Ћирилица Latinica
07.11.2021.
Politika

Abazović promijenio ploču: Bolje rekonstrukcija Vlade nego novi izbori

Autor: Redakcija 6 Ostavite komentar

Iako njegova URA ima samo tri poslanika, a po poslednjim istraživanjima nalazi se značajno ispod cenzusa za ulazak u parlament u slučaju novih izbora, arogancija Dritana Abazovića i krajnje ucjenjivački odnos prema ostalih 38 poslanika većine i njihovim strankama - nije imao nikakve mjere. Morala i časti ponajmanje.

Pod uticajem podrške ambasada zemalja Kvinte, Abazović je brutalno favorizovao politiku prema kojoj DF kao daleko najveći politički subjekt parlamentarne većine, ali ni Demokrate kao drugi po brojnosti u Skupštini, ne mogu biti dio navodno epskertske Vlade. Tvrdokorno je branio ničim opravdan stav da Vlada treba da nastavi da radi u aktuelno sazivu, uprkos činjenici da na planu ekonomskog oporavka opustošene države nije učinjen ni korak, jednako kao ni na planu obračuna sa mafijom i organizovanim kriminalom.

U međuvremenu, nakon što su DF, SNP, Ujedinjena CG i Radnička partija složno saopštili stav da njima više nije prihvatljiva ni ideja rekonstrukcije Vlade protiv koje je dominantno bila URA, već da otpočinju proces formiranja nove Vlade ili će se ići na vanredne izbore, Abazović je u strahu da će ostati ispod cenzusa i izvan svih budućih procesa, saopštio da mu je sada rekonstrukcija Vlade ipak prihvatljiva. Malo kasno čini se.

"Ne mislim da će biti novih izbora u Crnoj Gori, već da ćemo naći neki model koji bi mogao da produži trajanje Vlade u postojećem ili nekom drugom sastavu. To je nešto što je realno" - reko je on u izjavi za hrvatski "Večernji list"

On je tom prilikom objasnio da Vlada može biti unutar ove većine koja sada vlada, ali da može biti i drugog modaliteta.

" obzirom na to da je jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić kazao da taj politički savez pokreće novu inicijativu za izbor nove vlade, na pitanje koliko je izvjesno da će Crna Gora ići na nove parlamentarne izbore, Abazović smatra da je DF kao dio parlamentarne većine saopštio da ne prihvata rekonstrukciju, već da žele potpuno novu vladu.

"Jedan od modaliteta može biti i da odemo na prijevremene parlamentarne izbore. Takvo je rješenje prilično čisto jer uvijek kada postoji neka politička kriza mislim da je u redu da se mandat vrati građanima. Od toga ne treba bježati, to su tekovine demokratije, ali iskreno ne mislim da će biti novih izbora i da ćemo naći neki model koji bi mogao da produži trajanje vlade u postojećem ili nekom drugom sastavu", kazao je on.

Nakon parlamentarnih izbora prošle godine je, prema njegovim riječima, uspostavljen novi sistem koji je po njegovom mišljenju bolji, ali koji "naravno mora proći kroz određene faze sazrijevanja gdje je svako važan - i velike i male partije".

"Svaki lider, svaki poslanik je važan. Ovu većinu čini samo jedan poslanik u odnosu na opozciju. Potpuno se promijenio koncept", istakao je potpredsjednik Vlade.

On je, kako je rekao, predsjednik Građanskog pokreta URA koja je zelena liberalna, a njegove kolege iz DF-a su "desničarska opcija".

"I nama je bilo potrebno da prošle godine srušimo taj berlinski zid u Crnoj Gori, da objasnimo građanima da njihov glas nešto vrijedi, da im vratimo suverenitet, ali to ne znači da su se spojile stranke koje identično gledaju na političku viziju Crne Gore i zbog toga ne isključujem ni nove izbore, kao što ne isključujem da se u nekom domenu dogovorimo oko nekog novog aranžamana, oko neke nove vlade koja bi imala konture postojeće ili nešto bi bila nešto drugačija. Nijednu opciju u ovom trenutku ne bih isključio", saopštio je Abazović.

Komentari
Vlatko
Vlatko: Dritane ne daj četnicima u Vladu, ni milimetar protiv naših saveznika iz SAD i Velike Britanije i Njemačke. Moraš da zaustaviš širenje ruskog i srpskog uticaja koji se vrši preko DF-a i Crkve Srbije. Ne pristaj ni na rekonstrukciju, imaš podršku svih nas građanske orjentacije koji nismo zaluđeni nacionalizmom.
07.11.2021 10:13
Бјелиши
Бјелиши: Нијеси ти Влатко оптерећен, види се одма... Ти си Влатко усташки испушак. Цмокнеш друже Влатко четничко дупе слатко. Багро говњава. Удружени грађанисти, а све усташе пичка вам материна, само да Срби не узму оно што је њихово.
07.11.2021 10:16
Aco
Aco: Ako Vučić i Srbija toliko predstavljaju problem Krivoj pijanduri i ove kikirezu - poslušniku zapadnih ambasada, što ne vrate familije iz Beograda u Crnu Goru. Zdravko ćerke i sina, a Dritan brata i sestru. Što će u Beograd "mrzni" ??? Ne volim onog Medojevića ali bih slatko volio da vam on pokaže posao kao ministar policije. Vi ste kukavice i poltroni, DF ima MUDA(h) da mafiju odmah razbije. Vi ste odma u dilove upali sa mafijom. Od sjenki svoji se plašite. Pi govwavog mentaliteta
07.11.2021 10:19
Salle
Salle: Vladko ,ne prdi
07.11.2021 12:10
Nole
Nole: Čuda da od ovih boraca za pravdu niko ne pominje uvođenje otvorenih listi
08.11.2021 16:15
rolls royce
rolls royce: za bjeliš:A šta bi to srbi trebali uzeti?Šta je njihovo?
10.11.2021 22:48
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar