Ћирилица Latinica
24.08.2019.
Kultura

Labudovi stihovi pitkosti i britkosti

Autor: Redakcija 2 Ostavite komentar

Labud N. Lončar, predsjednik Međunarodnog udruženja književnika "Nekazano" u proteklom periodu se dokazao kao veoma dobar organizator kulturnih dešavanja u gradu pod Rumijom.

Asocijacija čiji je čelnik i osnivač nametnula se kao svojervrsni nosilac svih značajanijih aktivnosti koje za cilj imaju organizaciju ovdašnjih književno-umjetničkih programa i afirmaciju književnika iz Crne Gore, regiona, ali i svijeta. I njihovog stvaralaštva, dakako.

Sve to produkt je gotovo nevjerovatne upornosti Lončara, inače penzionisanog dugogodišnjeg oficira.

Bez ikakvog budžeta, uz pomoć "štapa i kanapa", "Nekazano" je ove godine i suorganizator popularnog festivala kulture "Dani Zagrađa", zajedno sa istoimenom NVO iz Sutomora.

Kao organizator "Nekazano" potpisuje brojne večeri održane u hramu Svetog Jovana Vladimira, ali i u "hramu" barske kulture - Dvorcu kralja Nikole, te na platou "Vile Ćetković" u Zagrađu, a članovi ove književne organizacije nastupaju i na brojnim kulturnim događajima širom bivše Jugoslavije i Evrope.

"Nekazano" se uspješno bavi i izdavaštvom, o čemu govore štampani časopisi za kulturu koje uređuje Lončar, kao i izdate knjige mnogih autora. Čak 27 naslova objavili su u ovom udruženju za samo dvije i po godine postojanja.

Na upravo okončanom Drugom festivalu ljubavne poezije "Pjesnik - Svetionik" u Baru, promovisana je i knjiga "Ako prećutim pjesmu", čiji je autor Labud N. Lončar.

Doc. dr Rade M. Vučićević za poeziju Lončara rekao je da je ona opisna, i pripovjedački sugestivna, te da sobom nosi “čitavu umjetničku kakvoću, pitkost i britkost u isto vrijeme”.

U poeziji je Lončar još od davne 1986. godine.

Do sada je objavio četiri, od kojih mu je treća „Poleđina sna“ objavljena na “Amazonu” nakon što je njegova pjesma pobijedila na konkursu “Društva živih pesnika Srbije”. 

Vučićević, govoreći o pjesmama Lončara ističe da u njegovim stihovima, redovima i marginama, nema ničeg nejasnog, suvislog, neobjašnjivog, površnog i neupotrebljivog.

"Jezik Lončara je čist, jasan, milozvučan i precizan u određivanju, izražavanju i pronalaženju suštine bitnosti. Ova knjiga je istinski dragulj ovoga vremena i ovog podneblja. Podižem svjetlo svoje, put da joj osvijetlim”, rekao je Vučićević.

Na promociji njegove knjige u Dvorcu moderatorka večeri bila je književnica Grozdana Cica Lučić Lalić, članica UKS–a. Pored autora, stihove iz knjige kazivale su književnica Lučić Lalić i beogradska poetesa Slavica Šešum.

U programu su nastupili i učenici Muzičke škole Bar Anja Markoč, Ksenija Đalović i Teodora Babović, a specijalni gosti bile su pjesnikinje Gordana Sarić iz Nikšića i Violeta Sekovska iz Sjeverne Makedonije.

 

Komentari
Gorčilo
Gorčilo: Entuzijazam za svaki respekt i pohvalu. Ljubavna poezija Lončara isto tako. Bravo !
24.08.2019 15:38
Božo
Božo: LABUDovi stihovi za pohvalu
01.09.2019 20:43
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar