Ћирилица Latinica
30.03.2021.
Politika

Cakan opet poručio Vladi: Mora se narod spasiti gladi

Autor: Redakcija 4 Ostavite komentar

"Grčka i Srbija su u toku jučerašnjeg dana potpisali sporazum o uslovima za ulazak turista iz Srbije na more u tu zemlju ove sezone . Koliko je Grcima važno to tržište govori i činjenica da je Srbija peta zemlja na svijetu sa kojom je Grčka potpisala takvu vrstu sporazuma. Šta radimo mi kao država koja u velikoj mjeri zavisi od turizma? Koga mi to čekamo i kome smo ponudili sporazume, memorandume, kako bi privukli turiste na naše more", navodi se u današnjem saopštenju Biram Crnu Goru (BCG) koje potpisuje predsjednik te stranke Radomir Cakan Novaković.

Prvi čovjek BCG podsjeća da su iz ove partije prije desetak dana već upozorili na alarmantno stanje u turizmu.

"Sada pozivamo i ostale opštine sa primorja da zajedno nastupamo prema Vladi kako bi u što kraćem roku pripremili sezonu za ovu godinu. Ukoliko to ne uradimo, propašće nam i ova sezona poput prošle, a onda ćemo se pored pandemije korone susresti sa novom pandemijom, pandemijom gladi.

Koliko Vlada brine o primorju govori i činjenica da država koja ima ovakve turističke potencijale, nema ni jedno ministarstvo koje u nazivu ima riječ turizam.

Bez obzira na to što kasnimo u odnosu na druge, pozivamo Vladu da spasi sezonu i hitno uradi sljedeće: da napravi sporazume sa zemljama iz kojih nam tradicionalno dolazi najveći broj turista, kako bi agencije i putnici bili sigurni da će moći ući u Crnu Goru i da neće biti otkaza, da već sada propiše uslove za dolazak turista, da gradovi na primorju krenu u zajedničku pripremu za ovogodišnju sezonu i da privremeno ukine dozvole za izdavanje smještaja koje prošle godine nisu ni korišćene " -poručuje Novaković.

On je naveo da da u pregovorima treba krenuti od Rusije, Srbije i BiH jer su turisti iz tih zemalja ostvarili u rekordnoj 2019. preko 60 odsto noćenja u Crnoj Gori.

"Vremena je sve manje za turizam Crne Gore. Zbog toga pozivamo sve stranke da prestanu da se bave podjelama na Crnogorce i Srbe, Bosnjake i Muslimane, Hrvate i Albance.

Svjedoci smo da se prethodnih nedjelja privrednici susreću sa ogromnim problemima u poslovanju zbog potpunog zatvaranja pojedinih opština.

Čak i ono malo što se do sada moglo zaraditi kako bi se preživjelo, sada je postalo nemoguće, jer su uslužne djelatnosti, ali i mala i srednja preduzeća koja su okosnica naše privrede, novim epidemiološkim mjerama Vlade zatvoreni.

Ukoliko se nešto hitno ne uradi, većinska nacija u Crnoj Gori će postati nacija nezaposlenih" zaključio je Novaković.

Komentari
Za turizam
Za turizam: A covjek je stoti put u pravu,niko da se glasne privrednicima,turistickim radnicima,zanatlijama...Dajte malo vise akcenta na ekonomiju jer Dusan i njegovi nemaju koga vise zvati u Podgoricu..
30.03.2021 13:48
Bole
Bole: Cakan kralj. A Lelemud se zabarikadirao, nidje ga nema, ceka s neba neko cudo a ne vjeruje, veli, u Boga
30.03.2021 13:52
Црни
Црни : А како ће кренути од Русије кад марионетска Влада ЦГ, којом отворено управљају стране амбасаде, удара Русији нове санкције? Ова Влада мора под хитно да се реконструише. У међувремену да подсјетимо младог Абазовића, да пратимо рад и дјела.
30.03.2021 18:56
Oprem dobro
Oprem dobro: Osoba na slici u sredini sa naočarima i crvenom kravatom je doskorašnji gradonačelnik Niša rođeni podgoričanin Darko Bulatović.I poslije neka mi neko kaže da Crnogorci ne drmaju Srbijom!
30.03.2021 20:48
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar