Ћирилица Latinica
26.08.2021.
Kultura

Završavaju se 27. po redu "Dani Zagrađa"

Autor: Redakcija 1 Ostavite komentar

U nedjelju 29. avgusta zvanično će biti spuštena zavjesa 27. po redu "Dane Zagrađa", ubjedljivo najposjećeniju kultgurno-zabavno-sportsku manifestaciju koju ima barska opština. 

Ove godine, formalni početak svetkovine imao je i svoju uvertiru. Naime, od 21. do 28. juna glavni organizator Veselin V. Ćetković upriličio je kamp za polaznike Škole gusala "Sandić" iz Beograda. U okviru kampa koji je svečano zatvoren na Vidovdan nastupom učenika poznatog guslara i zdravičara Vukojice Sandića na platou "Vile Ćetković", pored gusala, mladići i djevojke učili su, a poneki usavršavali - frulu, diple, etno pojanje, a govorila se, naravno, i poezija bez koje su ovakva dešavanja nezamisliva. Njihovo veče prethodno je održano i u bašti Dvorca kralja Nikole u Baru.

Shodno lijepoj tradiciji, gosti i učesnici ovogodišnje manifestacije 7.jula bili su na Ivanjdanskom uranku u selu Đurmani kod Sutomora, gdje se simbolično bralo cvijeće, a prisustvovali su i liturgiji u tamošnjoj crkvi Svetog Jovana. Učestovali su potom na Petrovdanskom saboru na Nehaju, a 18.jula upriličeno je muzičko veče, uz nesvakidašnju kombinaciju gitare, frule i gusala.

U okviru manifestacije “Dani Zagrađa”odigran je24. jula  brzopotezni šahovski turnir uz učešće 16 takmičara. Trijumfovao je glavni favori, reprezentativac Crne Gore Blažo Kalezić sa maksimalnim učinkom.

Drugo mjesto osvojio je Baranin Miloš Pečurica, a treće Danilo Nenezić. Četvrti je bio Nenad Aleksić, peti Milan Radoman.

Šesto i sedmo mjesto podjelili su prvotimci “Rumije” Vladimir Lukšić i Davor Drašković, a osmi i deveti su bili takođe “Rumijaši” Vladimir Medović i Saša Kovačević.

Gosti Zagrađa bili su potom predstavnici "Slaninijade" iz Kačareva koji su pripremali svoje specijalitete, pa je uz tradicionalni raštan Veselina Ćetkovića koji je "zaštitni znak" svetkovine, u potpunosti opravdan i izuzetno pozitivan gastronomski karakter događaja koji skoro tri decenije okuplja goste i stvaraoce pod geslom 'Ljepše stvari nema na svijetu nego lice puno veselosti.' ( Petar II Petrović Njegoš, lovćenski tajnovidac).

Zagrađani i njihovi prijatelji iz Crne Gore i regiona potom sa lokalnim sveštenstvom i vjernici proslavili Svetu Petku (8. avgusta) koja je mjesna slava Sutomora i slava istoimene crkve ujedno, u Spičanskom polju.
Uslijedilo je potom 12. avgusta još jedno muzičko veče, a plato "Vile Ćetković" 18. avgusta bio je rezervisan za guslare i poete iz Podgorice. Veče je vodio pjesnik Hadži Ljubisav Bijelić Morački.

Budući da su u međuvremenu stupile na snagu nove mjere koje ditktira situacija u vezi sa kovidom - 19, završno veče sutomorskog festivala ćirilice održaće se uz poštovanje propisanog.

Komentari
KOKARDASI
KOKARDASI: Sto radi Cetko veliki borac za srpski svet a sve kao nece a samo rovari evo vise od 20 godina srbadija i srpcici mali oce da sviraju uz Diple.Nije Zagradje Montenegro no Cetkovo srpsko leglo.
28.08.2021 21:25
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar