Ћирилица Latinica
05.11.2018.
Kultura

Muratovićeve slike sa terapijskim efektom

Autor: Redakcija 0 Ostavite komentar

Kulturni kalendar Sutomora 2018. NVU “Novo i ljepše Sutomore” nastavljena je izložbom slika uglednog crnogorskog slikara Muharema Muratovića u ambijentu porodične kuće i restorana Aleksandra Petrovića.

Brojnim poštovaocima i prijateljima, Muratović je predstavio 20 ulja na platnu malih formata nastalih u toku ove godine.

Ističući da je Muratović jedan od prvih savremenih začetnika velikih koraka Bara u kulturološkom smislu, upravnik barske galerije “Velimir A. Leković” i likovni kritičar mr Milun Lutovac kazao je da su kultura i stvaralaštvo vezivno tkivo savremenog Bara “i ako se budemo držali i pravilno tumačili taj spoj, neće biti brige za naš grad i njegov razvoj”.

“Muharem je jedan od prvih začetnika tih velikih koraka. Napravio je odiseju u stvaralaštvu, veliko djelo, poznato i van granica Crne Gore, ponos je našeg grada i njegov prepoznatljivi znak. Meni je teško govoriti o umjetniku kojeg poznajem i iza štafelaja, pratio sam nastajanje njegovih slika i na početku i u završnici, dijelio sa njim i uspjehe i nezadovoljstvo koje je normalno kod svih stvaralaca, jer bez nezadovoljstva nema ni velikog djela, i tako otkrio pravu riznicu, rudnik svega onoga što se nalazi iza estetike koju vidimo na njegovim slikama”, rekao je Lutovac.

Otvarajući izložbu, poznata aktivistkinja barskog nevladinog sektora dr Gina Masoničić podsjetila je na Muharemove riječi.

“Naš Muharem je zaista lijepo rekao: ‘Nije srećan čovjek koji mnogo uzleti, pravi srećnici su oni koji uspiju da spuste nebo na zemlju i zaoru ga’, a on je to uradio prije 45 godina kada je zaorao svoju prvu slikarsku brazdu. Meni kao ljekaru, njegove slike imaju terapijski efekat, jer na njima dominira žena između sna i jave, mediteranska žena prefinjene ljepote, koja ne uznemirava, već naprotiv, smiruje”, rekla je dr Masoničić.

Pozdravljajući zvanice i domaćine, Muratović je naglasio da su u Baru Petrovići poznati kao mecene umjetnosti, “ali i čuvari tradicije i onog najvrednijeg u njoj - čojstva”.

“Oni su primjer kako treba raditi, živjeti, zarađivati i kako treba druge čuvati. Kako je kazao Andrić ‘Sunce će grijati dok zadnji dobar čovjek bude na ovoj planeti’.

Naši domaćini i ljudi okupljeni u NVO ne prave neke velike pare, ne gradimo, ne rušimo, već stvaramo nešto dobro, čuvamo tradiciju i ljepotu. Oni to sjajno rade i ja svojom izložbom samo doprinosim tim naporima ‘Novog i ljepšeg Sutomora’”, poručio je Muratović.

Goste su pozdravili i predsjednica “Novog i ljepšeg Sutomora” Slobodanka Hrvatin i domaćin Aleksandar Petrović, program je vodila Tijana Vukčević, a nastupile su i mlada violinistkinja Milena Jaramaz i pijanistkinja Ana Vukazić, profesorica barske Muzičke škole.

www.vijesti.me 

Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar