Ћирилица Latinica
02.12.2020.
Kultura

Prva zbirka pjesama Maje Nikolić iz Sutomora

Autor: Redakcija 16 Ostavite komentar

U organizaciji međunarodnog udruženja književnih stvaralaca i umjetnika “Nekazano” iz Bara objavljena je knjiga ljubavne poezije “Ageratum” – autorke Maje Nikolić koja živi, radi i stvara u Sutomoru

 U prikazu ove knjige Goran Radičević, pjesnik, rekao je:

“Ageratum (goruća ljubav) Maje Nikolić je zbirka pjesama koja je zasigurno zaslužila svoj naslov. Pisana je u prvom licu i sa toliko emocija da čitalac ostaje bez daha od njihove snage.

Istinu za volju ne mogu reći da je pisana nekim već izgrađenim i iskusnim pjesničkim stilom, ali za prvjenac to nikad i nije obavezno. Cijela zbirka je jedan.vrisak,vrisak koji je vapaj ljubavi. Maja emocije dijeli u dvije kategorije. Ljubav kad je taj Neko tu blizu i ljubav kad je daleko ili čak i kad ga više nema.

Ali uvijek je to ljubav, sveobuhvatna, svemoćna i kreativna ljubav. Nije to ljubav melanholije i patetike, to je postojeća i goruća ljubav a u izuzetnim slučajevima ljubav nade i ljubav koja obećava. Iako piše u prvom licu emocije u njenim pjesmama pripadaju više nekom vremenu romantike i idealizma nego današnjici.

U jednom trenutku ljubav postaje metafizička veličina da bi u drugom čvrsto stala na noge i dobila svoj opipljivi subjekat. Čitaocu dok čita Majine pjesme pažnju održava i stalna promjena ritma od pjesme do pjesme. To je kao kad se pleše tango a muzičari odjednom počnu da sviraju polku. Jedino što u toj melodiji ostaje postojano jeste intezitet ljubavi. A sve je ljubav... I ageratum, taj divni nježni cvijet i med i kamen i ptica i pelin. Isto kao što žena može postati svom dragom jabuka Jesenka, tako i On može postati Gradinar ili Buntovnik.

Majina ljubav u ovoj zbirci je ljubav koja postoji kroz vječitu potragu za samom svrhom žene i muškarca, za onim darom od Boga zbog kojeg i jesu napravljeni različitim. Istovremeno i žal za prošlim Maja pretvara u kreiranje budućeg, u osjećaje koji se nikad ne mijenjaju u intezitetu jer neće biti slabiji isto kao što ne mogu biti jači. Istovremeno se nadam da Maja Nikolić neće ostati na jednoj zbirci pjesama, jer pjesnik ovakve emocije sigurno može iznjedriti još puno poezije. Na zadovoljstvo svih koji se domognu i budu imali sreću da je čitaju. Preporučujem od srca svim ljubiteljima lijepe riječi.”

Maja Nikolić, rođena je 1977. godine u Zaječaru. Gaji ljubav prema poeziji i slikarstvu. Ovo je njena prva knjiga. Živi, radi i stvara u Sutomoru.

Komentari
Љики
Љики: Ауторка из Србије а штампа на латиници. Ужас један. То да се додвори монтенегринским усташама???
02.12.2020 22:22
Sutomore
Sutomore: Majo izvini ali nikad te nisam vidio u Sutomore...
03.12.2020 10:27
BANJO
BANJO: ŽIVA BILA MAJO. MORA DA JE BIO MNOGO VRIJEDAN ČOVJEK, KOJEMU SI POSVETILA OVU ZBIRKU. U SVAKOM SLUČAJU, ŠTO JE LJEPŠE, NEGO OPJEVATI, LJUBAV, EMOCIJE, STRAST...!
03.12.2020 15:37
Dzozef
Dzozef: Dje si bio Banjo mrcio se bili smo se zabrinuli za tebe da te nije Kuronja dje sahvatala ali ne da se Banjo tako lako bio je u tesku ilegalu tj. Karantin. Nije se mnogo osjetio tvoj izostanak pojavili su se neki novi zaludnjaci bodin, dzoni roki i o jadu zabavili sve normalne citaoce ovog sajta svojim glupostima u koje ni sami ne vjeruju ali mora da se odrade sendvici i bureci. Banjo ovo je drugi put da ti moram udariti pozitivan lajk jer tvoj komentar to zasluzuje zivjela ljubav i ti i Maja.
03.12.2020 17:09
Dzoni
Dzoni: Ko je ova bre🤣🤣🤣🤣
03.12.2020 17:27
Za banja
Za banja : Ti si "univerzalac", razumijes se u politiku, evo vidim da se razumijes i u "AMORE", jos kad bi reko "NIJESAM GINEKOLOG" ali bih mogao da🧐👀👀👀🧐!!! Kapa dolje za BANJA 🤠🤠🤠🤠🤠😃😃😃😃
03.12.2020 17:28
XXL
XXL: Je li blavori Miskovi sto ne pustiste komentar ovoj spodobi sto se potpisuje kao liki i najveca zamjerk joj je sto Maja pise latinicom a ne cirilicom daj bre ponasajte se ko da ste normalni zalicu se Misku da vam skine 10% pa cete paziti malo sto radite. H
03.12.2020 17:30
Za Banja
Za Banja : Zdravo nam ti bijo, ovi sto te ne vole, neka jedu "marmeljadu" 😉 😉 😉 😉 😜😜😜
03.12.2020 19:23
Лидија Лучко Јеремић , Скопље .
Лидија Лучко Јеремић , Скопље . : ЧЕСТИТАМ НА ПРВЕНЦУ , СВАКА ЧАСТ , Само нека се множе ...
03.12.2020 20:12
BANJO
BANJO: ZA SVE MOJE "LJUBITELJE", ZDRAV ZDRAVCIJAT. BANJO SE UVIJEK POTPISUJE ISTO, A VI OD KAKO IZGUBISTE, MIJENJATE IMENA, KO MAČKA MUŽA. HAHAHA. ZA PAR DANA ĆETE MANJE VRIJEĐATI SRBE, TRAKTOR NEĆETE POMINJATI, A TOMPSONA ĆETE SLUŠAT, KAO NEKADA RADIO MOSKVU. KOLO SREĆE SE OKREĆE. NEMA ROLSA, XXX I DRUGIH. MOJA SUĆUT
03.12.2020 20:16
тифрански
тифрански: Кад једну књигу коментаришу они који од буквара нијесу другу књигу отварали, како да им човјек замјери. Они онда коментаришу писмо на којем је књига написана, националност ауторке, и све осим књиге. Али не мари, таквих је увијек било и увијек ће бити.
03.12.2020 21:47
Banjo traktorista 🚜🚜🚜
Banjo traktorista 🚜🚜🚜: Banjo bravusane taman pomislim da si doso u vinklo kad ono mucak ti opet pocnes da lapardas i okreces na politiku mozda te Krivi uzme za savjetnika ili da ga vozis sa traktorcetom kad bude obilazio sjever CG da ga ne napadne kakav Medjed. Cestitke za novo zanimanje. Lepo momce Banjo vozi 🚜🚜🚜.
03.12.2020 21:53
BANJO
BANJO : Za traktoristu, SVI VI KOJI ŠIRITE NACIONALNU MRŽNJU, USKORO ĆETE SMANJITI DOŽIVLJAJ. DOSTA JE BILO BALJEZGANJA. BIĆE NA KRAJU IZVINJAVANJA. NIJESAM HTIO, NE ZNAM ŠTO MI BI...! JADOVI PLAČITE. ZOVITE DRAGINJU I NOVAKA NA PIĆE I UZMITE MARAMICE. BOL JE TEŠKA. NIŠTA NE BOLI, KAO NEDOSTATAK PAMETI. BOG VI NA POMOĆ. SAD PLJUJETE I PO EVROPI. NI ONI NE VALJAJU. DALEKO JE SUNCE!!! HAHAHA!!!
04.12.2020 09:26
Bandoglavi banjo
Bandoglavi banjo: Sto je banjo postao duhovit da covjek ne vjeruje. Neka banjo ne palamudi a sto te to traktori nerviraju znas li kolko je traktora iz Bosne zavrsilo po srbiji kad ste oslobadjali bosance od pokretne i nepokretne imovine a bandoglavi banjo sto cemo sa tim imas li kakav duhovit odgovor o tvojoj braci srbadiji ajde junace da te cujemo.
05.12.2020 01:35
BANJO
BANJO: Za bandoglavog i tupavog gubitnika, ŠTO JE BOLI PAD!!! HAHAHA!!! NAVIKAVAJ SE SKOTE NA NOVU REALNOST. OSIM MRŽNJE TI NIŠTA NIJE OSTALO. VESELI SE SRPSKI RODE!!! OĆU DA MI NAUČIŠ OVU PJESMU, KAD TE PROBUDIM, DA NE MUCAŠ. BOŽE POMOGNI MU. KAKVO MU JE JUTRO BILO, KAD JE SHVATIO REALNOST. SAMO SE HRABRITE. NA SLEDEĆIM IZBORIMA, ODE MAST U PROPAST.
05.12.2020 20:49
Bandoglavi gunjas
Bandoglavi gunjas: Bandoglavce miran odgovaraj na postavljena pitanja. Zasto mrzis 🚜🚜i sto mislis o bosanskim 🚜🚜 jesi li razumio pitanja treba li prevodioc. Odgovaraj kratko i jasno nemoj da mi saras i pricas o markovim konacima JASNO!!!.
06.12.2020 01:18
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar