Ћирилица Latinica
09.10.2020.
Politika

Lalošević: Napadi na novinare velika bruka i mrlja odlazeće vlasti

Autor: Redakcija 9 Ostavite komentar

U Izvještaju Evropske komisije stoji nekoliko zabrinjavajućih ocjena koje mogu usporiti i zakočiti evropski put Crne Gore. Ton Izvještaja nije ohrabrujući, slažu se mnogi, ali promjenom vlasti u našoj zemlji stečena je prilika da država krene naprijed, i ukoliko se primijeni očigledna politička volja da se krene u obračun sa korupcijom, počnu rasvjetljavati razne afere, započeti stvarni proces ka nezavisnosti sudstva, ima nade za nas - ocijenio je Vasilije Lalošević, visoki funkcioner Socijalističke narodne partije (SNP).

Ono što posebno zabrinjava, kazao je on,  je ocjena da Crna Gora nije postigla napredak u pogledu slobode izražavanja.

"Hapšenja i sudski postupci protiv urednika onlajn portala i građana zbog sadržaja koji su dijelili ili objavljivali tokom 2020. godine, nisu staroj vlasti služili na čast.
Crna Gora nema čime da se mnogo pohvali ni u pogledu rešavanja starih slučajeva napada na novinare, konstatovali su Evropljani" - istakao je Lalošević.

On je podsjetio da je broj napada na medije i novinare poslednjih godina  bio u porastu, "a zapaljive izjave, čija su meta bili novinari i njihove redakcije, su bile sve prisutnije".

"EK je podijelila zabrinutost i oko uredničke nezavisnosti i profesionalnih standarda javnog emitera RTCG. Ipak, u sijenci ovog Izvještaja, možda je ovo još jedna prilika da se ukaže na nezadovoljavajući položaj novinarske branše u Crnoj Gori.

Stav SNP CG po ovom pitanju je odavno poznat. Sloboda medija je temelj demokratije, ali nema te slobode dok se u potpunosti ne razriješe brojni slučajevi napada na novinare i dok nalogodavce i ubice Duška Jovanovića ne stigne ruka pravde. Put do istine u našoj državi nije lak. Međutim, to ne treba da obeshrabri naše poslenike javne riječi da budu i dalje značajan korektiv društvene zbilje.
Bivšu vlast kao da nije mnogo brinuo ni izvještaj Reportera bez granica koji su Crnu Goru rangirali na izuzetno loše, ponižavajuće 104. mjesto. Moramo istaći, posebno zabrinjavajući tzv. ekonomski pritisak na nezavisne medije. Sa novom vlašću, i naporima medijske zajednice vrijeme je da se ovi nedostaci otklone, kako bi naš put ka Evropi bio brži i što kvalitetetniji i u interesu svih građana Crne Gore" - poručuje Lalošević.

Komentari
Ranjas
Ranjas: Sve ce to ODT u Baru pozlatiti. Istureno odjeljenje ANB/a, gospodara zivota i smrti u poslednjih 30 godina sramote u kojoj je zivjela CRNA i gora !!!!
09.10.2020 15:46
Savo
Savo: Lalosevic izgleda brani svog prijatelja koji uredjuje ovaj vas portal a koji je tuzio onog Magovcevica i Spaica ... I Miskovog kuma Gojka sa cetnickog IN4S portala. A brate presmrdjeli su sa srbovanjem, evo sad su pobijedili i opet kukaju o ugrozenosti Srba. Morali su dobiti malo od od sefova policije porciju, a taj Spaic je u potonje dane usao u DPS, da profitira malo vise, ponada se macak da ce ta govna opet osvojiti vlast. Kurac brate, zajeba se i ti i oni i ovaj Mago.... Predjite sad u SDP da cistih ruku pravimo snaznu partiju za moderni Montenegro. Nikad vise 1918.
09.10.2020 15:51
Дуња
Дуња: Не пиштите коментаре против браће Маговчевић - Спаић, осјетљиви су на коментаре, одма организују диверзије на новинаре и Србе !!!
09.10.2020 15:52
Svjedok mnogo cega
Svjedok mnogo cega: Polako sve dolazi na naplatu, neko to zove PRAVDA a ja cu prije reci BOG.
09.10.2020 15:55
Лаки
Лаки: Сви знамо да је АНБ црна кутија посраног Монтенегра. Нема више Монтенегра, вратили смо Црну Гору, сад ће баљеге које су креирале убиства новинара, али и других људи, као и премлаћивања и застрашивања, морати на суд. Али и суд и тужилаштво мора да се чисти од главе јер је то екипа која је заједно радила најстрашније ствари. Додуше у Бару је предсједник суда частан човјек Горан Шћепановић, а остали нека су здраво.
09.10.2020 16:08
Za lakija
Za lakija: Slazem se sa tobom u dosta "stvari" ali Montenegro i CRNA GORA su isto, to ne diraj!!! Uostalom pogledaj sto ti pise na "pasa port" 😉 😉 😉 🇲🇪💓🇲🇪💞💓🇲🇪💞🇲🇪💓💞🇲🇪🙏🙏🙏🤚🤚
09.10.2020 19:20
Ilhan
Ilhan: Policijski i DPS kerovi ce prvo odgovarati u slobodnoj Crnoj Gori. Sto prije konstituisati vlast i da krene zavodjenje reda. Da zazivi konacno pravna drzava.
09.10.2020 21:24
Za. ilhana
Za. ilhana: Sta se javljas Miskova smrdi bubo.
11.10.2020 00:50
Vasilije
Vasilije: Nikakvih u Baru sustinskih promjena nece biti (kao sto uh nije bilo ni dok se kralo 40 tona bakra,Izbor,Primorka,ZIB....!opova u Baru je toliko da su pretekli postene poslodavce a da ne govorimo o Hercegovcima i istalom bratijom sto zadnje tri decenije stvorise barski Cernobil ovdje.
11.10.2020 02:01
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar