Ћирилица Latinica
24.04.2023.
Kultura

Omaž Veselinu Rakčeviću

Autor: Redakcija 2 Ostavite komentar

Međunarodno udruženje književnih stvaralaca umjetnika Nekazano i JU Kulturni Centar Bar proslavili su Dvorcu kralja Nikole Svetski dan knjige i autorskih prava svojevrsnim omažom crnogorskom pjesniku Veselinu Rakčeviću a kroz promociju časopisa za kulturu i umjetnost “Nekazano” Br.11

U programu su učestvovali: Perivoje Popović, Natalija Novaković, Anika Vuletić, Zdravko Đuranović, Ana Ivančević, Goran Radičević, Ina Đuranović, Savka Gudović Parađina, Vinka Marstijepović Lerinc, Katarina Boljević, Olga Dabović Klikovac, Vladimir Cerović, Rada Višnjić, Nataša Lečić, Maja Nikllić, Ognjen Lutovac, Svetlana Milić i Sanela Ramadanović Softić.

U muzičkom dijelu: Mateja Desančić i Marija Makarova iz klase prof.mr. Maje Basarab, učenici Škole osnovnog muzičkog obrazovanja „Petar II Petrović Njegoš“ iz Bara izvođenjem melodija na klaviru uljepšali su ovo zbilja poseno veče. Kao i Klapa KUD „Jedinstvo“ iz Bara.

Moderator večeri bila je Anika Vuletić, pjesnikinja udruženja Nekazano.

Na početku večeri Labud N. Lončar, predsjednik udruženja, se zahvalio JU Kulturni centar na pomoći pri realizaciji proslave Svetskog dana knjige i autorskih prava, zahvalio se i školi za osnovno muzičko obrazovanje „Petar II Petrović Njegoš“ iz Bara, porodici Veselina Rakčevića, Perivoju Popoviću potpredsjedniku Udruženja književnika Crne Gore, klapi KUD „Jedinstvo“ i prisutnim gostima koji su za ovu priliku doputovali iz Beograda, Bijelog Polja, Berana, Nikšića, Podgorice, Ulcinja i Risna.

Osvrćući se na saradnju sa muzičkom školom iz Bara istakao je da su sjajni saradnici a učenici i prof. Mr. Jelena Dobrković koji su ranije učestvovali u programima trenutno na putu za Pariz gdje će učestvovati na Međunarodnom takmičenju i pozvao prisutne da im aplauzom požele sreću.

U nastavku večeri briljirao je književnik, književni kritičar i teoretičar književnosti Perivoje Popović govoreći o svom preminulom prijatelju Veselinu Rakčeviću, sve kroz anegdote iz zajedničkog života sa istim, posebno ističući činjenicu poetičnost Rakčevića, njegovom sveukupnom književnom djelu.

Pjesnik i glumac Vladimir Cerović govorio je Rakčevićevu pjesmu „Pismo iz Titograda“ napominjući da je ovu pjesmu čuo davnih sedamdesetih godina u studentskim danima i da ju uvijek sa zadovoljstvom govori.

Ispred porodice Rakčević udruženju Nekazano i prisutnima zahvalio se Mitar Rakčević, sin pokojnog Rakčevića, inače pomoćnik Generalnog direktora RTCG za program.

Crnogorski pjevač Zdravko Đuranović koji se javnosti skoro predstavio knjigom „Izviraće đe je izviralo“ u izdanju „Nekazano“ govorio je po prvi put svoju ljubavnu pjesmu otkrivajući da ej ona samo jedna od mnogih a iz knjige koja je u pripremi za štampu, takođe u izdanju Nekazano.

„Prepuna sala Dvorca kralja Nikole najbolji je pokazatelj da u našem gradu postoji ljubav prema knjizi i da se ta ljubav kroz ovakve skupove a posebno kroz izdanja knjiga u našoj produkciji njeguje. Večeras je briljirala Knjiga! A ovaj svojevrstan omaž našem prijatelju Veselinu Rakčeviću samo je mali znak pažnje i mali dug koji smo mu odužili jer je on naš veliki prijatelj i ranije je učestvovao na našim književnim večerima i promocijama, i govorio o mnogim drugim pjesnicima, kao o Rajku Šćepanoviću kojem smo bili posvetili sjećanje u našem prvom broju časopisa. Ovo veče nebi bilo toliko uspješno da nije sjajni književnik Perivoje Popović, potpredsjednik udruženja književniak Crne Gore opet u svom maniru briljirao kroz svoj specifični Kučki perfomans, kroz anegdote a i kroz ozbiljan književni prikaz Veselina Rakčevića. Hvala svim učesnicima večeri, posebno Zdravku i Ini Đuranović, kao i sjajnim majstorima na klaviru mladim učenicima muzičke škole, njihovoj profesorici mr. Maji Basrab i klapi KUD „Jedinstvo“, kao i sjajnoj Aniki Vuletić koja je majstorski vodila ovo veče. Hvala i našim prijateljima iz Niša. Udruženje pisaca „Čegar“ je prije dva dana održala promociju našeg časopisa u Nišu, zahvaljujući našim članovima i članovima Čegra iz tog grada. Hvala Mirjani Svetozarević i pjesniku Miroslavu Mišu Bakraču, doživotnom počasnom predsjedniku Čegra. Inače, ovaj broj časopisa dostavili smo u sve zemlje regiona, svim autorima zastupljenim u ovom broju.“ – kazao je Labud N. Lončar na kraju večeri.

 

Komentari
Ја
Ја: Сјајно вече !
25.04.2023 19:36
LOLA CG
LOLA CG: Evo, koliko smo i pismeni i kulturni. Za nešto šta je za svaku pohvalu nema "aplauza" putem komentara. Hvala Bogu da je omogućeno da se isto i održi.
26.04.2023 18:29
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar