Ћирилица Latinica
23.10.2018.
Politika

Promoteru "velike Albanije" smeta crkva na Rumiji: Bardhi traži rušenje

Autor: Redakcija 7 Ostavite komentar

Predsjednik Demokratskog saveza Mehmet Bardhi, poznat kao promoter ideje "velike Albanije",  zatražio je od premijera Duška Markovića da zaustavi radove na izgradnji crkve na vrhu Rumije i upozorio da "provokativne i prijeteće radnje Miropolije crnogorsko - primorske, mogu ugroziti mir".

On je u pisanom dopisu Markoviću koje prenose mediji, ocijenio "da se radi o okupaciji Rumije pred nosom zvaničnih struktura Bara i države te da bi cijeli prostor trebalo dovesti u prvobitno stanje, prije postavljanja objekta 2005. godine".

 "Dok dugo čekamo da konačno uklonite nelegalni metalni objekat, odnosno metalnu crkvu i oslobodite vrh Rumije, na društvenim mrežama od 14. oktobra gledamo fotogtafije konja koji nose građevinski materijal padinama planine. Na objavljenim fotografijama nakon 20. oktobra, vidi se izgrađeni dio zida od kamena i betona, skela, mješalica za beton i radnici. Mislim da je red i vakat da odlučno reagujete preko svojih legalno-legitimnih institucija na čijem ste čelu, odmah zaustavite dalje građevinske radove na vrhu Rumije i počnete potrebne radnje u duhu rješenja o uklanjanju tog objekta", naveo je Bardhi.

Podsjetio je da je crkvu postavila tadašnja Vojska Srbije i Crne Gore 18. juna 2005, uz, kako je kazao, izdašnu pomoć republičkih vlasti.

"Crkva je na vrh Rumije "odletjela" vojnim helikopterima MI-8 ali je cijeli konvoj iz luke Bar, sa upaljenim rotacionim svijetlima, obezbjeđivao policijski automobil reg. ozn. P-200-279. Taj objekat koji je okupirao i devastirao vrh Rumije, ne samo da nije legalan nego predstavlja namjernu, ciljnu, jasnu i najveću provokaciju i prijetnju za to mirno i pitomo podneblje, konkretno za albansko autohtono stanovništo a i druge miroljubive građane i ljude, ljubitelje slobodnih visokih vrhova i planina- tvrdi Bardhi. Naveo je da je Ministarstvo uređenja prostora i zaštite životne sredine, 22. jula donijelo rješenje o uklanjanju crkve sa Rumije , jer je crkva postavljena protivno zakonima".

"To rješenje je postalo izvršno i mislili smo da će pravda pobjediti i zaustaviti ratni okupacioni poklič i brutalni građevinski pohod Srpske pravoslavne crkve, ne samo na otocima Skadarskog jezera nego i na vrh Rumije. Nažalost, rješenje nikada izvršeno, naprotiv sada imamo još brutalniji i više prijeteći napad na vrh Rumije, gdje se gradi objekat od čvrstog materijala" ocijenio je Bardhi.

Pozvao je Markovića da oslobodi vrh Rumije jer "prirodno kamenje i gusta trava, a posebno rijetke biljke i njihovi cvijetovi sa stotine najlepših boja i mirisa, ne trpe miris gvožđa i rđe čeličnih okova".

"To je naša molba i naš zahtjev zbog čega vam se obraćamo. Zaustavite zlo", napisao je Bardhi.

Pismo iste sadržine Bardhi je uputio i predsjedniku Milu Đukanoviću, predsjedniku Skupštine Ivanu Brajoviću, ministru za ljudska i manjinska prava Mehmetu Zenki, direktoru Uprave za inspekcijske poslove Aliji Košuti, predsjedniku Opštine Bar Dušanu Raičeviću, predsjedniku SO Bar Miću Orlandiću i diplomatskim predstavništvima.

 

Mitroplija Crnogorsko-primorska: Uljepšavamo obnovljenu crkvu

Iz Pravoslavne crkvene opštine Bar i Mitropolije crnogorsko-primorske saopšteno je da na Rumiji ovih dana ništa nije rađeno u tajnosti.

"U plemenitom poslu sanacije i uljepšavanja Rumijske crkve učestvuje veliki broj ljudi, uglavnom mladih pravoslavaca iz Bara, ponosno hvaleći se da se svojim trudom nadograđuju na trud i vjeru svojih predaka. Rumijska crkva je zavjetna crkva mnogih generacija žitelja Bara i okoline. Ona je živa crkva, u njoj se Liturgija, na korist mnogih vjernika koji im prisustvuju, služi preko godine redovnije nego u nekim gradskim hramovima", navedeno je u obraćanju Prvoslavne crkvene opštine Bar.

Komentari
Sara
Sara : Da macemo Njegosa ,Danila Kisa ,staviti mjesec na zastavu,porusiti crkve ,i predati se vama ..Nece da moze i sredi frizuru gospodine,ne pripada nijednom umjetnickom pravcu ,a ni frizerskom..
23.10.2018 11:23
Vlado
Vlado: Sve ovo rade pred neku veliku muku. Bosnjaci traze polumjesec na zastavi, ovi rusenje crkve, a to sto su dzamiju u Stari Bar, onu veliku napravili bez dozvole, pa je tek kasnije dobili, nikome nista. Neka se prave dzamije, ne smetaju mi, ali ne dirajte crkvu naroda koji je stvorio i cuva Crnu Goru. Milo Djukanovicu, doslo je vrijeme da polozis racune ovima koji su ti donijeli nezavisnost za privatnu drzavu. Crnogorci nijesu glasali za privatnu drzavu, no si zlo navukao kad je trebalo da prelamaju nacionalne manjine. Isto si uradio oko Kosova, NATO-a, itd. Smrdo izrodska. Nije ardhi kriv, nego ti...
23.10.2018 12:06
Сале
Сале: Багра над багром.
23.10.2018 12:20
kkk
kkk: Niko nema nista protiv crkve, ali nacin na koji je postavljena i donesena, istoriska desavanja i sve ostalo na ovim prostorima pokazuje da je ovo provokacija i beskrupulozno ponasanje SPC, postoje zakoni kako se nesto moze graditi i podizati, po kojem osnovu je zemljiste na vrhu Rumije SPC, bas bih volio znati, zamislite da sad svi pocnemo graditi crkve na vrhovima planina po primorju, nasto bi to licilo.
23.10.2018 12:53
Za .Vlada
Za .Vlada : Kako te nije sramota za predsjednika drzave u kojoj zivis pisati tako ruzne rijeci ja nisam nikada bio clan DPSa ali reci za covjeka koji je sprijecio bombardovanje CG nedozvoliti da se desi ono sto se u BiH desili povratiti drzavnost uvesti zemlju u nato a uskoro i u evropsku uniju kad je bilo tesko u okruzenju primiti toliki broj izbjeglica nepitajuci ni za vjeru ni naciju na to mogu reci oprosti mu boze nezna sto prica.Milo je KRALJ ILI CAR pa ti sviraj uz diple a ako neko ko je zaduzen za ovakve stvari procita bi mogao ti malo i u prdekanu na ladjenje .Nek je vjecna Crna gora
23.10.2018 15:40
Za.KKK
Za.KKK: Sto bi rekli Staro barani aferim ti ga svaka ti je ko NJegoseva dzaba pisati i pricati ovim usijanim glavama kad oni vise vole tudju kucu od svoje ruskog ili srpskog predsjednika od svog slave izgubljene bitke i svuda je bolje nego ovde ali oni uporno ostaju umjesto da idu medju svoje i da pocinu i oni i mi EVIVA EVIVA MONTENEGRO.
23.10.2018 15:48
За ккк
За ккк: А не смета ти срећко што је Камбоџа( Свети Иван) никла на државном земљишту,без дозволе,и што се и даље шири.Не сметају ти објекти нб пјену од мора због којих су се урушавали магистрални путеви и ништа ти не смета само црква на Румији гдје се вјековима ишло за чим? Крстом дати.Којим? Православним дати.О којем дану? Тројичин дану дати.Ради оно што умијеш за писање ниси.
24.10.2018 22:36
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar