Ћирилица Latinica
18.12.2018.
Kultura

Na jučerašnji dan 1891. izglasan Ustav Srpske narodne čitaonice - Bar

Autor: Redakcija 1 Ostavite komentar

Na jučerašnji dan (17. decembra) 1891. godine na vanrednoj skupštini Srpske narodne čitaonice u Baru izglasan je Ustav čitaonice, koji je imao 39 članova.

Kako podsjeća sajt Mitropolije crnogorsko-primorske, Barsku čitaonicu osnovali su, tri godine nakon oslobođenja od turske okupacije, ugledni građani, među kojima su bili Vuko Pejović, Dušan Brkanović, Tomo Oraovac i Đul-beg Škanjević, uključujući se u opštecrnogorski narodni kulturni preporod.

Srpska narodna čitaonica u Baru je osnovana 22. marta 1881. i najstarija je institucija kulture grada Bara i njen temelj.

Cilj osnivanja čitaonice je bio širenje prosvete u tome gradu, nakon dužeg perioda stagnacije na polju kulture, u vrijeme turske okupacije. U to vrijeme to je bila jedina kulturna institucija u gradu. Neki od osnivača bili su generalni vikar Josip Kolović (koji je održao zdravicu o slozi i poklonio nekoliko knjiga), pjesnik Milo Jovović i Vasilj Zagarčanin. Prvi predsjednik je bio Tomo Oraovac a potpredsjednik hodža Šabić.  Pored katoličkih i pravoslavnih Srba za redovne članove čitaonice su primani i Srbi muhamedanske vjeroispovjesti. Srbi u tri vjere su, uz neznatan procenat Arbanasa bili jedini narod koji je tada živio u Baru i Crnoj Gori.

Čitaonica je s manjim prekidima radila do 1916. godine a potom, tokom kraćeg perioda, i u Kraljevini Jugoslaviji. Obnovljena je sredinom marta 1953. godine i tokom komunističkog konvertovanja srpskih vrijednosti u neke do tada nepostojeće preimenovana je u Gradska biblioteka i čitaonica “Ivo Vučković”, i time praktično ukinuta.

Ipak, 4.juna 2017.godine, Srpska narodna čitaonica - Bar ponovo je obnovljena sa istim ciljem kao i kada je osnovana, s tim što joj je ideja, uz širenje prosvete još i edukacija i informisanje.

Tako je Srpska narodna čitaonica danas, pored ostalog, i izdavač "Barskog portala", koji je u rekordno kratkom roku postao ubjedljivo najuticajni lokalni mediji u gradu i jedan od najčitanijih u Crnoj Gori.

O Srpskoj narodnoj čitaonici, navodi se na sajtu Mitropolije, danas svjedoči natpis na spomeniku Oslobodicu, u čijem je potpisu upravo ova institucija „ SVOM VITEŠKOM OSLOBODITELJU KNJAZU NIKOLI I : JA IZGLEDAM KAO KAKVA STIJENA, VJEKOVIMA KIŠOM IZJEDENA,AL` NE ŽALI GOSPODARU SLAVNI,TEK MI DANAS SJAJU SRETNI DANI – SRPSKA NARODNA ČITAONICA-BAR 25 MARTA 1881 …

Komentari
Rajko
Rajko: Kralj Nikola je htio da bude naslednik cara Dusana pa srpsko more vjenca sa Slobodom Crne Gore, kako je rekao kad je srpska vojska Crne Gore oslobodila ove srpske prostore.
18.12.2018 09:51
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar