Ћирилица Latinica
01.07.2022.
Kultura

"Životna traganja" Natalije Tanje Novaković

Autor: Redakcija 1 Ostavite komentar

U multimedijalnoj Sali KIC "Budo Tomović", u Podgorici a u organizaciji Međunarodnnog udruženja književnih stvaralaca i umjetnika “Nekazano” odrtažana je promocija knjige “Životna traganja” autorke Natalije Tanje Novaković. Moderator večeri bila je Anika Vuletić, pjesnikinja iz Podgorice.

"Poslije uvodnih pozdravnih riječi moderatorke večeri Labud N. Lončar, pjesnik - recenzent knjige i izdavač, pozdravio je prisutne i zahvalio se  na posjeti. On je kazao da je Natalija Novaković je u svom zrelu dobu posle dokazano kvalitetnog i stvaralaštvom ispunjenog života, a posle odlaska u penziju, nastavila da stvara, te da ne staje da stvara do danas.

"Niti će stati do kraja! Njena platna kojima je oslikavala svoje najljepše snove nastavila je da oslikava pjesmom oslikavajući riječima svjetlost, snove i sva snoviđenja. I to odlično, tako da nema razlike između njenih slika stvaranih slikarskom četkom i onih slika koje prostire i nudi bez imalo sebičnosti i straha našoj mašti kroz stihove koji malo koga mogu ostaviti ravnodušnim.U iščekivanju još nekog lijepog iznenađenja, kojima je inače sklona, završavam ovaj pregled njenog rukopisa i toplo ga preporučujem čitaocima u nadi da će oni ( a i ja) do kraja moći da shvate veličinu njenog bića.I na kraju, Natalija nastavlja uspravno, ali bez gordosti, da hoda pred svim stvaraocima, slikarima, pjesnicima i pjevačima mada ne bez žaljenja za onim što je prošlo i što prolazi… “ - kazao je Lončar.

Zatim je Anika Vuletić, moderatorka večeri, pozvala svoje i Natalijine prijatelje pjesnike da govore autorkine stihove iz knjige. Stihove iz knjige govorili su autorkini prijatelji pjesnici Labud N. Lončar, Darko Bulić, Ana Ivančević, Maja Nikolić, Savka Gudović Parađina i Anika Vuletić.

Nakon toga publici se posle čitanja svojih stihova obratila autorka Novaković koja je probranim riječima zahvalila posjetiocima na posjeti koja je bila prepuna. U publici su bili prisutni i njeni učenici, budući da je Natalija prosvetni radnik u penziji. Tako, atmosferi nije mogao da odoli ni advokat Vladan S. Bojić, koji je kao njen učenik pročitao jednu njenu pjesmu kojom je opjevala svoju ljubav prema Metohiji. I njena unuka Isidora ponešena sjajnom atmosferom pročitala je par pjesama svoje bake.

Labud N. Lončar ispred Međunarodnog udruženja "Nekazano", uručio je Nataliji Priznanje za doprinos radu i afirmaciji udruženja.

"Ovo priznanje se dodjeljuje po prvi put u petogodišnjem postojanju udruženja "Nekazano" i govori o tome koliko je Tanja važna svom udruženju" - naglasio je Lončar.

Kao kruna večeri uslijedilo je zajedničko fotografisanje i potpisivanje knjiga od strane Natalije Tanje Novaković, koja je svakom prisutnom gostu poklonila po jednu svoju knjigu, nakon čega je uslijedio bogat ketering i prijateljski razgovori, a druženje se nastavilo i u obliženjem kafeu, uprkos Podgoričkoj vreloj noći.

 

 

*

Natalija Tanja Novaković, rođena negde u prošlom vijeku, u Leskovcu, gradu na obalama Veternice, pod brdom Hisar. Gimnaziju završila u Leskovcu, a studije Francuskog jezika- jugoslovenske književnosti u Nišu. Tragajući za samom sobom, obrela se u gradu Peći, gdje je radila do 1981. godine kao profesor u Gimnaziji „11. maj“. Zatim napušta Peć i sa porodicom dolazi u Titograd - Podgoricu.

Ona joj širom otvora svoje dveri. Radni vijek profesora engleskog i francuskog jezika, završila je u Mašinskoj školi „Ivan Uskoković“.

Penziju nije shvatila kao mirovanje, već se latila svojih zatomljenih ljubavi iz mladosti - slikanju i pisanju.

Član je Slikarskog uranka, Udruženja likovnih stvaralaca Crne Gore, Međunarodnog udruženja književnika i umjetnika „Nekazano“ iz Bara i Udruženja književnika i umjetnika „Zenit“ iz Podgorice. Svoje likovne radove izlagala je na mnogim zajedničkim izložbama Udruženja.

Piše uglavnom ljubavnu poeziju. Pjesme su joj objavljivane u ybornicima Udruženja “Nekazano”, „Pjesnik svetionik“ u časopisu Nekazano, na portalu za kulturu i umjetnost Nekazano kao i u zbornicima udruženja “Zenit”. Bila je učesnik VI Međunarodnog pesničkog susreta „Orfej na Dunavu“ 2018. godine na kome je dobila Plaketu i pesma ušla u zbornik „Talasi nesmiraja“. Takođe, na VII Pesničkim susretima „Orfej na Dunavu“ 2019. godine, dobila je zahvalnicu, a pjesma joj se našla u zborniku „Na obali snova“. Inspiraciju za svoje stvaranje nalazi u svojoj porodici, sedmoro unučadi i mnogim prijateljima. Ljubav je njena pokretačka snaga.

Komentari
Љутко
Љутко: Сјајна Наталија!
02.07.2022 11:36
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar