Ћирилица Latinica
30.11.2020.
Kultura

"Nekazano" predstavilo svoj časopis broj 6

Autor: Redakcija 0 Ostavite komentar

Svjetlost dana ugledao je šesti broj časopisa za kulturu i umjetnost “Nekazano”, kojeg izdaje istoimeno Međunarodno udruženje književnih stvaralaca i umjetnika sa sjedištem u Baru. Broj je posvećen barskom aforističaru Raku Nikčeviću, koji je preminuo 2013. god.

U dijelu koji je namijenjen književnim stvaraocima i umjetnicima regiona, predstavljeni su Borče Panov i Daniela Andonovska Trajkovska iz Sjeverne Makedonije, Ilija Šaula iz Kanade, te Miroslav Mišo Bakrač i Mirjana Svetozarević iz Niša, a predstavnik romske zajednice je Rade Vučković Niški, čuveni tamošnji književni i muzički stvaralac.

U rubrici “Poezija naših dana” predstavljeni su radovi 136 autora, a od najmlađih stvaraoca iz regiona Petra Savić, učenica petog razreda OŠ “Hunjadi Janoš” iz Čantavira, Srbija. U sklopu međunarodne saradnje i suizdavaštva, “Nekazano” je priredilo osvrt na četiri knjige Vojina Trivunovića iz Banja Luke. Osim poezije, u časopisu su i prozni radovi, recenzije i aforizmi. Rubrika “In memoriam” posvećena je Mitropolitu Amfilohiju, Slobodanu Vučiniću, Ljubu Babovcu i Vinki Perišić Šarenac.

“Raduje nas novi broj časopisa, drugi objavljen u vrijeme epidemije koronavirusa, ovaj simbolično namijenjen Danu Bara. Svake godine Udruženje Nekazano za Dan opštine Bar objavi ili zbornik književnih radova ili časopis i time doprinese proslavi praznika u našem gradu. Ovaj, šesti broj, posvećen je našem Raku Nikčeviću i sa tim nastavljamo akciju podsjećanja na naše preminule sugrađane, kulturne radnike i stvaraoce, čuvajući im na ovaj način ime od zaborava.

Posebno raduje činjenica da nam se sve više mladih stvaralaca iz Bara priključuje i objavljuje svoje radove u sklopu izdavačkih aktivnosti. Ovu kalendarsku godinu završavamo sa, do sada, šezdeset objavljenih naslova, a do kraja godine taj broj će se, imamo nagovještaja, povećati. Situacija sa pandemijom i mjerama nacionalnih komiteta za borbu protiv kovida usporava nas u dostavi časopisa autorima i saradnicima u zemlje regiona, uz to, nedostaju promocije kao najneposredniji vid komuniciranja autora sa publikom, ali se nadamo da će se situacija sa virusom u dogledno vrijeme stabilizovati i da ćemo se ponovo okupljati i družiti”, istakao je Labud N. Lončar, predsjednika Udruženja i urednik časopisa “Nekazano”.

Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar