Ћирилица Latinica
11.10.2019.
Kultura

Veče Svetozara Đurišića u Danilovgradu

Autor: Redakcija 7 Ostavite komentar

U Matici srpskoj u Danilovgradu večeras  (petak) u 19. sati održaće se pjesničko veče Svetozara Đurišića iz Virpazara. O djelu ovog autora govoriće paroh barski protojerej Jovan Plamenac i pjesnik iz Kanade Ranko Radović.

Ovo je nastavak serije predavanja i gostovanja srpskih autora u Matici srpskoj u Danilovgradu. Namjera organizatora je da što široj javnosti predstave bogat duhovni opus brojnih Srba koji stvaraju ili su stvarali u Crnoj Gori.

Sve­to­zar Đu­ri­šić je ro­đen 1949. go­di­ne u Za­be­su kod Vir­pa­za­ra. Ob­ja­vio je tri knji­ge po­e­zi­je: “Tra­gom kri­sta­la” 1989. go­di­ne, “Od­blje­sci lov­ćen­skog pla­me­na” 2013. i “Zvje­zdo­zor­je”.

Me­đu či­ta­lač­kom pu­bli­kom i kri­tič­kom jav­no­šću po­seb­no je od­jek­nu­la knji­ga “Od­blje­sci lov­ćen­skog pla­me­na”, po­sve­će­na srp­skoj he­ro­i­ni iz Bal­kan­skih ra­to­va i Pr­vog svjet­skog ra­ta – Mi­lun­ki Sa­vić.

Uče­snik je broj­nih fe­sti­va­la po­e­zi­je, do­bit­nik vi­še na­gra­da i pri­zna­nja. Nje­go­va pje­sma „Oda vi­nu“ pre­ve­de­na je na šved­ski je­zik. Za­stu­pljen je u mno­gim zbor­ni­ci­ma i ča­so­pi­si­ma za kul­tu­ru. Đu­ri­šić ži­vi i stvara u za­vi­ča­ju.

Komentari
Zabes CRNOGORSKI
Zabes CRNOGORSKI: Nisam do danas znao da je Zabes u Srbiju. Mozda je Sveto dobar pjesnik ali su mu se pomijesale stanice otkazao mu je neki cip kako drugacije tumaciti gostovanje srpskih pjesnika u Danilov gradu. Sta reci osim cega se pametan stidi........... Ajde sretno bilo Sveto srbine nakalemljeni.
11.10.2019 09:56
Vukmanović crmnički
Vukmanović crmnički: Oj, Crmnice srpska perjanice ! Vazda bilo i biće srpska Crmnica i srpska Crna Gora !!!
11.10.2019 11:41
Vojvoda
Vojvoda: O Crmnice Srpska perjanice ti si nasa od starine majka kolijevka ljudi i junaka ogledalo Svjetske velicine vjecna zubljo vjecne pomrcine
11.10.2019 14:51
100% MONTENEGRIN BARSKI
100% MONTENEGRIN BARSKI: Ti si neki rodjak onok popa sto je stradao na zidani most lako ti je sad lapardati dje si bio dok je Tempo bio ziv niste se smjeli zivi cut svi ste bili partizani crnogorci sad ste okrenuli korito naopako i postali srbi pa jos i cetnici ali na vasu zalost ste u manjini tako da kad na vrbu rodi grozdje a na K... Nikne nokat onda ce Crmnica biti srpska a takodje i Crna gora samo vi sanjajte svako na to ima pravo ali uvijek cete se buditi u samostalnu suverenu Crnu goru. Da je vjecna CG. 🇲🇪✌️✌️🇲🇪
11.10.2019 16:46
BANJO
BANJO: Za ovu 100% BUDALU,NASAO SI DA SE KITIS TEMPOM.DZELAT JE BIO RODJENOM BRATU.NIJE GA ON UBIO,ALI KAO DA JESTE.CUTAO JE DOK SU MU PRESUDJIVALI!U IME PARTIJE ,MUK.BRAT BRATU...!?OVE JE CRNA GORA,A NE MONTENEGRO,BRAVU!!!NIJE DABNO BILO KADA SU SE PUSKE DIJELILE,PO SRPSKOJ CRMNICI,ZNA SE OD KOGA.PRAVITE NESTO ,STO CRMNICA NIJE NIKAD BILA.SAD JE TAMO MALO ZITELJA,A NEKADA ,TAMO ZIVJELO OKO 14.000 HILJADA LJUDI.HRABRIH I PONOSNIH.CUVASE NAHIJU ,OD UPADA TURAKA I PRVI U POROBLJENOJ EVROPI DIGOSE USTANAK.DIGOSE SE KAD OVI TVOJI POCESE DA MEMECU SA ITALIJANIMA.SJETI SE 100%,TOVARE.
12.10.2019 16:55
Za 100% FUKARU
Za 100% FUKARU: Odakle ti ideja i hrabrost da se javljas nicim izazvan na moj komentar Barabo avetna ko si bre ti da branis Vukmanovice i Crmnicane od mene nesoju gledaj svoja posla polemisi skim si naucio mani se mene bice bolje za oboicu. Razumje li me Magarcino.
14.10.2019 15:02
Saša Draganov Đurišić
Saša Draganov Đurišić: Banjo kralju
27.02.2021 03:58
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar