Ћирилица Latinica
24.06.2018.
Kultura

Petra Bubanja sa Floride: Baru se vraćam svakog ljeta

Autor: Redakcija 6 Ostavite komentar

Baranka Petra Bubanja je prvi doktor violine u Crnoj Gori. Nakon što je završila školu za talente „Andre Navara“, zvanje doktora je stekla na Univerzitetu Floride, u klasi vrhunskog profesora Benjamina Sunga.

Za FOS govori o životu na Floridi, ljubavi prema ovom instrumentu, mogućnostima zarade od muzike kojom se bavi i rodnom Baru gdje se uvijek rado vraća.

„Ljubav prema violini je nastala iz ljubavi prema muzici. Tek nakon uspjeha na republičkim takmičenjima, ja sam počela da gledam na violinu kao više od hobija i da pronalazim svoj zvuk. I naravno, uz motivaciju profesora Vanje Simića i ostalih profesora rodila se ljubav prema ovoj plemenitoj profesiji“, počinje Petra priču za FOS.

Zbog ovog poziva se, kako kaže, nikada nije pokajala jer je najveći uspjeh u životu kada radite ono što volite.

„Ja i moj muž koji je takođe violinista, aplicirali smo na više univerziteta za doktorske programe. Veoma nam se posrećilo što smo dobili najveću finansijsku podršku na Univerzitetu Floride, jer se ova opcija ispostavila najbolja za nas. Univerzitet je veoma jak i ima fenomenalne profesore violine. Jedan od njih je i Benjamin Sung, moj profesor“, kaže Bubanja i dodaje:

„Za nas oboje je bilo veoma bitno da ne moramo da plaćamo školovanje, tako da smo završili osnovne, magistarske i doktorske studije zahvaljujući stipendijama. Na magistarskim i doktorskim studijama smo bili asistenti.“


Na Floridi se ovaj posao veoma cijeni, pa kako kaže Petra, ukoliko ste posvećeni tome što radite imate ogromne mogućnosti za uspjeh.

„Ovdje ima puno orkestara sa kojima sviram i čiji sam član. U narednoj godini ću polagati još audicija i aplicirati za predavačke pozicije. Takođe, sviram na vjenčanjima i u crkvama.

U Americi ima puno ljetnjih muzičkih festivala koji su odlični za sticanje muzičkog iskustva.

Prošle godine sam imala priliku da uzimam časove violine od svjetski poznatih koncert majstora na festivalu Brevard u Sjevernoj Karolini. Nekima od njih sam čak bila i asistent u orkestru, pa znanje koje sam stekla sjedjeći pored njih i slušajući njihove savjete, zaista je neprocjenjivo“, kaže Petra.

Mogućnosti na Floridi su brojne, a Petra, kako kaže, uvijek može da izabere neku od opcija koje se nude.

„Ovdje se sasvim pristojno može živjeti od ovog posla, upravo zbog toga što nema toliko limita.

Ja bih mogla svirati u orkestru sa normalnom platom i po strani imati privatno studente ili biti dio kamernog ansambla, koji svira na vjenčanjima ili promotivnim događajima.

Mogu takođe da predajem u školi, na koledžu ili da sviram u privatnom orkestru. Generalno, ljudi u Americi više cijene klasičnu muziku nego kod nas i smatraju je time što jeste - profesijom“, kaže Petra za FOS.

Nedostaje joj rodni grad

„Baru se vraćam skoro svakog ljeta, ali mi puno nedostaju porodica i prijatelji. Na osnovne studije sam otišla 2009. godine i nedostaje mi taj šarm malog grada gdje do prodavnice možete otići pješke, gdje je obala kratka šetnja od kuće. Nedostaju mi planine i more, i naravno naša hrana“, iskrena je sagovornica FOS-a.

Takođe, poručuje mladim ljudima da nikada ne odustaju od svog sna.

„Čeka vas mnogo rada i odricanja, kao i mnogo zbunjujućih i obeshrabrujućih momenata. Ali, ako gurnete sebe i okružite se muzičarima koji su na vašem nivou ili bolji od vas, i nađete mentore kojima vjerujete i koji će vam pomoći da napredujete, na dobrom ste putu.

I zaista nema boljeg osjećaja nego vidjeti osmjehe ili suze u publici. Činjenica da možete nekoga, koga uopšte ne poznajete, dotaći muzikom i podstaknuti na uspomene, veoma je poseban dar“, zaključuje Petra za FOS.

 

(FOS)

Komentari
List Crne Gore
List Crne Gore: Bravo, Petra. Amerika mi nije bas pri srcu, ali neka ti Bog podari zdravlja i uspjeha u radu i vracaj se samo da ibidjes svoje. Ovdje nemas sta da trazis. Ovdje bi ti najveci domet bio da budes profesor u nekoj muzicmoj skoli, eventualno amademiji ( Bar- Kotor- Podgorica), i to sa politickom podobnoscu tvoje porodice i naravno, tebe. A tvoj prifesionalni izbor u ovoj veoma kulturnoj zemlji bio bi na margini. Ovdje svira i igra- zna se ko i kako.
24.06.2018 18:37
kkk
kkk: Baranka Petra Bubanja, ona je vjerovatno rodjena u Baru, ali Bubanje nijesu Barani , niti imaju veze sa Barom, njihov zavicaj je s'ever.
25.06.2018 10:01
Ceca
Ceca: Svaka cast, Petra! Svi smo u Baru ponosni na tebe! Bravo! Svaku srecu i zdravlje ti zelimo!
29.06.2018 12:15
Љутко за ккк
Љутко за ккк: Ккк!!!! К!!!!
20.07.2018 00:17
Kasnim
Kasnim: Bravo, Petra!
20.07.2018 07:29
Boris Dragojević
Boris Dragojević : Petra,svaka čast. ..čestitam! Volio bih da sa Vama snimim radio-intervju...molim Vas javite mi se...Boris Dragojević Radio Crne Gore 1 ...pozdrav
23.08.2020 23:25
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar