Ћирилица Latinica
30.11.2022.
Politika

Leković: Dušan Raičević da objasni javnosti zašto nije bilo konkursa!

Autor: Redakcija 3 Ostavite komentar

Jučerašnji nepotpuni navodi (u pojedim medijima, prim.red) predsjednika Opštine Bar u vezi sa gradnjom hotela sa 5 zvjezdica u kojima kaže da je „idejno rješenje investitora osnov za saglasnost Glavnog gradskog arhitekte“ zahtjevaju sa njegove strane dodatna pojašnjena i obrazloženja. Prije svega, odgovor na pitanje zašto je Glavni gradski arhitekta prije dvije godine izdao saglasnost za idejno rješenje koje nije bilo u skladu sa planskom dokumentacijom i izdatim UT uslovima? Odnosno, zašto Opština Bar nije odlučila da raspiše javni konkurs za idejno rješenje, što je i preporuka na osnovu smjernica iz UT uslova za predmetnu lokaciju i uslov za gradnju objekta na 12 etaža?

Pozivanje na Glavnog gradskog arhitektu i saglasnost koju je on izdao 2020. godine, važan je argument, ali isto tako radi se o lako dostupnom dokumentu, u kojem se vidi da se data saglasnost isključivo odnosi na „arhitektonsko oblikovanje i materijalizaciju objekta“, što u ostalom potvrđuje i sam Raičević.

Ovo je danas saopštio Momčilo Leković, odbornik Demokrata u SO Bar.

Dakle, kaže Leković, bez pominjanja spratnosti i davanja saglasnosti za istu.

"Očigledno da je i Glavni gradski arhitekta dobro znao da će se to što potpisuje u budućnosti problematizovati, pa je izbjegao da u svom Rješenju pomene odnosno da saglasnost na gabarite objekta odnosno usklađenost sa osnovnim urbanističkim parametrima (indeks izgrađenosti, indeks zauzetosti, spratnost odnosno visinu objekta...) definisanih predmetnim planskim dokumentom.

Sa druge strane, tačno je da je Opština Bar imala slobodu da se u odnosu na preporuku iz UT uslova ogluši i ne raspiše javni konkurs. Iz nekog razloga ona je baš tako i učinila. Međutim, ukoliko nema javnog konkursa kojeg raspisuje i sprovodi nadležno ministarstvo odnosno jedinica lokalne samouprave, onda nema ni 12 etaža i to jasno piše u UT uslovima. Uslov za gradnju veću od dozvoljene je isključivo javni konkurs. Bez javnog konkursa, ponavljam, sve preko 10 etaža, koliko je maksimalno predviđeno UT uslovima ima se smatrati nelegalnom gradnjom", navodi Leković.

Postavlja se pitanje, kaže dalje on, zašto je neko po cijenu nelegalne gradnje i nezakonitog idejnog rješenja odlučio da nema javnog konkursa i ko je Glavnog gradskog arhitektu „prisilio“ da 2020. godine izda ovakvu nepotpunu i nezakonitu saglasnost?

"Na to krucijalno pitanje bi odgovor trebao da da niko drugi do gospodin Raičević s obzirom da je predmetna saglasnost data u njegovom mandatu. Dok čekamo odgovor na to pitanje, podsjetićemo da su se ovakve nezakonite saglasnosti kojima se pokušavala legalizovati gradnja veća od dozvoljenje, davale i prije deceniju i po, u vrijeme Žarka Pavićevića, po gotovo istoj matrici, upravo na istom DUP-u Topolica III, i to gle čuda, isto za dva sprata" -poručuje odbornik Demokrata u barskom parlamentu.

Na kraju, kako je naglasio, smatrada se ni u jednom momentu ne treba dovoditi u pitanje opravdanost izgradnje ovog odnosno bilog kojeg drugog hotela, sa 5 ili manje zvjezdica. Međutim, zaključuje, planski dokumenti se donose da bi se poštovali, zakoni se donose da bi se poštovali, a zakon mora biti jednak za sve, od običnog građanina do "velikog" investitora.

 

Komentari
Oooo
Oooo: Volio bi da sibti bio precednik opstine. Pa da te vidimo kako bi to resio. Najlakse je kritikovati.
30.11.2022 14:43
Nole
Nole : baru hitno trebaju hoteli i risorti kao Porto Montenegro idr. Moramo dobiti hotele koji 12mj rade. Rešenje je oporezovati još invtstitora i to je bolje nego sprečiti invtsticije. Bar gubi od Pg, Bd, Ul i postaje slijepo crijevo Cg
01.12.2022 18:49
Bastro
Bastro: Treba da se radi i gradi.U cijeloj priči transparentnost je bitna.Svaka dobronamjerna kritika je OK.Po meni Bižo crta bi bio najbolji za te projekte.Boki vrednuje znanje i to je to
03.12.2022 19:48
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar