Ћирилица Latinica
18.12.2019.
Kultura

Veče za pamćenje: Laloševićevo ostvarenje probudilo nostalgiju, pjevala puna sala (VIDEO)

Autor: Redakcija 4 Ostavite komentar

Prožeta naglašenom nostalgijom, snažnim emocijama i sjetom, u barskom Dvorcu kralja Nikole sinoć je promovisana knjiga "Moj kaleidoskop", Vasilija Laloševića, dugogodišnjeg istaknutog novinara i političara.

Sala popularnog Dvorca je bila gotovo tijesna za sve koji su došli da čuju "iz prve ruke" svjedočenje vrlog inetelektualca o prošlim vremenima, ali i ono što su imale da kažu o njemu i njegovom ostvarenju nekadašnje Laloševićeve kolege. A svjedočili su, vema nadahnuto, novinari - Jovan Plamenac (paroh barski), Milan Vujović i Jovanka Ljubenko - Matunović, dok je fragmente iz knjige čitala spikerka Radio Bara Brankica Mandić.

Za pigodnu muzičku pratnju bili su zaduženi članovi Klape KUD “Jedinstvo”, i Božo Gagović i Gajo Ugrenović iz benda “Akademija”.

“Moj kaleidoskop” satkan je od nostalgičnih sjećanja, pa i jugonostalgičnih, sjećanja na grad Bar, ljude i vrijednosti jednog drugog vremena - kazao je autor govoreći o svom književnom prvijencu. Priznao je tokom obraćanja publici koja ga je prekidala aplauzima da osjeća odgovornu odgovornost, ali i da mu je puno srce, iako nema tremu, kao što je nije imao ni kada je govorio pred 50 i 60 hiljada ljudi.

Kako je kazao, njegov kaleidoskop je pogled u nešto lijepo, "kao kada se na toj čudesnoj spravi, kada je vrtimo, pojavljuju raznorazni vitraži i vraćaju nas u ona lijepa vremena kada smo živjeli srećno, imali osjećaja za prave vrijednosti, kada nam je komšija bio brat, a vrata se nisu zaključavala”.

U središtu priče o knjizi našla su se sjećanja  o Radio Baru, gdje je radio kao novinar, urednik i direktor.

 “Startovali smo tih devedestih godina malo jačom brzinom, ali se ne kajem. Bio je to dio istorije, a u Radio Baru je tada bivstvovala sjajna redakcija. Uvijek ću se rado vraćati toj svojoj prvoj adresi - Radio Baru. On je naš iskon i ishod, rasadnik divnih ljudi, od kojih su mnogi postali diplomate, poslanici, književnici, osnivači izuzetnih kulturnih manifestacija, muzičari..Zašto da se, radi dnevne politike, ne progovori o svim tim divnim i značajnim ljudima. Danas, nažalost, postoji negdje na nebu jedna rajska redakcija Radio Bara - Momčilo Popović, Božidar Pavlović, Boško Milošević, Božidar Filipović Fićo, Vlastimir Bulatović, Dajana Šorović, Nedeljka Pavlović, Nela Popović, dva Željka-Željko Jelenić i Željko Šekarić, Budimir Jovetić, Veselin Tomović, Rako…

Bili smo ponosni što smo radili u radio stanici koja je imala veliku slušanost”, zabilježio je Lalošević u knjizi, ali se sjetio i prvog barskog pozorišta, vremena kada je Bar imao čak četiri bioskopa, solidarnosti iz vremena zemljotresa 1979., barskog dramskog studija, njegovih predstava i velikih uspjeha, Luke, izlasku Crne Gore na more i mnogim drugim događajima i datumima koji su obilježili jedno vrijeme. Tokom večeri koja je bila lišena bilo kakve političke priče, Lalošević je najavio svoje nove knjige, na kojima predano radi.

Knjiga "Moj klaidoskop", po riječima njenog recenzenta Jovane Ljubenko - Matunović, jesze zapravo jedinstveni životni dnevnik Vasilija Laloševića. U njoj je, kako je kazala, u ritmu namjerno ispremještanih priča, stvaran mozaik jednog života sa vječnom primjesom mladosti i dobrih vibracija. Vibriranje uspomena može se pretvoriti u divnu melodiju uspješno vođenog života pojedinca, angažovanog u novinarstvu, kulturi, politici, sportu, pa i religiji, kazal je Ljubenko - Matunović.

Protojerej Jovan Plamenac, i sam novinar sa dugogodišnjim iskustvom, pozdravljajući prisutne u skladu sa barskom tradicijom, istakao je da je  Laloševićevo ostvarenje pročitao u dahu.

U njoj su, posvjedočio je paroh barski, sadržani svojevrsni Vaskovi memoari , prožeti specifičnim reportažama, koje joj daju posebnu draž i ukus.

Novinar i književnik Milan Vujović, sa Laloševićem je radio čitavu deceniju u Radio Baru, a kako je istakao, autora  je bolje upoznao tek kada su zajedno pratili Mediteranske igre u Bariju.

“Bili smo porodični ljudi, imali djecu i razmišljali što im možemo kupiti kako bismo ih obradovali kada se vratimo sa putovanja. Ono što je tada ostavilo poseban utisak na mene, jeste Vaskova briga da to prvo učini za svog pastorka, kojeg ne odvaja od svoje djece. Shvatio sam da to može samo dobar i plemenit čovjek”, kazao je Vujović, koji je, kada je riječ o knjizi, izdvojio kao najupečatljiviju priču “Odlaze nam dragi ljudi”, u kojoj autor govori o svojim roditeljima, kazao je Vujović.

Komentari
Dzigi
Dzigi: Bravo Vale. Imaš šta da pišeš. Nastavi samo. Bio si nekad najgrlatiji narodni tribun.
18.12.2019 13:26
Весна
Весна: Надам се да ћу добити примерак књиге. Топли поздрави за господина Василија из престолног Београда.
18.12.2019 13:27
Drago
Drago: Zaista je veličanstveno bilo. Vasko duhovit i darovit kao uvijek
18.12.2019 19:57
Lala
Lala: Svaka cast brate.
19.12.2019 11:35
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar