se sreo sa Njegošem.

Puno je putokaza, puno vrata koja je Njegoš otvorio za sve nas koji čitamo njegovo djelo. Njegoš je uspio da nam otvori sve te puteve tako što je čuo biblijski glas koji mu je zapovijedio - Napiši što ti govorim da i drugi mogu čuti moje riječi.

Na tome smo mu beskrajno zahvalni, jer onaj koji razumije to što je napisao, taj je bliže Bogu i čudesu" – kazao je Vujošević, naglašavajući da ono što je u slici najbitnije boja, u mozaiku se ta boja postiže kamenom, jer kamen u prelomu daje jednu nevjerovatnu uzvišenu svjetlost.

"Zato koristim kamen kao izražajno sredstvo. Tu se na neki način spaja nešto što je ovo podneblje, i nešto što je savremeno slikarstvo. To se ovdje ostvaruje u sklopu ambijenta, onoga što ljudi nose, dobrog raspoloženja, dobrog odnosa među ljudima, tako je i večeras" – kazao je Vujošević.

Mr Vladan Lalović je kazao da Vujošević na najbolji način oživljava tehniku mozaika kod nas. On je na otvaranju izložbe govorio i svoje stihove. Kako je kazao, Petar je izvanredan umjetnik, čovjek jake spiritualnosti, imaginacije i mašte.

Predsjednica NVO „Novo i ljepše Sutomore” Slobodanka Hrvatin je kazala da Petar zaslužuje da se zna više o njegovom radu, jer je on biser koji je osvijetlio i Beograd i Bar.

O istorijatu sela Talići govorio je Milan Čakalović, istakavši da je selo dobilo naziv po Italijanima koji su se u velikom broju doselili u ovo mjesto, i tu ostali da žive.

"Naša kuća je sada, u stvari, i turistički objekat sa četiri zvjezdice, u kojoj strance dočekujemo u ovom autentičnom ambijentu, sa našom hranom i u duhu naše tradicije" – kazao je on.

Umjetnički program Petra Vujoševića otvorio je predsjednik SO Bar Radomir Novaković, koji je kazao da mu je zadovoljstvo biti na ovakvim manifestacijama, jer iznova vidimo i uvjeravamo se u bogatstvo koje ima Bar.

U programu su učestvovale uspješne učenice barske Muzičke škole, duo flauta, Anastasija Golić i Mirna Mrgud, KUD „Jedinstvo”, a u mladalačkoj spičanskoj nošnji bile su sestre Mija i Milica Zanković, i dječak Matija Vuksanović.

Stihove je kazivala barska glumica Vesna Vujošević Labović.

("Dan")

Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar