Ћирилица Latinica
20.12.2021.
Politika

Božović: Godina koju je obilježila transparentnost rada lokalnog parlamenta

Autor: Redakcija 2 Ostavite komentar

U proteklih 12 mjeseci održano je sedam sjednica SO Bar na kojima je donijeto preko 100 odluka, od kojih su jednoglasno usvajane one od vitalnog interesa za Opštinu i građane. To dokazuje da smo u SO, bez obzira na političke razlike, posvećeni napretku i boljitku Opštine i građana.

Ovim riječima predsjednica SO Bar mr Milena Božović ocijenila je godinu koja je protekla otkako je izabrana na ovu funkciju.

Na susretu sa novinarima, na kojem su bili i svi članovi Skupštinske službe, predsjednica Božović zahvalilla je na kvalitetnoj saradnji prije svega kolegama u službi, a potom i medijima, ističući njihov značaj u promociji rada i odluka lokalnog parlamenta.

"Na samom početku mog mandata, prvog dana me dočekala odluka o Budžetu, odmah z anjom i Program uređenja Skupštine, Program rada SO Bar.

Od važnih usvojenih odluka u ovom periodu ističem još i odluku o imenovanju savjeta 12 mjesnih zajednica, Odluka o obezbjeđivanju alternativnog smještaja.

Jednoglasno smo usvojili Odluku o proglašenju zaštićenog prirodnog dobra- Stare masline, Odluku o umanjenju negativnih efekata pandemije Covid- 19, te oslobađanje obaveza plaćanja lokalnih javnih prihoda za ugledne kompanije Femić i Cerovo koje su bile teško pogođene požarom.

Iz budžetske rezerve smo pomogli maslinare u Mrkojevićima čije su masline bile uništene u požaru" -navela je Božović.

Ona je istakla da je bitna i Odluka o učešću lokalnog stanovništva u vršenju javnih poslova, kao i programi podrške zanatlijama i agrobiznisu –mladim poljoprivrednicia, te program podrške ženskom i preduzetništvu uopšte.

Posebnu pažnju među opštinskim službenicima, dodala je Božović, izazvala je Odluka o visini otpremnine u slučaju sporazumnog raskida radnog odnosa, po kojoj otpremnina iznosi 15.000 evra.

"Na 29. sjednici SO Bar koja je u toku, usvojili smo dva izuzetno važna dokumenta za 2022.- Budžet od 23,23 miliona evra na i Program uređenja prostora.

Vlada nas nije prepoznala kao opštinu sa razvojnim potencijalom, pa je tako kapitalni budžet Opštine pet puta veći od onog što je Vlada državnim Budžetom opredijelila za Bar u 2022. godine.

Imali smo zbog dobre sezone suficit Budžeta Opštine od dva miliona evra" -istakla je Božović.

Od bitnih projekata za 2022. ona je navela Gradsku kuću, Dnevni centar, azil z anapuštene životinje.

"Što se trga u Sutomoru tiče, Morsko dobro i Opština su uradili svoj dio posla, sada ostaje da Uprava javnih radoova raspiše tender" - dodala je predsjednica SO Bar.

Ona je ukazala da se posebna pažnja polaže na transparentnost rada, za što su kanali komunikacije opštinski veb sajt, javne rasprave, prenosi sjednica SO na YouTube kanalu Opštine uz pomoć Radio Bara, ali i prijemi građana tri puta nedjeljno.

Na pitanje na što je lično kao predsjednica SO Bar najponosnija u ovom periodu, Božović je istakla da je ličnim primjerom poslala snažnu poruku da i mlade osobe, a posebno žene, mogu biti na čelnim funkcijama

"Nadam se da ih to može podstaći da se aktivnije uključe u javni život i da zauzmu svoje mjesto"-rekla je Božović.

Rukovodilac Službe za skupštinske poslove, sekretar SO Aleksandra Grabež ocijenila je da prethodnih 12 mjeseci u radu Službe karakteriše iznad svega timski posvećeni rad, i kvalitetna organizacija svih radnih obaveza.

"Saglasni smo u službi da, iako je protekla samo jedna godina, da osjećamo da smo sa predsjednicom Božović kao da smo dugo godina zajedno.

Ažurnost je svakodnevna, nezavisno od radnog vremena, nema nijednog zahtjeva na koji nije odgovoreno.

Veliko hvala kolegama iz službe - Zrinki Bibezić, Sonji Vuksanović, Jeleni Đikanović i Svetozaru Andriću"  -ukazala je Grabež.

Uvođenje video prenosa dodatni plus transparentnosti SO Bar

Na pitanjeda li je bilo treme na prvom video –prenosu sjednice SO, Božović je odgovorila potvrdno, dodajući da je to “ipak bila pozitivna trema”.

"Sve do sada, građani su nas znali samo po našim glasovima, preko radio-prenosa, a sada mogu i da nas vide, ali i da vide cjelokupni ambijent u kojem se donose odluke bitne za život Opštine.

Bilo je opiranja kod dijela odbornika da se počnu video-prenosi, međutim, ovo je dodatni plus trasparentnosti našeg rada, na čemu insistiram od prvog dana"-naglasila je Božović.

www.feral.bar 

Komentari
Sassa
Sassa: TRLJAM ruke čekam maj jos malo Tik- Tak ,i odlazak Dps i satelita Biram Bar i ekipica za svoje dupe
21.12.2021 18:59
B.B.B.
B.B.B.: Šta ste uradili da zaštitite radnike kontejnerskog terminala koji trpe razne torture od strateškog partnera iz Turske kojeg je dovela vaša partija i prodala srce Luke Bar
21.12.2021 19:48
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar