Ћирилица Latinica
18.04.2020.
Kultura

JP "Kulturni centar" Bar: Postignut dogovor o kontinuiranom održavanju Stare masline

Autor: Redakcija 2 Ostavite komentar

JP "Kulturni centar" Bar i Društvo maslinara Bar sklopili su Dogovor o kontinuiranom održavanju Stare masline na Mirovici, koja je simbol grada Bara.

Ovaj spomenik prirode je zakonom zaštićen 1963. godine, procijenjena starost mu je 2.245 godina, a Opština Bar je kompleks Stare masline ranije dala na upravljanje Kulturnom centru, podsjetili su iz tog javnog preduzeća.

Kako je danas saopšteno, prvi potez u saradnji "Kulturnog centra" i Društva maslinara Bar, najveće i najaktivnije maslinarske organizacije u Crnoj Gori, bio je rezidba Stare masline, koja je bila neophodna za održavanje njene vitalnosti.

"Rezidba Stare masline je izvršena sa posebnom pažnjom i poštovanjem drveta koje za sve Barane ima izuzetnu vrijednost, a čast da je obave pripala je članovima Društva sekretaru Dinu Mujiću, Ibrahimu Durakoviću, Osmanu Peraziću i Zaimu Ivačkoviću koji su vodili računa o svakoj grančici, kako o njenom biološkom značaju, tako i o estetici, te ukupnom izgledu krošnje.

Ovi članovi Društva su u Baru i šire prepoznati kao izuzetni stručnjaci, a za poslove rezidbe su posebno obučeni i posjeduju sertifikate o završenim obukama koje su realizovali stručnjaci iz regiona, uključujući i položeni ispit za korišćenje hemijskih sredstava za zaštitu bilja" - navodi se u saopštenju "Kulturnog centra".

Svaka „rana“ od izrezane grane je, kažu,  premazana kalemarskim voskom, kako bi se stablo maksimalno zaštitilo, a nakon rezidbe, zaprašivanjem masline izvršeni su prihrana preko lista i zaštita hemijskim preparatima.

Od većih odrezanih grana, pojašnjavaju, nakon sušenja biće izrađeni posebni suveniri koji će biti pokloni u izuzetnim prilikama, jer drvo masline koja je starija od dvije hiljade godina ima neprocjenjivu vrijednost.

"Rezidbu Stare masline i sve druge aktivnosti u primjeni agrotehničkih mjera organizovao je predsjednik Društva maslinara Bar Ćazim Alković, ujedno i menadžer Opštine Bar, koji je istakao da su barskim maslinarima rezidba i briga o Staroj maslini posebna čast,i iz poštovanja prema ovom drvetu rezidba je izvršena volonterski.

S obzirom da su na snazi mjere zaštite od koronavirusa, maslinari su se tokom rezidbe pridržavali svih mjera, a posebno su držali međusobnu socijalnu distancu" - podsjetili su iz JP "Kulturni centar".

Komentari
Раде
Раде: Тим који сада води Културни центар заслужује пун респект. Људи у офанзиви. Нова енергија, нови пројекти, чак и у доба короне на висини задатка. Не мислим ништа добро о људима који воде Бар, али Ерол и сарадници из Културног центра ово што раде збиља заслужује поштовање. Идемо даље.
18.04.2020 12:52
Indira Buljubašić
Indira Buljubašić: Jučer posjetila staru maslinu. Najljepše utiske nosim za Sarajevo.
09.08.2020 15:36
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar