Ћирилица Latinica
13.11.2018.
Kultura

Iz istorije Bara: Arcibiskup Dobrečić i muftija Karađuzović o Njegošu

Autor: Redakcija 17 Ostavite komentar

Vladika Petar II Petrović Njegoš rodio se na današnji dan 1813. godine, na Njegušima, kao drugi sin Toma Markova Petrovića, najmlađeg brata vladike Petra I i Ivane Proroković. Na krštenju je dobio ime Radivoje pod kojim je u narodu bio poznat kasnije kao vladika Rade.

Po zavladičenju on se potpisivao samo svojim kaluđerskim imenom — Petar i prezimenom — Petrović. Međutim, u narodu nije bio poznat kao vladika Petar nego upravo kao vladika Rade. Vladikom Petrom narod je nazivao jedino njegovog strica. Njegoš nikada nije upotrebljavao ono II uz Petar, nego je to dodato kasnije, kao i I uz ime njegovog strica, da bi ih razlikovali.

Poslije stričeve smrti, 1831. Njegoš se zakaluđerio vrlo mlad i primio vlast nad Crnom Gorom. Petar I je u testamentu odredio Rada za svog naslednika. Međutim, to pravo je osporavao guvernadur Vukolaj Radonjić, koji je smatrao da on treba da bude jedini vladar Crne Gore. Radonjić je tajno održavao veze sa Austrijom. Kada je to otkriveno, crnogorski glavari su osudili Radonjića na smrt, ali je Petar II preinačio kaznu u progonstvo i ukidanje zvanja guvernadurstva u Crnoj Gori.

Petar drugi Petrović Njegoš
Godine 1833. putovao je u Sankt Peterburg, gdje je zavladičen.

Njegoš je bio i vjerski i svetovni poglavar srpskog naroda u Crnoj Gori, u kojoj je bila jaka nacionalna svijest i patrijarhalni moral, ali u kojoj je vladala domaća anarhija, plemenska surevnjivost i krvna osveta. Kad je došao na vlast, on je odmah počeo da uvodi red i modernizuje društvo i državu. Podizao je škole, osnivao sudove, pravio puteve, uzimao postupno svu vlast u svoje ruke i uveo porez. U jednoj kulturno zaostaloj sredini to je išlo teško i to je moralo boljeti ovog velikoga rodoljuba, koji je svom dušom bio predan narodu. „Ja sam vladar među varvarima, a varvarin među vladarima“, pisao je Njegoš.

Vladika se u proljeće 1850. razbolio od grudne bolesti kojoj je uzalud tražio lijeka u Italiji, i od koje je i preminuo 10. oktobra 1851. na Cetinju. Na tri dana pred smrt poželio je da pođe do Kotora radi liječenja, ali nije imao ni toliko snage. Videći da mu se približava samrtni čas, pozvao je sebi narodne glavare, oprostio se sa njima, izjavivši im da je testamentom naredio sve što je potrebno. Zatim ih je opomenuo da se pokore toj posljednjoj volji, da žive među sobom u slozi i da se prijateljski drže prema susjedima a naročito sa Bokom kotorskom. Po želji svojoj sahranjen je na Lovćen.

Njegoš kao svetitelj


Mitropolija crnogorsko-primorska 19. maj je ustanovila kao datum praznovanja Njegoša kao svetitelja. Na svojoj prvoj ikoni, koja je 19. maja 2013. unijeta u Cetinjski manastir, Njegoš je predstavljen u arhijerejskim odeždama. U desnoj ruci on drži lovćensku crkvu Svetog Petra Cetinjskog, a u lijevoj svitak sa stihovima iz „Luče mikrokozma“. Stihovi na prvoj ikoni Njegoša posvećeni su vaskrsnuću Hrista, a nalaze se na samom kraju „Luče“.

Književni rad

Njegoš je, u vrijeme neprekidnih bojeva s Turcima, zaneseno volio narodne pjesme, skupljao ih i sam stvarao nove. Pored pjesama u pomenutim zbirkama, štampao je kasnije i dva kraća spjeva u istom duhu: „Kula Đurišića“ i „Čardak Aleksića“.

Godine 1854. je objavljena „Slobodijada“, epski spjev u deset pjevanja, u kome se slave crnogorske pobjede nad Turcima i Francuzima.

Vuk Karadžić je smatrao da je i druge pjesme o novim bojevima crnogorskim ispjevao upravo Njegoš. On je radio i na prikupljanju narodnih pjesama i izdao ih u zbirci ,,Ogledalo srpsko“.

Gorski vijenac

Po savremenim listovima i časopisima izišao je znatan broj njegovih kraćih pjesama, prigodnog i moralnog karaktera, kao i veliki broj oda i poslanica. Njegoš je počeo skromno, podražavajući narodnu poeziju ili učenu i objektivnu savremenu liriku, kakvu je prije njega pisao Lukijan Mušicki i njegovi sledbenici. Ali se on sve više razvijao, snažno i sigurno. Čitanjem i razmišljanjem, on je ulazio u sve teže moralne i filozofske probleme, sve dublje i potpunije uobličavao svoje umjetničko izražavanje i posljednjih sedam godina života stvorio tri svoja glavna djela: „Luča mikrokozma“, „Gorski vijenac“ i „Lažni car Šćepan Mali“

 

Vjerski velikodostojnici Bara i Crne Gore o Njegošu

"Barski portal" za ovu priliku izdvaja poruke dvojice vjerskih velikodostojnika Bara i Crne Gore, objavljene novembra 1913. godine u "Glasu Crnogorca" povodom 100 godina od Njegoševog rođenja .

Arcibiskup barski, Nikola Dobrečić:

Na današnji dan, kada čitavo Srpstvo ushićeno slavi stogodišnjicu velikog pjesnika Petra II., čiji duh sa visine gordog i ponosnog Lovćena leti nad svim srpskim zemljama, kličem:Slava neumrlom Vladici, Gospodaru nepredobitne Crne Gore.

 

Mufitja Crnogorski M. Krađuzović:

Gordi Lovćen ponosi se sa grobnicom genijalnog pjesnika Vladike Rada, čijim imenom se ponosi cijelo slovenstvo, a osobito Srpstvo. Što se više udaljujemo od Njegova rođenja, sa višim pijetetom čitamo Njegova djela.

Njegov slavni Potomak, koji danas pobjedonosno sjedi na crnogorskom prestolu, ostvario je idealne želje Tvorca Gorskog Vijenca, jer braća od tri vjere, a njegove narodnosti, zajednički mu kliču:Slava Ti.

 

 

Komentari
Ojha
Ojha: Sto cemo sad podukljice?
13.11.2018 14:24
Ivo
Ivo: Veli jedan moj "dobri" komšo koji krijučke čita barski portal : Malo malo, pa nas podsjecate ko su nam preci bili. A đaolji ga ponijeli, puštite nas malo, ' oćete ' l ? Što je bilo bilo je, mi nećemo da bidnemo što su nam preci bili, mi smo Montenegrini, ali pravi. Redakcijo, nemojte ih podsjećat. Aj što su kivni na Draška Šoća te ih izluđe činjenicama, ali sad ovo iz Glasa Crnogorca od 1913. dokumentovano i pečatirano. To je bilo prije 1918. jedno pet godina. Tako se ja razumijem u matematiku. Daevječna, ahahaha !
13.11.2018 14:28
NJEGOSEV KOD
NJEGOSEV KOD: Ajde objsnite Vasim citaocima ko su bili Dobrecic, sta naci Arce Biskup, Ko je bio Muftija Kardjuzovic i odakle m u je porijeklo. Ovo zan samo mali dio starosjedioca. Ova zatrovana omladina koja sebe naziva "srbadija barska" pojma nema o tome. Ali sta sad nakon ovih citata iz glasa crngorca? to ne mjenja danasnji kontekst vremena u kojem zivimo. No ostavite sad Njegosa dok ne sredimo Vrtic i busenje Jadrana. Ne skrecite sa sustine. Nemojte sad dirati Njegosa pustite ga da mirom pociva. Gorski vijenac inace za vasu informaciju nema nikakve veze sa istragom poturica. Gorski Vijenac je Njegosev Kod razotkrivanja Masonerije, ciji je clan bio i to jedan od istaknutih. Nije bio odusevljen a morao je, pa zato kada citate Gorski Vijenac citajte ono bijelo izmedju redova.
13.11.2018 16:16
za ojha posrbicu
za ojha posrbicu: Vrlo zanimljivo da je taj veliki '' srbin'' NJegos obisao pola Evrope a nikad ne kroci niti pozelje da podje do Srbije, kao ni SV, PETAR CETINJAJI, vrlo zanimljivo da nijesu pozeljeli da pos'ete ''' maticu'''
13.11.2018 18:17
Za ,za ojha posrbicu ,(odnosno odsrbicu, rasrbicu)
Za ,za ojha posrbicu ,(odnosno odsrbicu, rasrbicu): Njegosu i Petru I matica je bila Srpska drzava Crna Gora a dalje porijeklo vode iz srpske Hercegovine tako da nisu morali ici u Srbiju ,po Avnojevskim granicama. Nihova i jedna i druga matica su bile u Srpskoj Carevini na koju su oni polagali pravo kao naslednici. Zapamti nisu Srbi Narod po Avnojevskim granicama kao neki cije se nacinalno porijeklo poklapa samo sa Avnojevskim granicama.
13.11.2018 21:15
Za duklja
Za duklja: Za Njegosa je Srbija bila tadasnja crna gora,jado dukljanski!
13.11.2018 21:35
simao
simao: Njegos nije nista vise pisac pjesnik Srba nego li Crnogoraca nego li Muslimana ILI Katolika koji danas zive u Cg treba ga shvatiti kao pisca u vremenu u kom je pisao i kao vladara kojega je velika sila porobljavala i napadala nece pjevati u toj situaciji o ljubavi nego o odbrani, ali i u tim situacijama ima stihova o suzivotu braci druge vjere pa onda o procerivanju istjerivanju te iste brace druge vjere dakle sav je zbunjen bio po meni i bukvalno te porive ljubavi prema braci druge vjere i mrznje prema braci druge vjere prenio na papir, jednostavno svi smo Crnogorci samo su neciji preci silom milom interesom kako god prelazili u vjere Islam Katolicanstvo. I ja tu ne vidim problem nego prednost, ova drzava je fenomenalno novim ustavom ustanovljena kao gradjanska drzava svih gradjana koji u nju zive. Dakle nema vecinskoga naraoda, a manjakvost u kulturi u suzivotu cine oni koji da kazemo stalno podsjecaju neke ljude predak ti je bio Pravoslavan itd to su prazne price ljudi osvjestite se. Svaka vjera je lijepa ako se ispravno konzumira jer sve govore o suzivotu pomirenju i prastanju. Jer ovi koji su danas Islamske Katolicke vjeroisopvjesti isto tako mogu prebaciti Pravoslavcima pa vasi daleki preci su bili Katolici sto je sito tacno i dje to vodi nidje. Zajednicki imentitelj treba svima da nam bude CRNA GORA, oko nje da se okupimo svi zajedno svima ista prava i obaveze i da jednom krenemo kao drustvo naprijed ovo su stvari koje su razvijene Evropske zemlje davno prevazisle vidite dje su oni u kulturnom i ekonomskom smislu a dje smo mi koji bistrimo rodoslove alo u 21 vjekuuu a mi se gusimo u ovim identitetskim pitanjima i nikud ne idemo a neko vlada na tim maloumnim prebrojavanjima naroda. ZAVRSIO BIH JEDNIM CITATOM ANATA MARKOVICA A TO JE " ZABLUDE NACIONALIZMA CEMO PLACATI SIROMASTVOM, TROVANJEM DUHA I POLOZAJEM DALEKE PERIFERIJE U EVROPI".....e sad ja vas sve pitam Pravoslavne Katolike Muslimane, sto nije isistina od ovoga citata iz 1991 godine??? Jesmo li siromasnije svi zajedno? Jesmo li duhovno zatrovani u odnosu na proslost? Jesmo li na periferiji Evrope u svakom smislu? ODGOVOR JE JASAN SVAKOME KO SE BORI OD 1 DO 1 U MJJESECU A VELIKA VECINA NAS JE TAKVA. Dakle jednom smo svi poletjeli za nacionalistickim vodjama i bajkama opametimo se konacno i napravimo zivot svi zajedno lijepim za nas nasu djecu unacad, za djecu nasih komsija druge nacije vjere JER NEMA SRECE LICNE AKO JE KOMSIJA KUM PRIJATELJ PORED TEBE NESRETAN!!!! EMPATIJE MALO I RAZUMA ZIVIMO NA PRELIJEPOM PARCETU ZEMLJE BATALITE KOPANJA PO PROSLOSTI I PREBROJAVANJA....VOLITE LJUDE LAKSE JE TAKO VJERUJTE MI SVI NEGO MRZITI PRASTAJTEEEEEE....I aj zdravo SMRT FASIZMU!!!!
14.11.2018 09:43
Dupilo
Dupilo: Cus ove likove., NJegosu je bila tada CRNA GORA - Srbija, da se izasmijes do neba, CRNA GORA JE BILA CRNA GORA, a srbija srbija, CRNA GORA je zadnje diplomatske odnose uspostavila sa srbijom, i zadnje predstavnistvo na CT je bilo srpsko, vrlo zanimljivo i nikako da odgovorite sto se NJegos i glavari kod prodaje manastira Stabjevici Austrijancima potpisuju MI PRIPADNICI CRNOGORSKKE NACIJE U POTPISU NJEGOS I GLAVARI, orginal dokumenat se nalazi u Istoriskom institutu na CT, ajmo da vas cujemo veljesrbi, NJegos je o srpstvu govorio u jednom kontekstu tog vremena i raznih pokreta Ilirizma, Panslavizma, a srpstvo mu je bilo sinonim za pravoslavlje i najblizu pravoslavnu drzavu Srbiju, nikad nigdje niko od Petrovica nije rekao ni napisao da su samo teritorijalno i geografski Crnogorci, da su se tako osjecali oni bi to i naveli, Milion puta su istakli da su Crnogorci ali vi samo uzimate dje pominju srpstvo, Zasto kralj NIKOLA istice CRNOGORSTVO JE OCUVALO CG, ne kaze srpstvo, ali ovo je sve bespotrebna prica, Crnogorci , CRNOGORSKA nacija i nasa CRNA GORA postoje i postojace dokle se i jedan Crnogorac deklarise kao PRIPADNIK CG nacije.
14.11.2018 10:23
za Dupilo
za Dupilo: Austrijancima se potpisuju Mi Crnogorci jer se na radi o problemu izmedju Svekolikog Srpstva i Austrije nego Crne Gore i Crnogoraca sa Austrijom ,a to ne znaci da biti Crnogorac, znaci ne biti Srbin. Srbi su tada zivjeli i u Austrijii ,Srbiji i Turskoj ,Crnoj Gori itd a to je bio spor izmedju Austrijanaca i Crnogoraca a Austrijanci su Germani a Crnogorci Srbi u sirem smislu.
14.11.2018 20:03
za.DUPILO
za.DUPILO: Bravo burazeru nastelovao si nisanske sprave i po obicaju gadjas samo centarsamo tako nastavi .Znam da je muka ovim velje srbima ali neka se pate takav im je horoskop.Da je vjecna slobodna suverena CRNA GORA.
14.11.2018 20:40
Dupilo
Dupilo: A objasnjenje ti je vrh, vidi se da ti je logika jaca ''' strana''', ne zasmijavaj nas, NJegos se osjecao kao Crnogorac i tako se potpisao, da je bio srbin on bi se potpisao kao mi pripadnici ''' srpske'' nacije i nije bio u pitanju nikakav spor nego prodaja Manastira filozofe, a kad vec sve znas, zasto kralj nIKOLA kaze CRNOGORSYTVO JE SACUVALO CRNU GORU.
15.11.2018 11:39
Za duduke
Za duduke: Da je vjecno crnogorsko SRPSTVO,dzaba vam svi falsifikati sako jada dudukljanska!
15.11.2018 13:12
za Dupilo
za Dupilo: Pa i Bokeljstvo je ocuvalo Boku kroz istriju i Dalmatinstvo Dalmaciju itd. Niko ne spori da je Njegos Crnogorac ali je u sirem smislu i Srbin. Tada je CG bila samo Cetinje i okolina a zasto su onda one van te CG zvali Brdjani a Barane, Primorci a one Sjevernije Vasojevici. Crnogorci i Brdjani ,sad sto su onda Brdjani. Jedni iz Crne Gore a drugi iz Brda a i jedni i drugi Srbi. Smominjes i Austrijance ,mocna Carevina nekada a i sad kao drzava ali se ne odricu toga da su Germani Njemci i dan danas govore njemacki iako se austrijski dijalekat vise razlikuje od njemackog nego crnogorski dijalekt od srpskog.
16.11.2018 16:18
kkk
kkk: A dje si to procitao da je Bokeljstvo sacuvalo Boku, i Dalmatinstvo Dalmaciju, to nije niko izjavio jer nije ni mogao zato sto su ta dva podrucja bili vjekovima okupirana, Kralj NIKOLA je to izjavio za svoju drzavu i svoju naciju, vi imate problem sa razumijevanjem, drugo je Hercegovina, Sumadija, Dalmacija, to su lokalna podrucja i lokalni nazivi, oni nijesu nikad imali ni D od drzavnosti ni suverenosti, CG je visevjekovna drzava, i nacija, i ne moze se uporediti sa njima, da je CG bila srpska i da su se Crnogorci osjecali srbima, pa oni bi CG nazvali Srbija i pripojili srbiji, pa zar to ne pricaju i zele vjekovima velikosrbi i danasnji istoricari, ali koliko vidimo nasim precima Crnogorcima to nije padalo na pamet
17.11.2018 09:58
List Crne Gore
List Crne Gore: Izgleda da je neko mutljao nesto sa sadasnjom tehnikom. Kako da shvate montenegrini ovu istinu - arhiv i neko ko je bio uvazeni i biskup i muftija! Sta sada? Cudo jedno, kako su i tako vidjeni ljudi onog doba pravili greske!?! Posebno plemeniti Primas srpski koji je znao i sa ponosom isticao i sa znanhem Vatikana da je Srbin - katolik. Smetaju li kome imena ulica ovih s koljena na koljeno pominjanih ljudi? E, moji Barani, Starobarani- ima li nas?
17.11.2018 22:15
za kkk
za kkk: Kroz istoriju Crna Gora jeste bila nezavisna drzava od 1878 do 1918 ali je bila jedna od srpskih drzava a zvala se Crna Gora a druga Srbija. U nezavisnoj CG na popisu 1909-te 95% cine Srbi, jezik je bio srpski i zivjeli su u srpskom duhu i tezili ujedinjenju kojesu i ostvarili 1918. Crnogorci su bili po drzavi ali po siroj etnickoj pripadnosti su bili Srbi .Crnogorci jesu postojali ali kao dio Srpskog etnickog korpusa. Uvijek se govorilo Crnogorci i Brdjani ,kako to definises jesu li i to dvije razlicite Nacije ili su to teritorijalne odrednice za pripadnike istog Naroda. Imas na stotine primjera dje kralj Nikola ,Petar I i Petar II u svojim djelima i govirima naglasuju srpsku pripadnost Crnogoraca.
18.11.2018 10:09
simon
simon: pod srpstvom se podrazumjevalo pravoslavlje...razmislite kad je nastao pojam nacije ,,,tek krajem 19 vijeka
29.02.2020 13:36
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar