Ћирилица Latinica
29.03.2021.
Politika

Bratić: Planiramo sveobuhvatnu reviziju obrazovnih programa, posebno jezika!

Autor: Redakcija 17 Ostavite komentar

Ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić kazala jer da su u prethodnom periodu njenom resoru dostavljene brojne primjedbe stručne i laičke javnosti koje se odnose na  programe za osnovnu i srednju školu, zbog čega Ministarstvo planira da izvrši sistematičnu, sveobuhvatnu i objektivnu reviziju više predmetnih programa, a između ostalog i predmetnog programa za Crnogorski-srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost.

Ona je ovo saopštila u odgovoru na pitanje poslanika DF-a Dejana Đurovića. Naime, Đurović je pitao da li resorno Ministarstvo planira da u bliskoj perspektivi krene u izmjenu diskriminatorskih i idelološki motivisanih nastavnih programa.

“Dokle se stiglo sa izmjenom nastavnog plana i programa za osnovno i srednje obrazovanje kojim bi se vratili u obaveznu literaturu pisci koji su bili uklonjeni: Desanka Maksimović, Meša Selimović, Aleksa Šantić i na kraju Petar II Petrović Njegoš”, pitao je Đurović.

”Razlozi iz kojih su uklonjeni iz školske lektire su više nego jasni”, odgovorila je Bratić, dodajući da se u petom razredu čita Desanka Maksimović i pjesme ”Strepnja” i ”Pjesma mojoj baci”. Takođe, se čita ”Derviš i smrt” Meše Selimovića. 

“I pored kompjutera i pored smart telefona, i dalje se čita i čitaće se Branko Ćopić”, istakla je Bratić.

 
Dodaje da planiraju da u narednom periodu izvrše reviziju više predmetnih programa.

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović - Stanković pitala je ministarku Bratić da li će Vlada i njen resor „raditi na gušenju i gašenju Fakulteta za crnogorski jezik ili će ga priznati kao bitnu naučnu ustanovu“.

Bratić je odgovarajući na pitanje rekla da prije svega mora ispraviti poslanicu Stanković-Vuksanović jer „govor i jezik nisu isto“ kao što je to navela poslanica SDP-a.

„Uvažena poslanice Vuksanović Stanković, govor i jezik nisu isto. To se uči na prvim časovima jezika i lingvistike. Ovim ne negiram postojanje crnogorskog jezika već ukazujem na faktičku materijalnu grešku u Vašem obraćanju. A da nije bilo tog srpskog hegemonističkog jezika, Vi ne biste tako lijepo citirali ‘zavođenje za Goleš planinu’ odnosno – srpsku narodnu epiku. Vlada je ta koja može jedina donijeti akt o osnovanju ili ukidanju ovoga ili bilo kojeg fakulteta“, rekla je Bratić.

Sve obaveze prema Fakultetu za crnogorski jezik su izmirene u skladu sa zakonom, istakla je Bratić.

Vuksanović Stanković je tražila od Bratić da joj odgovori da li priznaje crnogorsku naciju i jezik.

„Odgovorite mi da li vi, kao žena četnik, kao što ste izjavili, priznajete crnogorsku naciju i jezik“, pitala je Vuksanović Stanković.

Bratić je odgovorila da to nisu dopunska pitanja i da zbog toga smatra da ne treba da odgovara na ta pitanja.

Bratić je, odgovarajući na pitanje poslanika Socijaldemokrata Damira Šehovića, istakla da neće donijeti odluku o gašenju FCJK i još jednom istakla da taj akt jedino može donijeti Vlada.

„Priznajem i volim Crnu Goru“, istakla je Bratić.

Komentari
Nole
Nole: Treba dati ljudima koji hoće taj Crnogorski jezik da ga uče. Bratić mora da shvati da je ona ministar svih građana Cg a ne samo Spc.
29.03.2021 12:38
Чедомир Четник
Чедомир Четник: Укинути факултет за лажни накарадни црногорски језик а Дукљани нека на катуну док чувају овце зборе тим црногорским језиком.Црногорски језик је једино добар дозиват се са овцама и козама!
29.03.2021 13:09
Za ceda cetnika
Za ceda cetnika: Bravljane okle si sljego u Bar iz koje vukojebine pa ti nesto kao znas i komentarises a cuti maljugane ne brukaj se vise nego kupi prnje i pravac srbija kad se jezis na sve Crnogorsko grom te gadjao avetnog.
29.03.2021 13:51
STOJAN
STOJAN : Odusevila me ministarka Bratic i njeni odgovori ovoj gos. BAKICI VUKSANOVIC jednoj isfrustriranoj osobi. Da je pametna nebi se pojavljivala u skupstini sa cenzusom 2,8 .
29.03.2021 16:06
MEVLUDIN
MEVLUDIN: A vidji je djavoli je pozobali kako je pametna sva na babu majku ne spominje ko da je baba rodila. Ima li vece bruke za jednu drzavu da dodjes i da ti vlast da sve sto imaju i njeni zitelji i onda okrenes korito postanes ministarka 4 u 1 i pocnes da pljujes po toj vlasti i drzavi zemlja cuda ili banana drzava. Moze li neko da mi objasni kako to moze 4 u 1 do sad je bilo 1 u 1 a babino unuce ljubi je baba 4 u 1 ne vidjele je zle oci.
29.03.2021 17:06
Dzoni
Dzoni: Ukinuti tu sprdnju od fakulteta kakav crnogorski jezik I gluposti a onu sto se prci tteba dobro stisnut onaj njene died slabo to radi ili ne radi nikako😁😁😁😁
29.03.2021 20:54
Dzoni
Dzoni: Sta lupas mevludine bivsi srbine
29.03.2021 20:58
Dino
Dino: Bravi Dzoni, ja sam ucio prvo srpsko hrv.a onda Srpski, nemogu sad crnogorski. Necu da lazem , tako pise u svedocanstvo, sve su politizovali i podijelili stoka kovertaska🤣
29.03.2021 21:40
KOMITA
KOMITA: Kakav Crnogorski fakultet pa ko je to ucio Crnogorski jezik . Jedino ova Draginja isla na dopynske casove , bolje da nadje nesto Mlado da je resetuje dok je na vrijeme jer gos. Stankovic joj samo unosi nervozu jer ovu Zdrebicu treba namiriti.
29.03.2021 22:17
Dzoni za komitu
Dzoni za komitu: Draginja mrzi majku jer je srpkinja ujaci joj srbi ima li ona gram mozga zna li ko u pravu si ti treba je dobro namirit 😀😀😀😀
29.03.2021 23:06
Za redakciju
Za redakciju : Sram vas bilo, kako mozete objavljivati ove "prostacki" komentare, o zeni majci i odbornike u skupstini 🇲🇪. Treba vas tuziti za to!!! Podpirujete (mrznju i sexizam), nikada vise ne citam ovaj "prosrpske" Portal!!! VIVA LIBERTA E VIVA 🇲🇪 PER SEMPRE 💓 💓 💓
29.03.2021 23:15
Ann
Ann: Dragunja ljubomorna na Braticku,zato je ciknula,skroz
29.03.2021 23:28
Mijo
Mijo: Samo cu 1 reci. Ljudi kao Bratićka i Leposavić ce nam DPS vratiti na vlast. Upamtite moj komentar.
30.03.2021 08:18
Mileva Tankosic
Mileva Tankosic: Nekolko godina je bila po farmi zadruzi i ostalim rijalitima Jelena Golubovic pametna a opicena u mali mozak pitate se kakve veze ima ona sa Bratickom pa po babi Jeleni si mogao sve opsovati po spisku ali babu niko nije smio da spomene a baba se zvala COKA i tako je baba postala poznata i ako je niko nije vidio e sad imamo Braticku i njenu babu ali jos nismo saznali ime pa molim babino unuce da nas ne drzi u neizvjesnost i kaze kako se zove baba. Milo, Dusko i ostali sto dozvoliste da nam se ovo desava u 21 vijek bog i narod da vam sude.
30.03.2021 09:06
Za. Mija
Za. Mija: U pravu si 100 % i ja se toga najvise bojim da ce DPS opet vratiti pa ce agonija da traje opet 20 godina. Krivi rekonstruisi vladu ako boga znas ovi samo sto se nisu vratili.
30.03.2021 09:23
Mijo za Mija
Mijo za Mija: Ne moze ti Krivi vladu rekonstruisati od Braticke i Leposavića a nisu sami ima ih jos u vladi kao oni Spaic isti znam 1/1 itd. Prosto ne moze da Krivi rekonstruise kad je isti kao oni...
30.03.2021 10:17
Stamena
Stamena: Koja je to pjesma Desanke Maksimovic “Pjesma mojoj baci”? I da li je oblik baci ispravan u srpskom jeziku? Dervis i smrt je lektira za srednju skolu, tesko da je za uzrast V razreda osnovne skole.
31.03.2021 16:41
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar