Ћирилица Latinica
31.07.2019.
Politika

Lalošević: Sva ministarstva dala saglasnost za Opštinu Sutomore, referendum se mora održati

Autor: Redakcija 18 Ostavite komentar

Govoreći na jučerašnjoj sjednici Skupštine opštine Bar povodom donošenja Odluke o mjesnim zajednicama, odbornik SNP Vasilije Lalošević je ponovio ocjenu i podršku opštinskog odbora SNP Bar i njegovog sutomorskog mjesnog odbora, inicijativi građana Sutomora za osnivanje, odnosno vraćanje statusa opštine ovoj mjesnoj zajednici.

"Vi nećete da date saglasnost za opštinu Sutomore jer znate da SNP i ostale opozicione partije uvijek pobjedjuju na izborima u ovoj mjesnoj zajednici", kazao je Lalošević.

Kako je kazao, Ustav Crne Gore jemči pravo na lokalnu samoupravu kao prirodno pravo, kao i Evropska povelja o lokalnim samoupravama. S obzirom da je kod nas građanin nosilac suvereniteta i da neposredno odlučuje o kvalitetu života u svojoj sredini, ova inicijativa ima i dodatni impuls i u zakonodavnom okviru Crne Gore" - kazao je funkcioner SNP-a.

"Pet dopuna takozvane Studije o društveno - ekonomskoj opravdanosti osnivanja opštine Sutomore, rezultirale su pozitivnim mišljenjem svih ministarstava u Vladi Crne Gore kao i relevantnih državnih uprava i zavoda, čime su ispunjeni svi uslovi za teritorijalnom promjenom.

Stoga je čudno da nakon svih pozitivnih mišljenja, Ministarstvo finansija i javne uprave govori o racionalnosti ideje o povećanju broja opština kod nas. A vi iz barske opštine zastajete da date podršku kao da se plašite nečega.

Da li se to neko prepao nove opštine Sutomore? Da li je nakon svih pozitivnih studija neko zaključio da nije dobro zbog političkih razloga izdvajati Sutomore iz Bara? Mi mislimo da je tako" - dodao je Lalošević.

On je podvukao da u odboru za osnivanje opštine Sutomore nema podjela, već su svi jedinstveni u ocjeni da se mora prihvatiti realnost i da ovdje nije riječ o politici već o ekonomskim parametrima, jer se pare odlivaju iz Sutomore u barski budžet, a da se veoma malo novca vraća.

"Pozitivno mišljenje iz Ministarstva javne uprave, samo je potvrdilo višedecenijsku želju žitelja ovog primorskog mjesta, da upravljaju svojim sredstvima i da ih ulažu u razvoj Sutomora.

Podsjetićemo, od višemilionske prodaje Maljevika, Sutomore nije dobilo ništa a postoji još takvih lokacija u ovom dijelu opštine i hoćemo da se one valorizuju na pravi način.

Stoga je u najmanju ruku neozbiljno da Ministarstvo finansija, na studiju održivosti nove opštine nema primjedbi i čak njegovi predstavnici tvrde da ona ima potreban fiskalni kapacitet,  a da onda ministar komentariše da je neracionalno osnivati nove opštine.

Njegovo privatno razmišljanje neka zadrži za sebe i pusti žitelje Sutomora da se izjasne na referendumu hoće li svoju opštinu ili ne" - poruka je Laloševića.

Odbornik SNP-a smatra da će buduća opština Sutomore biti racionalno organizovana, te da će biti pravi servis svih građana.

"To treba da nam bude svima cilj kako bi stvorili pretpostavke i uslove za bolji život svih stanovnika ovog primorskog mjesta.
Ova Odluka, u kojoj na mala vrata vi delegirate političke predstavnike u Savjete mjesnih zajednica, nije dobra a amandman da to bude srazmjerno broju osvojenih glasova u toj mjesnoj zajednici je neka vrsta iznudjenog rešenja i kompromisa jer nisu stvorene pretpostavke za pravično rešenje.

Mala prisutnost na javnim raspravama nam daje za pravo da se ova tačka odloži za šest mjeseci, kako bi se nakon završetka turističke sezone,na miru odlučivalo o tome", zaključio je Lalošević.

Komentari
Zane
Zane: Bilo je tuzno slusatu juce koliko je Dusan Raicevic neznaven kad je branio tezu da misljenje nije pozitivno. Toliku kolicinu gluposti i opsteg obrazovanja nijesam čuo odavno. Vlada je nedvosmisleno dala sve saglasnosti, i opstina bez obzira na stav koji zauzme ima zakonsku obavezu da u roku od 90 dana od inicijative koja je predata u junu, raspise referendum. Znaci, ne gubite vrijeme na sabotazu, na kraju morate raspisati referendum, i ajde da se izmjerimo u Sutomoru na referendumu, na ferku.
31.07.2019 11:25
Alen
Alen : Kako da ne, da vam damo opstinu pa da je nazovete Srbija na moru. Znamo za jadac, idite u Beograd neka vam daju, aj cao bre, bjezite odavde
31.07.2019 11:42
Jurišlija
Jurišlija : Alene, da ti ve viče mama ?
31.07.2019 13:00
spicanino
spicanino: Moj komentar je nepotreban jer samo moje ime kaze sto zelim,idemo"Spicani"
31.07.2019 13:12
Za. Zane
Za. Zane: Koja si ti Dalabu ti si ovo shvatio kao tucu dvoboj nesto u tom stilu pa pozivas na ferku. Sto mislis da promijenis terapiju jako je ovo sutomorsko sunce drz se hladovine. A sto se tice Dusana Raicevica mozes da mu pljunes pod prozor i da avetas gluposti ali te niko ne uzima za ozbiljno. Vi ako kad a necete nikad dobijete opstinu za gradonacelnika postavite Ratka a za zamjenika Ivicu i ima da vam sve cveta.
31.07.2019 13:31
Odgovor Alenu
Odgovor Alenu: Ne pitaš se, ni ti ni tebi slični. Prti.
31.07.2019 14:13
petar
petar: Alene ko zivi od nadvoznjaka do Kufina mozda samo 92% Srba i Crnogoraca.Pa ce oni pitati Alena Nedzada i Rama oce li biti opstine ili ne.KOLIKO I KAKVIH Srba ima na To znas Alene poslednjih godina smijete ici po lokalima po Baru i to znas.Prena tome tisina koliko god bilo razlike izmedju Srba i Crnogoraca vi nikada odlucivati necete u vaznim pitanjima u Cg iako ste na ppslednjim izborima dobili priliku za to.
31.07.2019 16:32
spicanino
spicanino: Tebi sto smetaju Ratko i Ivica ,preporucijem ti spicansku"Fuskiju od Tovara"Mazgo.
31.07.2019 19:17
Za Spicanskg Tovara
Za Spicanskg Tovara: Ti si jedna neopjevana budala mlatis po ovom portalu moras biti mirodjija u svaku zaprsku. Sto mislis da ti promijenis dilera ovaj te nagrdi kukala ti majka avetnome. Ti zaboravi kako te nedje skoro pocasti Ivica pa sad se ti naso da branis Ivicu i Ratka pa oni su pametniji od tebe Tovare spicanski ne treba im advokat. Od sad se javljaj kad te neko prozove ne avetaj BASTARDU.
31.07.2019 20:52
Za Petra jebivjetra
Za Petra jebivjetra: Nemoj Petre jebivjetre da sabiras babe i zabe da te zamolim. Napisi kad sve znas od nadvoznjaka do kufina kolko ima Srba kolko posrbica i kolko Crnogoraca pa ces vidijeti da ste vi posrbice, izdajice nazalost u manjini bili i bicete. Zato Peruta ne avetaj i nedijeli narod u Baru probali su to mnogi prije tebe pa im nije uspjelo pa nece ni tebi avetnom.
31.07.2019 21:01
Topolino
Topolino: Tebi sto branis Iveka i Dudeka preporucujem ti Sestanske brabonjke od ovaca i koza pa ti izaberi po sopstvenoj zeli. Razumjeli Blavoru spicanski.
01.08.2019 02:06
Božo
Božo: Nemojte zaboraviti na vaterpoliste, jako su dobri
01.08.2019 06:59
spicanino
spicanino: Topolino momce"fino"nudis brabonjke,to je vjerovatno delikates u tvoj kraj.Strpi se pa dodgi na spicansku noc ,za takve kao ti nudimo (kulin i musnicu) kulin da ti zacepi "Turin" a musnicu da ti stavimo u "auspuh &pusnicu" cao Topolino cornuto grande.
01.08.2019 10:56
Odza Veilji
Odza Veilji: Laloševiću, znači da SNP ne pobjedjuje tamo, vi biste se śekirali za Spič, ka za lanjski snijeg! Od kad ste vi Laloševići u Bar, i koliko ve ima u Sutomore?
01.08.2019 11:27
Za. Spicanskog Blavora
Za. Spicanskog Blavora: Muci gnjido ne avetaj idi pored mora setaj. Ti si sutomorska ser budala dokona nezna sto ce od sebe pa visi na ovaj portal i balezga po vas bozji dan. Ti si spicanski isprdak tj. FILJO PUTANA.
01.08.2019 12:21
Za. Petra
Za. Petra: Pitas Pero ko zivi od nadvoznjaka pa do kufina zive normalni i nenormalni ljudi ko i svuda. Samo sto je to bilo mnogo drugacije do 90tih to su bili starosjdioci pretezno katolici i pravoslavci oni su bili u dobrim medjuljudskim odnosima o tome svjedoci i crkva sa dva oltara i tako je bilo vjekovima. A onda se desio rat za mir ili rat za veliku Srbiju kako ga ko zove i onda su dosle razno razne izbjeglice i promijenile strukturu Spica a oni imaju obicaj da odmah traze opstinu autonomiju pai republiku tako da ce Spicani biti manjina pa ce onda plakati za Badom ali ce im biti kasno.
01.08.2019 13:59
MRGA
MRGA: Samo obratite paznju po kojim savovima jedni druge pljujete da li ste normalni. Pa ovo odgovora DPS . To odnosno vi ih ovakvi nesretni drzite na vlast. Pljujete jedni druge po nacionalnom osnovi. Komsije, zivite jedni s drugima. A otkud znate da je Alen Alen, Petar Petar. A urednistvo portala isto poput Vijesti. Vi trebate da kanalisete svadiv govor mrznje. Postujem sto promovisete pravoslavlje, ali pustite da to radi Mitropolit i njihovi mediji. Ne ogranicavajte diskurs.
02.08.2019 14:51
vule
vule: Prestanite pljuvati ,inicijativa je isključivo podnjeta za prosperitet i razvoj Sutomora dakle ekonomski interes bez politike mada je ona prisutna u svakom koraku .Komunizam je Spičanima oteo opštinu i sada su se stvorili uslovi da je ponovo vratimo što nećemo propustiti jer je to u interesu 90% Sutomorana , srećno nam bilo!
03.08.2019 22:23
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar