Ћирилица Latinica
01.03.2021.
Politika

I Milica Bakrač uz najveću listu: Marko Kovačević - naš čovjek za gradonačelnika Nikšića

Autor: Redakcija 5 Ostavite komentar

PIŠE: Milica Bakrač

Čekali smo Kovačević Marka!
Politika nije za pisce. Za pjesnike, još manje. Loše političko iskustvo me naučilo da se ne bavim njome, ali, ispostavilo se – politika se već decenijama bavi i poigrava sa svima nama.

Svakodnevno se sjetim Domanovićevog "Vođe". Sjetim se naroda, koji decenijama srlja i gazi za vođom. Vođa ipak nije ni slijep ni gluv, najmanje je neuk. Narod hodi, vođini „najodaniji“ pratioci se ipak osipaju i sklanjaju. Narod ostaje go i bos. I tako. Taj hod za vođom u zemlji, u kojoj živimo, započeo je možda prije rođenja čovjeka o kome pišem.

Moje slovo je namijenjeno Marku Kovačeviću. Kandidatu za budućeg gradonačelnika Nikšića, ispred Koalicije za budućnost ovog uništenog grada!
Nemam ambiciju da se dodvorim. Mare je moj prijatelj, decenijama, cio život. Možda i prije svih postanja. Pričesnik i molitvenik.

Poneko, sa strane pita, ko je taj momak? Trudim se ukratko da ga predstavim. Njega je običnim riječima najlakše predstaviti, istinito i vjerno: mlad, hrabar, obrazovan, Srbin, Svetosavac, mladić sa litija, divan pesnik, progonjen i hapšen, jer je branio svoje, saslušavan (i svaki put je govorio samo istinu). Pojac hora "Sveti Novomuenik Stanko" iz Nikšića. Grahovljanin. Nikšićanin. Po shvatanju savremene politike – demokrata. Neko će reći nacionalista, da, ali onaj koji voli svoje dok poštuje i štiti sve „tuđe“. Lojalan narodu. Državi. Porodici. Marko, tata jednog Nemanje. Jednostavno, Marko Kovačević je naš čovjek. Da, naš čovjek za gradonačelnika Nikšića.

Onaj koji zna da narodu treba dati hljeba i poštovanja, sigurnosti i blagostanja, a da se od naroda uzima samo znanje, pošteni rad i čovječnost.
Neću pretjerati ako kažem da je Marko iskoračio iz "Primjera čojstva i junaštva" Marka Miljanova, i obreo se kod nas. Neću pretjerati ni ako kažem da se njegov glas čuje u gotovo svakom Kolu Njegoševog "Gorskog vijenca". To je prirodno, jer su Petrovići naši preci. Već pomenuh da je Svetosavac i još za kraj da dodam, sa Kosovskim zavjetom na u srcu i na usnama.
Srećno, Mare!

 

Izvor: Fejsbuk

Komentari
Sanja
Sanja: Milica draga, velicanstvena zena, veliki covjek i humanista. Desanka Maksimovic naseg vremena. Kakva je privilegija biti njen savremenik. Ne preferiram politiku ali tamo gdje je Milica tamo je i srce moje. Pridruzujem se svemu sto je ona napisala.
01.03.2021 23:04
Ана
Ана: Милица је сестра и краљица. Књижевно-пјеснички џин. Ненадмашни !!! Била је предсједница странке Марка Милачића (конвертита) за Никшић али је убзо укапирала о каквом се гилиптеру и преваранту ради и напустила ту комби странчицу. Браво Светосавко наша, најплеменитији створе!!!
01.03.2021 23:17
Mijo
Mijo: Pesnikinja i nadasve čovek. Dobitnica je više nagrada, onih najznačajnijih u našoj kulturi, nego što su mnogi pročitali pesama u životu. Za njom ići nema greške. Ona je putokaz za čestite, odvažne, hrabre i nacionalno dostojanstvene.
01.03.2021 23:21
Za. Sanju
Za. Sanju: Sanja kazes pridruzujes se svemu sto je napisala a sto je napisala NISTA izreklamirala Marka a glavne odlike su mu sto je Srbin, svetosavac i naravno litijas pa nije ovo jos Srbija nego CG a cim je bila i kod Milacica sve je jasno blago Crnoj gori sa ovakvim politicarima pjesnicima piscima koji pljuju po svojoj drzavi a sanjaju tudju to je fenomen kojeg malo dje ima osim kod nas kukala nam majka s vama.
02.03.2021 09:47
Mirko
Mirko: Sanja to je samo tvoje misljenje o Milici, mnogo nas ne misli tako, a inace Marko Kovacevic nije neka moralna velicina, vidjeli smo neke njegove slike sa kokardama, inace je Grahovljanin iz partizanske porodice Kovacevic, ali je on daleko na svaki nacin od njih i moralno i ljudski i ideoloski.
02.03.2021 15:35
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar