Ћирилица Latinica
22.10.2019.
Kultura

I naši stvaraoci na 64. Sajmu knjiga u Beogradu

Autor: Redakcija 5 Ostavite komentar

Juče, drugog dana 64. Sajma knjiga u Beogradu, u Hali 4, na štandu "Marko Miljanov" svoja izdanja predstavilo je Međunarodno udruženje književnika "Nekazano" čije je sjedište u Baru.

Štand stvaralaca iz grada podno Rumije i drugih članova ove asocijacije bio je izuzetno posjećen, a po riječima Labuda Lončara, predsjednika "Nekazanog", dogovren je i niz književnih promocija i susreta sa drugim udruženjima i pojedincima.

Podsjetimo, ovogodišnji međunarodni Sajam knjiga u srpskog prestonici, pod sloganom "Pismo = Glava", otvoren je prije dva dana (20.oktobra, gdje će se posjetiocima do 27. oktobra predstaviti oko 500 izlagača od kojih je 60 iz inostranstva.

Književnik Milovan Vitezović na otvaranju rekao je da je sajam knjiga vrhunac proslave osam vjekova Srpske pravoslavne crkve, srpske književnosti i srpske državnosti, i najavio da će Srbija zatražiti vraćanje 5.000 srpskih srednjovjekovnih rukopisa, koliko se procjenjuje da ih je sada u svijetu.

"U svijetu se nalazi bar 5.000 srpskih srednjovjekovnih rukopisa", rekao je Vitezović i dodao da je katalog sa 1.000 istraženih rukopisa izložen na štandu "Čigoja štampe". Vitezović je istakao da je riječ o desetogodišnjem projektu i da je plan da ukoliko rukopisi ne budu mogli da se vrate u originalu, da se traže njihove digitalne kopije.

"Pisci Srbije sa naučnim i kulturnim institucijama, uz pomoć Ministarstva kulture i Ministarstva spoljnih poslova zatražiće povratak rukopisa. Ali, imajući u vidu egipatsko i grčko iskustvo kada je reč o vraćanju svetski značajnih artefakta u matičnu kulturu, mi ćemo tražiti digitalne kopije sa ciljem da se istraže", kazao je Vitezović.

On je ponovio da je plan da se to uradi od 2020. do 2030. godine i da će na jednom od narednih sajmova knjiga u Beogradu biti priređena izložba rukopisnih knjiga.

Egipat počasni gost sajma

U ime Egipta, zemlje počasnog gosta sajma knjiga, prisutne je pozdravio predsjednik Generalne egipatske organizacije za knjige, predavač književne kritike, direktor Međunarodnog sajma knjiga u Kairu i gostujući profesor na Univerzitetu Nindžia u Kini Haitam Al Haj Ali. On je ocijenio da je knjiga putokaz za početak saradnje za dve zemlje u oblasti kulture, a da je književna razmjena oslonac za izgradnju trajne komunikacije između dva naroda.

Organizatori očekuju veću posetu nego prošle godine

Organizatori očekuju da broj posjetilaca premaši prošlogodišnji, kada je sajam posjetilo 193.000 ljudi. Najavljeno je da će pored kupovine knjiga posjetioci moći da prisustvuju i sajamskim izložbama, tribinama, promocijama knjiga, kao i Festivalu stvaralaštva mladih, na kojem će biti predstavljena djela umjetnika mlađih od 30 godina iz raznih oblasti stvaralaštva.

Tokom sajma biće obilježene godišnjice književnika Danila Kiša, Milorada Pavića i Oskara Daviča, a gosti su i brojni inostrani pisci, prevodioci i izdavači.

Na sajmu knjiga, osim izdavača iz Srbije, učestvuju i izdavači iz Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Rusije, Hrvatske, Crne Gore, Severne Makedonije, Italije, Turske, Kine, Rumunije, Irana, Belorusije, Švajcarske, Maroka, Alžira, Tunisa, Nemačke i Albanije.

Gosti ovogodišnjeg sajma biće Dejvid Van iz SAD, Nermin Jildirim iz Turske, Sergej Šargunov iz Rusije i Laura Sintija Černjauskajte iz Litvanije.

U okviru Sajma knjiga tradicionalno će biti dodijeljene nagrade i ocijenjena godišnja izdavačka produkcija u kategorijama: izdavač godine, izdavački poduhvat godine, dječja knjiga godine. Biće dodijeljena i nagrada za izdavača iz dijaspore na srpskom jeziku, ali i specijalno priznanje za doprinos u oblasti nauke, specijalno priznanje za izdavača, knjigu ili strip, nagrada "Bogdan Kršić" za najlepšu knjigu, nagrada za najlepšu dečju knjigu, kao i specijalno priznanje za mladog dizajnera.

Nagradu "Dositej Obradović" i ove godine će dobiti strani izdavač za kontinuirani doprinos u objavljivanju i promociji srpske književnosti. Istovremeno sa Sajmom knjiga, na Beogradskom sajmu od 23. do 27. oktobra biće održani Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava i Sajam informisanja, komunikacija i marketinga "Media market".

Komentari
Verica
Verica: Bravo. Ponos ste svog Bara
22.10.2019 18:46
Marica
Marica: A koji su to pisci iz Bara???? 🤔🤔
22.10.2019 21:27
Љутко
Љутко: Сајам књига у Београду најљепши сајам на свијету!!! Још кад наши заблистају ;) Понос!!!
22.10.2019 22:53
Љутко
Љутко: За Maricu: Пођеш на Сајам у Београд и провјериш ;)
22.10.2019 23:01
Marica
Marica: TOTENHEM : ZVEZDA 5 : 0 PROVJERENO😂
22.10.2019 23:35
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar