Ћирилица Latinica
05.07.2020.
Kultura

Danica Crnogorčević: Epske slike litija svjedoče o jedinstvu pravoslavaca

Autor: Redakcija 3 Ostavite komentar

Baranka Danica Crnogorčević, udata u Podgorici, je umjetnica koja se bavi izvođenjem etno i pravoslavne duhovne muzike, a koja svojim anđeoskim glasom nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Portal www.pokreni.rs razgovarao je sa Danicom o ljubavi prema etno i duhovnoj muzici, o njenim planovima i trenutnim dešvanjima u Crnoj Gori.

******

Kada se pojavila ljubav prema crkvenom pojanju i kako su izgledali vaši počeci bavljenja duhovnom i etno muzikom?

D.C: Ljubav prema pojanju se pojavila još u ranim djetinjstvu u crkvenom horu na vjeronauci, zatim u muzičkoj školi kroz sviranje instrumenta. Vremenom se to razvijalo i dobilo svoj oblik i pravac kakav je danas. U početku je to bio moj hobi pored brojnih drugih van školskih aktivnosti od kojih su gluma, sport, likovna umjetnost i dr. koje sam pohađala, ali pjevanje je opstalo jer me je to najviše ispunjavalo.

Koje biste pjesme posebno izdvojili i koje za vas zauzimaju posebno mesto?

D.C: Često me pitaju koja mi je omiljena pjesma ili koje bih izdvojila, ali zaista to nikada nisam mogla da odlučim. Svaka naša duhovna ili tradicionalna pjesma je unikatni biser, i svi zajedno čine ogrlicu pjesama koju nosim. Trudim se da u svakoj pjesmi pronađem suštinu i viševjekovnu melodiju koju one nose. Jer muzika je jezik koji traje vjekovima, on se prepliće iz pjesme u pjesmu.

Kakvi su predstojeći planovi? Možemo li da očekujemo neke nove pesme?

D.C: Pored ove dvije nove pjesme koje smo skoro mogli da čujemo i koje smo objavili sa spotovima, snimili smo još 5 novih pjesma, a ostalo je još dvije da se snime i gotov je drugi album. Ali sva ova situacija oko tzv.virusa je spriječila da se to ostvari iz razloga što snimam u studiju uvaženog Aleksandra Kovačevića u Beogradu.

U toku je snimanje spota za jednu prelijepu duhovnu pjesmu, čiji je tekst napisao moj suprug a melodiju moja malenkost. Spot će biti nesvakidašnji, sniman je na puno lokacija za koje vrlo malo ljudi zna da to uopšte i postoji ovdje kod nas u malenoj ali zaista najljepšoj zemlji!

Poslije te pjesme snimamo spot za pjesmu koja je posvećena Crnoj Gori i njenom duhovnom i prirodnom bogatstvu. Naravno u duhu tradicionalne muzike koja je isto kompilacija rada mog supruga kao tekstopisca i kompozitora mene.
Oba spota radi Dejan Senić, produkcija “Bubulj” iz Bara.

Kako komentarišete trenutna dešavanja u Crnoj Gori?

D.C: To je posledica jednog duhovnog mraka koji traje poslednjih 70 godina. Ovo su scene koje su već viđene za vrijeme komunizma kada je crkva mnogo postradala u Crnoj Gori. Božanstvene litije, čije su slike odjeknule širom svijeta, predstavljaju melem na ranu svega onog što je bilo, jer su litije prevazišle svaku vrstu podijele, i političke, i nacionalne pa na kraju i vjerske. One oslikavaju jednu novu Crnu Goru kakva je mogla samo da se zamisli u epskim pjesmama. Mislim da je najbitnije sada da poslije toliko godina istrajemo u onome što su od iskona naši preci gradili, sačuvali i branili, i da predamo budućim pokoljenjima.

Šta biste poručili mladim ljudima ?

D.C: Znam da je danas jako teško mladima da se otrgnu iz kandži ovosvjetskog i da se malo presele u onosvjetsko. Moja poruka je svakako uvijek ista, da slijede vjeru svojih predaka, da se malo više zainteresuju za prave vrijednosti i na taj način da se uhvate za brod spasenja kojim će mnogo lakše ploviti kroz ovaj život.

www.pokreni.rs 

Komentari
Дадо
Дадо: Бог ти је дао физичку и духовну љепоту епских размјера, како сама кажеш за литије, и анђеоски глас. На понос си свим својим Баранима и Подгоричанима, својим Кучима Никићима посебно. Браво царице наша.
05.07.2020 23:41
Бруфен
Бруфен: Дива наша. Нема јој равне.
06.07.2020 00:16
Cazo
Cazo: Diva naša samo da se u politiku ne mješa
07.07.2020 01:57
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar