Ћирилица Latinica
03.08.2021.
Politika

BCG: Nerealni uslovi za legalizaciju objekata, većina građana ne može da ih ispuni

Autor: Redakcija 5 Ostavite komentar

Nakon više od šest mjeseci i pritiska javnosti, tačnije po isteku roka od 90 dana propisanog Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata, Vlada CG utvrdila je predlog Odluke o naknadi za urbanu sanaciju u Opštini Bar i isti objavila na zvaničnom sajtu u petak, dana, 30.07.2021. godine.

Imajući u vidu obaveze utvrđene navedenim Zakonom,  kako su saopštili iz stranke Biram Crnu Goru, za očekivati je da će ovaj predlog Odluke biti usvojen i, nakon toga, stupiti na snagu.

"Kao inicijatori i zagovornici ideje o legalizaciji koja će se moći primjeniti u odnosu na najveći broj bespravnih objekata, Biram Crnu Goru se protivi ovakvoj Odluci.

Razloga za naše protivljenje je mnogo i navešćemo samo osnovne. Čitajući ovu Odluku, uvidjeli smo da, pored visokih cijena, ima manjkavosti i u dijelu dokumentacije potrebne za pokretanje i sprovođenje postupka legalizacije, pa se bojimo da će mali broj naših sugrađana moći da iskoristi ove (ne)pogodnosti. Jako je mali broj građana koji svoje objekte imaju izgrađene u skladu sa postojećom lokalnom planskom dokumentacijom, a što je preduslov za realizaciju mjera urbane sanacije, po naknadama koja su utvrđene ili će se utvrditi. Plan generalne regulacije Crne Gore, ne samo da nije usvojen, nego je i postupak njegove izrade obustavljen, bez naznake da li će i kada biti nastavljen, pa stoga, ne očekujemo bilo kakav pomak na ovu temu" - stoji  u saopštenju BCG.

Nadalje, u saopštenju stranke Radomira Cakana Novakovića se kaže:

"Kada govorimo o cijenama, one su i dalje previsoke, bez obzira što postoji umanjenje po procentima u zavisnosti od vrste objekta i materijalnih mogućnosti naših građana.

Još jedan faktor koji ne ide u prilog ovoj Odluci je zoniranje koje nije za sada urađeno na adekvatan način, pa sami građani imaju dosta primjedbi i na ovaj dio Odluke.

Sveukupno sagledana, Odluka ima dosta manjkavosti i nije prihvatljiva za najveći dio građana.

Mi iz BCG ćemo sačekati konačan ishod po pitanju usvajanja iste, pa ćemo sa našim sugrađanima, kao i uvijek do sada, razgovarati i predložiti kako da na najbolji način pomognemo svima koji žele da svoje objekte legalizuju. Do tada ostajemo na našem predlogu da je legalizaciju bespravnih objekata trebalo dozvoliti svim građanima- po sistemu taksiranja i ubrzati rješavanje višegodišnjeg problema u Baru i u Crnoj Gori".

 

Komentari
👀👀👀
👀👀👀: E PA sto ste ih gradili na "🖤 🖤🖤"!!! Rusi sve😶😶😶
03.08.2021 19:01
Roki
Roki: Vi obecaste za prosle izbore "nesto" bas za tu legalizaciju. Dio ste vlasti pa niste to ispunili, niti je formirana cijena legalizacije niti je dzabe. Izbori ce ubrzo pa cemo vidjeti koje ce vam biti opravdanje za isti
03.08.2021 22:41
Za hajvana sto bi da rusi
Za hajvana sto bi da rusi: Jesi li ti jado sto sagradio u zivotu ne niti ces gnjido blesava anu ne lapardaj da ti ne smeksamo artenicu i vratimo na fabricko podesavanje usput uhvatis nas sa oprostenjem za K.....C.
04.08.2021 01:06
MILOŠ
MILOŠ: Kako name Caki ovu sliku pendleton naselja, oće opet na foru glasove. Ne daju milicajci ni Bogu Tatjana Caki, samo grabe i uzimaju i opet im je malo i samo grabe i uzimaju.
04.08.2021 11:24
miloš za MILOŠA
miloš za MILOŠA: Cakan je politički završio i nestaje, što se tiče pendrek naselja na žalost istina je da je uzurpirano i oteto najljepše parče zemlje u Sutomoru. I ti uzurpatori većinom policijski službenici bi da je sreće,prava i pravde morali krivično da odgovaraju a ne da se bahate, ucjenjuju i iživljavaju...
04.08.2021 14:49
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar